Örülünk, hogy a magyar kormány négy év után ismét foglakozik a Sorsok Házával, a magyar holokauszt – a magyar történelem legnagyobb tömeggyilkosságának – kérdésével. A mindenkori magyar kormányzatnak kötelessége ennek a nemzeti tragédiának az emlékezetét torzítások nélkül fenntartani... ... A Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek (EMIH) bevonása a legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon majd zsidó honfitársaink százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról.

Forrás: mazsihisz.hu
Feltöltő: kripton
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Hitelesség és őszinteség. Na pont ez a kettő, amelyik nincs meg egyikben sem.
kripton
A Mazsihisz szokása szerinz megint visong. Félti a már nem is létező hegemoniáját. Megint ekézi az EMIH-et.
Pár éve volt egy fórumos vitám egy vidéki város mazsihiszes hitközségének vezetőjével. Mivel az is nyilvános fórumon zajlott, így nincs se jogi, se erkölcsi akadálya annak, hogy most az szó szerint idemásoljam.

Mordechaj:

Felpörögtél kicsit, de semmi gond. A "ki a zsidó" kérdést szerintem túlbonyolítod. Szűkebb pátriárkámban felvállaltan, közismerten zsidó vagyok farmerben és öltönyben is. Kipával a fejemen koszorúzok, nyilatkozok a helyi médiáknak, semmi szükségem pajeszra. Nem azért vagyok mazsihiszes, mert pufajkás alakulat, hanem, mert ha vitatható előzményekkel is, de ők képviselik a magyar (kedvedért legyen) a Magyarországban élő zsidókat irányvonalastól
történelmi múltig egyaránt. Még akkor is, ha jobb híján. Ahogy mondod, Rákositól Viktoron át napjainkig. Tehát vala a Mazsihisz, ami magába foglalta a háború előtti irányzatokat, mint ortodoxia és neológia. A mostani Fidesz éra alatt lőn három történelmi zsidó egyház. Ebből kettő rendelkezik magyarországi hagyományokkal, míg a Chabad a kilencvenes években jött ide. Ezzel sincs semmi gond, csak ne nevezze magát egyesített magyarországi izraelita hitközségnek. Pláne ne úgy, hogy spec nekem semmi helyem nem lenne náluk. (Kripton: vidéki nagyváros hzsidó hitközségi vezetőjéről van szó) Veled egyetemben szerintük a neológia nem létezik, nincs is szükség rá. Növesszenek pajeszt, vagy ne legyenek zsidók, ne is járjanak zsinagógába. Nos, mivel az ortodoxok szintén önállóak lettek, mára a Mazsihisz az egyetlen lehetőség, hogy neológ zsidó lehessek, neológ hitközséget vezethessek, képviseljem a helyi össz zsidóságot.
Most érkeztem a kongresszusról, a kérdéses rabbiról fejből nincs tudomásom, de utánanézek.
kripton
Folytatás...

Kripton:

Nem pörögtem fel, ez az alapjáratom. :-)
Nem a neológiával van bajom, hanem a Mazsihisszel. Politizál, betiltásokat követel. Ez még rendben is volna akkor, ha annak nevezné magát,ami. Zsidó politikai szervezetnek. Mert az! És nem egyház. Pláne nem "történelmi". Abszurd! Rákosi, mint egyházalapító!!! Hogy össze ne csokizzam magam!
A többségnek már tele van a tarisznyája a Mazsihisz folytonos beszólásaival, követeléseivel. Az EMIH zsidók önszerveződése és nem Rákosi-rendeletre jött létre, nem politizál, nem folytat gazdasági tevékenységet, rabbik és nem pufajkás múltú ügyvezető igazgatók, meg elnökök vezetik. Tehát valóban egyházként működik. (Csak meg kell nézni a két szervezet honlapját)
Ha a Mazsihisz túlfeszíti a húrt, könnyen elveszítheti a magyarországi zsidóság kizárólagos
képviselőkének és érdekvédőjének a szerepét. Amire amúgy sem érdemes.
Ez pedig milliárdokat jelent...

Egyáltalán ki zsidó? Akinek az a vallása? A nemzetisége?
Zsidó az a misére járó, magára keresztet szóró katolikus, akinek minden felmenője zsidó?
Zsidó az a zsidó vallásba betért keresztény, akinek minden felmenője misére járó, magára keresztet szóró katolikus?

És minden érved ellenére és azt a zsidó vallási tömörülést tudom legitimnek elfogadni, amelyiket zsidók hoztak létre és rabbik vezetnek, szemben egy kommunista diktátor utasítására megszervezett, és egy elaggott, pufajkás lenin-fiú "ügyvezető-igazgatósága" alatt álló pénzmosodával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.