Vasútépítő munkagépek zaja verheti fel hamarosan Magyarország legnagyobb  érintetlen erdejének csendjét – figyelmeztet a WWF Hungary.

Újabb kisvasút épülhet Magyarországon, beláthatatlan károkat okozva
Fotó: Youtube

A szervezet az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján biztosra veszi, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó börzsönyi Csarna-völgy jelenleg fokozottan védett részén is kisvasút épülhet, aminek súlyos természetvédelmi következményei lehetnek.

Az ország legnagyobb méretű fokozottan védett erdejéről van szó! Negyven éve nem történt itt fakitermelés, ami ekkora területen egyedülálló az országban. 2012-ben sikerült az erdő háborítatlanságát megőrizni, a fakitermelési szándék ellenére. Most azonban ismét veszélybe kerülhet a Csarna-völgy

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Mióta a völgyben felhagytak a fakitermeléssel, ritka és veszélyeztetett élőlények költöztek ide vissza. Ilyen például

a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, a kristálytiszta vizű patakban pedig előfordul a Petényi-márna és a kövi rák. Néhány éve a hiúz is visszatért a völgybe – amely különösen alkalmas élőhely a korábban a kihalásig vadászott, ritka ragadozó számára.

Ráadásul a Börzönyben már van öt kisvasútvonal, az újonnan építendő 3,5 kilométer már ezekhez nem tud mit hozzátenni – csak elvenni az élővilágtól.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menekült
@division: Nem sok olyan rémhírre emlékszem (pedig a kormány 9. éve naponta belenget valami rémesen ordenáré tervet), amit ez a kormány nem valósított meg.

Az emberek meg lassan elfelejtenek gyalogolni. Hova kéne gyalog menni kirándulni, ha nem az erdőbe? A belvárosba???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@csak úgy...: Szokták mondani hasonlítok az énekesre ha valaki rosszul vagy egyáltalán nem végzi a feladatát. csak a lányok hiányoznak mellőlem:-)))
karma1
@division: Vagy eppen azert huzna bele a rombolasba, mert latja a vesztet, es neki mar minden mindegy, mikozben meszaroson keresztul megint feketere keresheti magat.
Kell majd neki a stromanok penze, mert a kies Azerbajdzsanban sem szeretik a csoro diktatorokat...:o))
division
@karma1: Minden kiderül azt hiszem nem is olyan soká, csak elkerülhetetlen hogy a nép kimaradjon ebből az egészből. Lesznek negatív hatásai az biztos. De addig is:
www.youtube.com/watch?v=mjF1rmSV1dM
karma1
@division: igazad van es kosz a videot...:)
csak úgy....
@division: Nem tudlak föloldozni a vétkeid alól ,talán az Ozzy :)

www.youtube.com/watch?v=LCCiwPEdEpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.