Már közel ezer bejelentés érkezett az EnviroMind nevű online portálra, ahol a felhasználók zavaró szaghatásokat, zajokat és illegális hulladéklerakókat jelezhetnek.

A beküldött észlelések több mint 80 százaléka ismeretlen eredetű, kellemetlen szagokkal kapcsolatos – ez egyben az egyik leggyakoribb és legnehezebben kezelhető környezeti probléma ma Magyarországon.

Zavaró szagokat vagy hangokat észlelt? Ezen a portálon jelezheti!

Az iASK által 2018 tavaszán létrehozott EnviroMind elnevezésű környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, amelyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók. Az idén tavasszal elindult oldalon a látogatók már 990 észlelést rögzítettek, amelyek nagy része, 85 százaléka volt zavaró szaghatással kapcsolatos. Ehhez képest sokkal kisebb arányban jeleztek a felhasználók ismeretlen eredetű zajokat (9 százalék) és illegális hulladéklerakókat (6 százalék).

Hatvan volt az epicentrum

A nyár folyamán főleg Hatvanban és a környező településeken okozott gondot egy rendkívül büdös, ismeretlen eredetű szag terjengése. Ez az időszak a portálra beérkezett észleléseknél is jól megfigyelhető, hiszen június közepén, a probléma kirobbanásakor másfélszer annyi szagészlelés érkezett, mint a nyár folyamán átlagosan, az egész nyarat tekintve pedig a legtöbb szagészlelés Hatvanból érkezett. Zavaró szagok bejelentésekor a honlapon több szagtípus közül lehet választani, az eddig leggyakrabban jelölt kategóriának az olajos-kátrányos típus bizonyult, ezt követi a bélsár jellegű, majd a hányingert keltő szagfajta.

View this post on Instagram

#cute #panda #hatvan #whynot #

A post shared by Gréti Gerzsenyi (@___g.greti____) on

Minden bejelentés számít

Az EnvrioMind nevű oldalon bárki tehet bejelenést, aki zavaró környezeti hatást tapasztal. Az észlelések, a lakosság által adott információ nagyon fontos és hasznos láncszem környezetünk megfelelő állapotának fenntartásában: a felhasználók az ilyen jellegű megfigyeléssel és a bejelentések rögzítésével hozzájárulnak az egészséges, kellemes lakókörnyezet kialakításához. A beküldött adatok alapján az EnviroMind munkatársai kimutatásokat, riportokat készítenek, és itt jön a másik fontos tényező: a „környezethasználóknak” szintén nagy szerepük van, hogy használják is ezt az információhalmazt, és visszacsatolják azt működésükre.

„A potenciális szagkibocsátók – pl. hulladékkezelő telepek, ipari üzemek, parkok – felvehetik velünk a kapcsolatot, és együttműködve meg tudjuk határozni a működési, üzemeltetési adataik, idősoraik, valamint az általunk rögzített lakossági észlelések és a hozzájuk rendelt időjárási viszonyok mentén, hogy hol és mi az ok-okozati összefüggés, amely a kellemetlen szag megjelenéséhez vezetett. Így tudunk javulást elérni a működtetésben. Ennek elérése nyilván nem egyik napról a másikra történik, de végre van egy eszköz, a portál, ami összeköti ezeket a szereplőket.” – mondta el Erdős Gergely, az EnviroMind egyik alapítója, az iASK big data csoportjának vezető kutatója.

Ez az egyik legnehezebben kezelhető környezeti probléma

Ugyanakkor tekintettel a probléma jellegére, az ismeretlen eredetű, kellemetlen szag az egyik legnehezebben kezelhető környezeti probléma: a szag nem fotózható le, műszerrel nagyon nehezen mérhető, a hatóság a reakcióideje miatt pedig lehet, hogy nem csípi el az éppen aktuális kibocsájtást. Sajnos sok esetben az önkormányzatoknak sincs hatásköre, sőt, eszköze, és konkrét szakmai információja sem a problémáról. A portál ebben is segíteni próbál: az EnviroMind munkatársai az adatok biztosítása mellett a szagproblémákról ún. hőtérképeket készítenek, amelyek alapján pontosítani lehet, hogy adott időszakban hol, milyen gyakoriságú volt a probléma, hol érdemes a hatóságnak mérnie.

„Mi is tudunk szenzorokat elhelyezni a problémás régiókban, amelyekkel éjjel-nappal, valós időben monitorozzuk a levegő minőségét. Illetve azt is nézzük már, hogy a rögzített észlelések idején és helyszínén milyen környezeti, időjárási jellemzők (pl. szélirány, szélerősség, hőmérséklet, páratartalom, légnyomás) voltak a meghatározóak. A megoldáshoz viszont hosszabb távon elengedhetetlen a szabályozási környezet átalakítása is: már a tervezési, engedélyeztetési fázisban sokkal pontosabb, részletesebb vizsgálatok szükségesek, egy tervezett ipari, „környezethasználó” létesítmény szaghatásait is figyelembe kell venni a létesítmény helyszínének kijelöléséhez. A szaghatások esetén a hatásterületekre a jelenlegi modellezési gyakorlathoz képest jóval részletesebb és alaposabb modellezésre lenne szükség. Mindehhez támpontot tud adni az EnviroMind-ban lévő információhalmaz, hiszen a közvetlen lakossági visszajelzések alapján a kerülendő irányokat fel lehet térképezni.” – tette hozzá Erdős Gergely.

Fotók: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Még egy év és a sikeresen átalakított szemétszállítási rendszernek köszönhetően az egész ország bűzfészek lesz.
Legalább időben megtudtuk, hol kell jelezni.
papa.49
Az országúton közlekedve szembe jön veled egy bilencs tréler, és rettentő büdös akkor hol jelentsd be, a nem megfelelő körülmények között végzet szennyvíz iszap szállítást ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.