Az új budapesti amerikai nagykövet eddig nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon, de ha látná jeleit, felszólalna ellene.

Az amerikai nagykövet szerint nem csorbulnak a szabadságjogok Magyarországon
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

David B. Cornstein a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóiratnak adott interjújában elmondta: a demokrácia elkötelezett híve, fontosnak tarja a joguralmat és a szabadságjogokat, a vallásszabadságot, a szólásszabadságot, a sajtószabadságot.

Kijelentette: ha azt látná, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, azonnal felszólalna az ügyében.

A nagykövet hangsúlyozta:

az elmúlt két hónapban rendkívül kedvező tapasztalatai voltak. Találkozott vallási és világi vezetőkkel, valamint NGO-k vezetőivel, de senki nem mondta, hogy "ez vagy az rossz, szörnyű, kérem, lépjen közbe, segítsen".

Közölte: elégedett emberekkel találkozott, nem látta, hogy a szabadságjogokat csorbítanák.

Sok rabbival is találkozott, és egy sem mondta, hogy "itt rémes dolgok vannak, itt olyan antiszemitizmus van, hogy szörnyű" – idézte fel.

David B. Cornstein kifejtette: az üzleti élet vezetőivel is egyeztetett, és közülük senki nem panaszkodott korrupcióra. Magyarországon jól képzett a munkaerő, de nincs igazán megfizetve, ami komoly gond, mert így sokan elvándorolnak más országokba – mondta.

A nagykövet emlékeztetett: júniusi hivatalba lépése harmadik napján már látogatást tett a CEU-n, hogy megmutassa, milyen fontos ez az intézmény.

"Ez nem amerikai érdek. Ez Budapest és Magyarország érdeke. Ez az egyetem nem fog elköltözni"

- jelentette ki.

Úgy vélte, az ügy "mintha érzelmi kérdés lenne, ezért érdemes kicsit hátrébb lépni és újra megfontolni".

A magyar kormány öt követelést támasztott az egyetemmel szemben, mind az ötöt teljesítették, így ideje lenne aláírni a megállapodást és továbblépni – mondta.

A diplomata kifejtette: a Kongresszus megszavazott egy törvényt, amely szerint az amerikai kormány 55 millió dollárral segíti a magyarországi légi bázisok kifutópályáinak felújítását.

A két ország között erről védelmi együttműködési megállapodás született, a rendelkezésre álló pénz felhasználási ideje azonban jövő hónap végén lejár, így ez ügyben sürgősen lépni kell – mutatott rá.

Arra is kitért, hogy magyar részről ésszerű lenne, ha Ukrajna jobban integrálódna a NATO keretei közé, akár rendes, akár társult tagként.

"Mi van, ha Oroszország folytatja az agresszív terjeszkedést? Mi a következő állomás? A magyar határ" – magyarázta.

A nagykövet azt mondta: "sajnos Ukrajna meghozta ezt a bizonyos nyelvtörvényt", de ő felajánlotta, hogy közvetít Magyarország és Ukrajna között.

David B. Cornstein kiemelte: Orbán Viktor kormányfő és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jó barátok, Magyarország az Európai Unió tagja, és "ha valami Izraelre nézve súlyosan negatív fejlemény állna küszöbön, Magyarország közbelépne".

Megjegyezte: büszke amerikai zsidóságára, és amerikai zsidóként nagyon fontosak neki az amerikai ideálok, de a zsidó történelem és a zsidó nép is.

A diplomata arról is beszélt:

"a történelem bebizonyította, hogy az Egyesült Államok jobb partner, mint Oroszország".

Magyarország addig nem lehet nyugodt, amíg az energia kérdésében nem tesz szert nagyobb függetlenségre az oroszoktól – vélte. Úgy látja, Oroszország "célja a bomlasztás", míg az Egyesült Államoké a segítségnyújtás.

A nagykövet úgy fogalmazott: "én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek".

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Na, ez teljesen össze fogja zavarni @Shikarit a buta propagandistát:
Egy zsidólibsi, aki védi orbánt, így nem lehet libsizni. Totál képzavar...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
És még Colleen Belltől vártunk rosszat. Mr. Cornstein nem akar esetleg részt venni a horthy emléknapon?
bencemacska
Vajon melyik kocsmában gyűjti M.o-ra vonatkozó tapasztalatait?
Szeretnék részt venni egy ilyen "partyn"!!!
Aki Én
Na, ez teljesen össze fogja zavarni @Shikarit a buta propagandistát:
Egy zsidólibsi, aki védi orbánt, így nem lehet libsizni. Totál képzavar...
Aki Én
@Aki Én: ...lemaradta, közben ideokádott. És tényleg összezavarodott.
@Shikari a buta propagandista: Ne dőlj be neki kretén, ez egy igazi ,,libsi". Azok meg mindig hazudoznak, te mondtad.
De már sokan mondták, hogy igenis csorbul.
csak úgy....
@Shikari: végre küldött a trampli egy se hall se lát dömötört...,hány éves a bácsika? ;)
csak úgy....
@Shikari: te kettyós vagy tibim! ki bírálta az öreget? csak nem szombatista lettél ? ;)
kokopelli
@csak úgy...: ...,de legalább beszél angolul,ha már a "mádzsárt csák úgátni tudni" !
Ha már a Tramp küldi,akkor az alattomos büntetés az öregnek!...vagy csak pártfe-
gyelem? ;-))
kereső
Nem tudom,hogy a Nagykövet úr hol szerzi a tapasztalatait,de ha a "demokrácia"hazájában ilyen mértékben érvényesülnének a szabadságjogok,mint ma Magyarországon,akkor nem hivhatnák a demokrácia hazájának.És ,fel van adva a lecke ! Vagy mi,vagy az orosz medve.Jó kis üzenet ez.
"Magyarország addig nem lehet nyugodt, amíg az energia kérdésében nem tesz szert nagyobb függetlenségre az oroszoktól – vélte. Úgy látja, Oroszország "célja a bomlasztás", míg az Egyesült Államoké a segítségnyújtás.

