Ezek az országok ugyanis mostanra Európa motorjaivá váltak a jegybank elnöke szerint.

Eljött Közép-Európa, eljött a V4-országok ideje, ma már ugyanis ezek az államok jelentik az EU gazdaságának motorját – hangsúlyozta Matolcsy György jegybankelnök az 56. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén csütörtökön, Debrecenben.

Matolcsy szerint eljött Közép-Európa és a V4-országok ideje

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 56. Közgazdász-vándorgyűlésen a debreceni Kölcsey Központban 2018. szeptember 6-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

A visegrádi országok gazdasági szerepét méltatva emlékeztetett, hogy az elmúlt években ebben a térségben a munkanélküliség csökkent, rugalmasság jellemzi a gazdaságpolitika, a monetáris politika, valamint a társadalompolitika területét is. Az Európai Unió dél-európai tagállamai (az úgynevezett ClubMed országok) ugyanakkor pont az ellenkező pályát futották be – jegyezte meg.

Szavai szerint mindezt figyelembe véve is komoly kihívások állnak a visegrádi országok előtt: megoldást kell találni a demográfiai kihívásokra, a magas hozzáadott értékű termelésre kell ösztönözni a vállalatokat, és a felsőfokú oktatást is fel kell zárkóztatni a nyugati színvonalhoz.

A további fejlődéshez pedig elengedhetetlen az észak-déli kereskedelmi integráció megteremtése – mutatott rá Matolcsy György.

(MTI)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@RonaGyuri: Szakértsük akkor meg egy kicsit. Dübörög a magyar gazdaság. Pont. Ehhez a dübörgéshez és a jövőbeni dübörgéshez mennyivel járul hozzá az újonnan létrehozott nemzethy matyar milliárdosok rétege?
solidedge
Nekem bejön ez a stand-up-os figura, bár Bödőcs Tibit jobban szeretem.
Zeta
Mennyi a V4 összterméke? Ja hogy nincs meg annyi sem ,mint a spanyoloké?
Vagy eléri a franciák 65%át! Szép! Eu motorja, meg a tigrisek.
A pannon tigris meg a V4 ek gyenge láncszeme, utolsó mindenben.
Bár piálni tudunk!
Jozefina
Nem véletlen MTI hír!!! Más nem képes ilyen baromságot közölni!!!??
Jozefina
Miről is beszél?
"A Pénzügyminisztérium pénteken közzétett gyorsjelentése szerint az augusztus 155 milliárd forintos mínuszt hozott a költségvetésben, az első nyolc hónap után összesen 1646 milliárd forintnál, az éves előirányzat 121 százalékánál jár a költségvetés hiánya."
444.hu/2018/09/07/az-eves-eloiranyzat-121-szazaleka-1646-milliard-forint-volt-a-koltsegvetes-hianya-augusztus-vegen
m73
Te szerencsétlen barom!Látom a demencia és a tolvajlás teljesen meghülyített.Ugorj le te is a lánchídról.Mindenki jól járna vele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok