Ezer évvel ezelőtt István király Európáról, hazáról, hagyományról és jövőről döntött, kereste közöttük a szintézist, az összhangot. Ma ugyanezt kell tenni, amikor Európa és országainak jövőjéről van szó – mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön, a tárca augusztus 20. alkalmából rendezett kitüntetésátadó ünnepségén.

Trócsányi László a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében tartott rendezvényen arról beszélt: ma is az eszmék, nézetek pluralizmusa, együttélése, vitája, ütközése a legfontosabb. Megannyi kép és elképzelés forog Európa és országai jövőjéről, ezek közül választani, netán újat megfogalmazni, ez nemzedékünk feladata – jelentette ki.

A miniszter kifejtette: ezer évvel ezelőtt István király kijelölte hazánk helyét Európa földrajzi és szellemi térképén. Több mint ezer év távlatából helyesen tette, de – hívta fel a figyelmet a miniszter – nem láthatott minden következményt előre.

"Mi sem látunk mindent tisztán: kiderült, az európai népek nem állnak készen, hogy feladják nemzeti létüket, kultúrájukat, intézményeiket egy föderalisztikus államért. De igaz az is, hogy szükség van közös intézményekre, hatáskörökre, jogharmonizációra, az unió jobb, észszerű fejlesztésére egy olyan világban, ahol Európa szerepe zsugorodik, de a nemzetállamok külön-külön nem állnak helyt. Ebben a helyzetben kell megtalálni a két gondolat szintézisét" – mondta Trócsányi László.

A miniszter kifejtette: a megoldás a két gondolat összhangja, a közösségi vívmányokra épülő európai vízióé és a nemzeti nagyságot hangsúlyozóé. Azt mondta, mindkettő szellemi örökségére szükség van, a nagyobb felelősségre és az az eszmék közötti párbeszédre Európa és országainak ügyeinek vitelében.

A miniszter a kitüntetetteknek arról is beszélt, hogy a gazdag hagyományokkal rendelkező, de élő, fejlődő magyar jog nemzeti kincs, Európa szellemi produktuma, és aki ehhez hozzájárul, megérdemli az elismerést és köszönetet.

Trócsányi László az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, Deák Ferenc-díjat és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@nevemnick: így van. Szt István nem ismerhette az orbán féle régivágású kereszténydemokráciát.tehát álkeresztény volt. Mint születési neve is mutatja igazából pogány volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ó-buda
ne besézlj már hülyeséget nem hinném hogy valaki 1000 év távlatába gondolkodik
Commenter
@Sámannus: soha nem szavaztam rájuk! Most már nincs kire. Nem szavazás=fideszre szavazás. Lehet még egy teljesen új valódi ellenzéki párt kevesebb mint 4 év alatt? Igaz addig előre nem látható tényező(k) miatt akár be is dőlhet ez a retkes rezsim.
Nessy
@Ó-buda: Minden kormány szerint mást mondott és tett István király! De azért idén mindent felülmúló ostobaságokat tulajdonítottak neki. Amit viszont leírt, ami olvasható, azt nem veszik figyelembe, mert nem illik a propagandájukba! Tényleg. már nincs egyetlen nemzeti ünnepünk. amit ne tettek volna tönkre, ne csináltak volna belőle pártpropagandát,
paraszt vakítást!
Commenter
@Nessy: István király ezeket leütné mint a gyalogbékát, már csak a mostani "ünneplés" kapcsán is!
karma1
Vazze, te Matyas kiraly udvaraban mar kopogosra szaradnal a kotelen , ha minden bunodet felta'rna'k...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.