A nagykövet úgy fogalmazott: "én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek".
verőce21
Nagyon udvarol most USA a magyaroknak! De úgysem fog Orbán a tramplihoz utazni. Nem vagyunk vevők a termékeikre és az elfekvő fegyverkészleteikre. :)
csak úgy....
@verőce21: Szerintem úgy ítéled meg a dolgot,mint egy elsö randis szüz fiucska ;) , attól ha rád néz valaki,az még nem jelent semmit...
bencemacska
@kereső: ma, 13:34
Az oroszoktól való nagyobb függetlenség alatt a cseppfolyós gáz vásárlását, vagy Paks II. stornóját érti a bácsi?!
A cseppfolyós gáz fogadása nincs kiépítve, a Paks II. hitelét meg már fogyasztjuk.
kereső
@bencemacska: sztem tudja ő ezt nagyon jól.Viszont azt IS látják ott a nagy USA-ban,hogy orbán oda fordul,ahonnan nagyobb hasznot remélhet.És hát Európa és az USA viszonya mostanság nem igazán felhőtlen.Trump akár fel is használhatja a saját céljaira,mintahogy putyin teszi.Ami elhangzott az interjúban lehet mézes madzag,de lehet burkolt figyelmezetetés is,főleg az az utolsó mondat." "én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek".
Orbánunk lehetséges,hogy hamarosan döntés elé állittatik: Európa?Putyin?USA?
Vajh melyik ujját fogja megharapni?
nezelodo
Na ugye, hogy talált a Trampli egy jó nagykövetet Orbánnak! Nagy előnye, hogy süket is meg vak is, lehet, de hogy kilóra adták a komát, mert akkor sokba lesz ez nekünk. De mi lesz ha elmúlik a kismacska betegsége és kinyílik a szeme! Na akkor megint visítoznak a karihalak, hogy megint báncsák a magyart, meg nyomják Krahácsot!
Jozefina
Ez egy alkoholista vén korrupt köcsögnek néz ki!!?? Tőle nem is vátható más!!?? Borzasztó!! Ráadásul vak, hogy nem lát semmit!!??
verőce21
@csak húgy...: (14:26) Rosszul látod! Több az mint "ránézés"! És már nem is először.
"A nagykövet úgy fogalmazott: "én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek""
Betegen, hülyén öregnek lenni, ez rossz lehet neked... :)
Rockxy
Ez a köcsög zsidó nem látja, hogy mekkora dikta van meg túra!
Azt meg főleg nem, hogy nálunk az anti az olyan szemita, hogy a fal adja a másikat, meg mint holnap egy túzok!
Hát noooormális?
Eladott Ország
A fenti hírnek ellent mondanak az alábbiak:
David B. Cornstein megköszönte és méltatta David Kostelancik munkáját, aki ideiglenes ügyvivőként irányította a budapesti nagykövetség munkáját 2017 januárja óta. Csak szólok a péniszerdőben tátott szájjal rohangáló, mindenkinek beszólógató, de erről nagyvonalúan megfeledkező hazug teremfocistának, hogy Kostelancik az az ember, aki korábban ügyvivőként vezette az amerikai követséget, és aki mindenféle csöpögő, bárgyú diplomáciai udvariaskodást kerülve egyenesen kimondta, hogy a magyar kormány felelős a sajtószabadság rohadásáért: a független médiatermékek számának csökkenéséért, a szolgamédia kézi vezérléséért és hirdetéseknek álcázott közpénz formájában történő felvásárlásáért. index.hu/belfold/2017/10/17/aggodik_a_magyar_sajtoszabadsag_miatt_az_amerikai_ugyvivo/
namihami
Ez az ember a Trump-lee csicskása. Az nevezte ki. Mit várhatunk, mire számíthatunk tőle?
Olyan, mint a gazdája. Azt pedig már tényleg nem kell bemutatni. Politikai hulladékok.
Rutymorgó
Úristen , itt demokrácia van ?? Mióta ?
nevemnick
Hülye vagy tibcsi, te illiberális trutymó! Akárhogy is ugatsz, a főnököd az marad ami volt: egy hazudozó, népellenes tolvaj, attól függetlenül, hogy ez a demenciás vén bolond mit mond pár nap után.
Eladott Ország
@Shikari: augusztus 30. 12:46; Az amerikai nagykövet önmagát cáfolja/hazudtolja meg. David B. Cornstein megköszönte és méltatta David Kostelancik munkáját, aki ideiglenes ügyvivőként irányította a budapesti nagykövetség munkáját 2017 januárja óta, aki viszont aggódik a magyar sajtószabadság miatt.
index.hu/belfold/2017/10/17/aggodik_a_magyar_sajtoszabadsag_miatt_az_amerikai_ugyvivo/
csak úgy....
@verőce21: örülök,hogy aggódsz értem de nem köne! ;)
verőce21
@csak húgy...: "A nagykövet úgy fogalmazott: "én Közép-Európa helyében egész biztosan Amerikát választanám partnernek"" - ne kerüld el a lényeget, amiért rámírtál, @csak úgy...:
advocat
Ez sajnos magán hordozza korának összes tünetét. Igaz Alzheimer elvtárs?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.