A 24.hu összesítette tanévkezdésre, hogy hány pedagógust keresnek a Közigállás.hu-n. Az előző tanév végén még rosszabb volt a helyzet.

Még az előző tanév végén próbálta összesíteni a 24.hu, hogy tanárt is keresnek a Közigazgatási Állásportálon, akkor több mint 600 oldalnyi volt csak a hirdetés, amelyekben "bármely szakos" tanárokat kerestek különféle iskolákba.

Akkor összesen 2400 aktív hirdetést találtak, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás úgy nyilatkozott, a rendszerből 4-5 ezer tanár hiányozhat.

Indul a tanév: 700 tanár hiányzik az oktatásból

Fotó: pexels.com CCO

A 2018/2019-es tanév indulásával a lap megint megnézte a Közigállás.hu-t, most már sokkal kevesebb hirdetésbe botlottak (most "csak" olyan 300 oldalnyi, tanárokat kereső hirdetést találtak), összesen 696 pedagógusoknak (tanárok és tanítók) szóló hirdetés találtak. Ezek a hirdetések 200 település közt oszlanak meg.

A lap megemlíti, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bökönyben "bármely" szakos tanárt is keresnek, vagyis ott eléggé aggasztóan alacsony lehet a tanárok létszáma.

"A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumban is „bármely szakos középiskolai tanárt” keresnek, a Bács-Kiskun megyében található Solt városában található Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig „tanító/bármely szakos tanár” jelentkezését várják.

Újfent több olyan település van, ahol nem csak egy-egy pedagógus hiányzik a tanévkezdéshez, Győrben például tizenegy tanítóra és tanárra lenne még szükség, Dunaharasztiban 14, Budapesten pedig 231 főre.

Nem indul könnyen a tanév az Ercsiben sem, ahol az Eötvös József Általános Iskolában keresnek egy tanítót, illetve informatika-, matematika-, történelem-, matematika-fizika-kémia- és angoltanárt is" – olvasható a cikkben.

Nemrég a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella még azt nyilatkozta, hogy nincs tanárhiány az országban. Később annyiban finomította, hogy a természettudományi tantárgyak oktatásához tényleg több tanárra lenne szükség.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mi itt a probléma? Gond, ha kémia tanár tanítja a történelmet, magyar tanár a matematikát? A természettudományi tárgyakra már úgy sincs szükség. Informatika a múlt század elején sem volt.Nyelvvizsgára szükség van a felső oktatásban, de azt meg oldja meg a diák.
Ne tessenek itt hangulatot kelteni! Hiszen így is fog működni a rendszer, az eredmény meg kit érdekel? A tudás amúgy is kommunista huncutság!
görbetükör
Nem kell ide tanár, nem kell ide semmiféle szaktantárgy, csak torna, meg katonai előképzés.
Ilyen világot élünk, ahol az ilyen embereké a jövő, a karrier:
index.hu/tudomany/til/2018/09/03/27_even_at_mindenkit_atvert_az_analfabeta_tanar/
Veleda
Főleg természettudományi tanárokat keresnek. Még ennyi sem lesz, ha összevonják ezeket a tantárgyakat.
namihami
Remélem, hogy alakikiképzőkból nincs hiány. És fegyvermester is van elég.
A jövő tantárgyai. A többi? Bahhhhh, ugyan már...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.