Hazugak, képtelenek és koncepciózusak a Sargentini-jelentésnek a magyarországi egyházak helyzetére vonatkozó állításai – mondta Soltész Miklós egy vallásszabadságról szóló konferencián hétfőn Budapesten.

Soltész Miklós szerint hazug és koncepciózus a Sargentini-jelentés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára beszédet mond a Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében című konferencián a budapesti Aranytíz Kultúrházban 2018. szeptember 17-én. Az államtitkár elmondta, hogy hazugak, képtelenek és koncepciózusak a Sargentini-jelentésnek a magyarországi egyházak helyzetére vonatkozó állításai. A tanácskozást a Miniszterelnökség, a Konrad Adenauer Alapítvány és az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciója szervezte. A tanácskozást a Miniszterelnökség, a Konrad Adenauer Alapítvány és az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciója szervezte. MTI Fotó: Mónus Márton

Az államtitkár hangsúlyozta: az egyházaknak más európai országokhoz képest hatalmas lehetőségei vannak Magyarországon. Az Európai Unióban nincs még egy olyan ország, ahol 32 egyháznak azonos jogai vannak, köztük olyanoknak is, amelyeknek mindössze néhány száz követője van.

Soltész Miklós szerint azok, akik vádolják Magyarországot, nem vették észre, hogy az egyházügyi törvény kifogásolt pontjainak többségét már megváltoztatta a kormány. Bizonyos pontokat pedig azért nem módosíthattak, mert az előző ciklus végén már nem volt kétharmada a kormánynak, az ellenzéki pártok – köztük a Jobbik – pedig hiába ígérték meg a kormánypártoknak támogatásukat, a végszavazásnál nemmel szavaztak a törvénymódosításra.

Kitért arra: azok, akik Magyarországot vádolják az egyházak jogainak csorbulása miatt, nem támogatják és nem védik meg az üldözött keresztényeket, akik száma folyamatosan nő, olyannyira, hogy ma "több keresztény szenved üldöztetést, mint Nero császár" idejében.

Úgy fogalmazott: "Magyarország válasza egyértelmű" a keresztényüldözésre. "Mi nem brüsszeli íróasztalok mögül próbáltunk döntéseket hozni, hanem meghívtuk az ottani vezetőket, és az ő kérésüket meghallgatva döntöttünk úgy, hogy helyben kell segíteni a közel-keleti keresztény közösségeket". "Ebben várjuk" a nagyobb országok együttműködését, "kérjük azokat, akiknek jóval több lehetősége van segíteni", hogy "legyenek partnereink".

Megjegyezte: Magyarország 3 év alatt 4,7 milliárd forint értékben 6 országban (4 közel-keleti és 2 afrikai országban) segített, templomokat, szociális intézményeket, kórházakat építtetett újjá. Volt olyan település, ahol 1000 házat hoztak helyre, így majdnem 1000 család tudott visszaköltözni otthonába – tette hozzá.

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője köszöntőjében arról beszélt, hogy ma senki sem tudhatja a választ a menekültkérdésre. Az azonban szerinte biztos, hogy az egyházak nélkül lehetetlen megtalálni a megoldást a válságra. Az egyházaknak is óriási kihívást jelent és kell is, hogy jelentsen a mai helyzet Európában és az egész világon.

A Vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében címmel megrendezett konferenciát a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Miniszterelnökség és az Európai Parlament Európai Néppárt Frakciója szervezte.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Te egy szerencsétlen elme-szabadságos vagy ! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
Te egy szerencsétlen elme-szabadságos vagy ! =))
Rakovszky
@Clavigo: Remélem még a végbeled is a szádon jön ki majd a tartalmával együtt‼
Mi pedig a te kijelentésdtől vagyunk rosszul‼
Rakovszky
@Nessy: Miféle hittérítésről beszélsz⁉ Az anarchista kommunista LMBTQ lények és a Soros NGOk ateista térítéséről igaz amit te írsz, de sajnos történelemből 1-est kapsz‼
Nessy
@Rakovszky: Nem baj, már túl vagyok az érettségin, pár évtizede.
Egyébként a mindenben szereplő "keresztény gyökerekre" gondoltam, mintha a többi keresztyén vallás nem is létezne, kivéve egy két hűséges püspököt.
kereső
Szerintem meg Soltész államtitkár a hazug,aki a keresztény álarc mögé bújik a pártjával együtt,pedig csak paraziták.
Clavigo
@Rakovszky: A szájon át ,,ürítés,,,szarás,,,,a Fitymasz-konda jellegzetessége. " Csuhások,,térdre imához"...Ki röfögte ezt,,anno,,kispajtás ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.