Idén nyáron egy, de szokatlanul hosszú hőségperiódus volt Magyarországon – írta legfrissebb elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, kiemelve: a klimatológiai adatsorokat vizsgálva a 20. század vége óta jelentősen emelkedik a hőségnapok száma.

Egyre több hőségnappal kell számolnunk nyaranta
Fotó: Pixabay

Az 1970-es évek nagyon kiegyenlített nyarain a hőségnapok száma – amikor a hőmérséklet 30 Celsius-fok felé emelkedik – még a tízet sem érte el. A 2000-es években számuk

nem egyszer a 35-40-et is meghaladta, sőt a több szempontból rekordnak számító 2003-ban Budapesten 61 napon emelkedett a hőmérséklet 30 fok fölé.

Azt írták: idén is nagyon magas lesz a hőségnapok száma országos átlagban. Ezzel együtt megjegyezték: míg a korábbi nyarakon rendszerint több, de rövidebb hőhullámból adódott a relatív magas szám, idén egy szokatlanul hosszú hőségperiódus volt tapasztalható. A július végén kezdődött hosszú kánikulának egy augusztus 24-én érkező hidegfront vetett véget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján Mezőkovácsházán, Püspökladányban és Szeghalom (Töviskes) településen július 24. és augusztus 25. között 33 egymást követő napon a napi maximum hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 fokot. Erre – mint kiemelték – a XX. század eleje, a megbízható meteorológiai mérések kezdete óta nem volt példa Magyarországon.

Az Alföld délkeleti részén is sokfelé kiemelkedően hosszú volt a hőségperiódus: Derekegyházon, Dombegyházon, Szikáncson és Sarkadon 32, a Békés megyei Eleken 31, Makón, Szegeden és Békéscsabán 28 napon keresztül megszakítás nélkül volt 30 foknál melegebb.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy bár még nincs vége a nyárnak, de

a 2018-as év legmelegebb évszaka – meteorológus szemmel nézve is – "furcsa szezonként" vonul majd be a magyarországi klímatörténetbe.

A nyár folyamán – az elmúlt évekkel ellentétben – szélsőségesen erős hőhullám nem alakult ki. Ezt bizonyítja, hogy egyetlen napi legmagasabb hőmérsékleti rekord sem dőlt meg. Sőt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet, a Budakalászon augusztus 9-én mért 36,6 fok a 21. század nyarai közül a második legalacsonyabb érték – írták.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Egy kis adalék.
Ahol laktam az utca végén új magyarok laktak.
A bolt tőlük 45 métere volt.
Beült a kocsiba ,elment vásárolni kenyeret majd haza ment kocsival. Az összes új magyarnak ahol éltem furgonja az,az egyterű szárazoltó kocsija van.
Nem fuvaros hanem magán emberként szerzi be mások tulajdonát.
Újmagyart nem látok gyalogolni, vagy motor kerékpár,kerékpár,,kocsi ezzel közlekedik.Mert ha a lába földet érné elkopna nem?
magyarbakancs
@durbincs: készítsed a szádat most @zarok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.