A magyarok idegennyelv-tudásának fejlesztését célozza meg a kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: kormány elfogadta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait és konkrét intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának növelésére.

Tervezik többek között korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítását, a nyelvszakos tanári képzésben részt vevők külföldi részképzésének támogatását, a kéttannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzését.

Nyelvtanulási diákhitel is jöhet

A tervek között szerepel továbbá nyelvtanulási diákhitel bevezetése, idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsereprogramok ösztönzése. Megvizsgálják a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának terhére az első idegen nyelv óraszámának esetleges növelését, valamint a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezését is. A kormány szintén döntött arról, hogy a nyelvtanulási diákhitel bevezetéséhez, valamint az állami támogatású felnőttképzés idegen nyelvi programjai hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még idén kidolgozza.

Növelni akarja a kormány az idegennyelvtudást – jöhetnek a feliratos filmek

Fotó: MTI/MTVA Sajtóadatbank

Kitértek arra is, hogy január óta az állam már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza sikeres nyelvvizsgája díját, a beadott igénylések száma pedig eléri a húszezret. Idén januártól ugyanis a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját – tették hozzá.

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem hiszem hogy a nyelvtanulás terepe lenne, ha a mozikban feliratos filmeket vetítenének. Mit szolnak majd ehhez a szinkronszínészek és az üzemeltetők. A nyelvtanulási diákhitel véleményem szerint a nyelvvizsga díjak drasztikus emelését készíti elő, illetve arra jó lesz, hogy az egyszerű halandó kisember a családalapítást jó nagy adag hitellel "csókosítva" kezdje meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Ez a Palkovics mióta miniszter lett csak hülyeségeket gyárt.
tudode
Hogy mik vannak olvasatlanul, a címre reagálva, ez olyan INNOVÁCIÓS ÖTLETELGETÉS, mint az emberi erőforrás fejéé, aki szerint a 10 parancsolat gyógyító hatású.
.
Mi lenne ha az OSKOLÁBAN szerezhetnék meg a XXI. század kihívásánek megfelelő oktatában a NYELVTUDÁST, mondjuk a hazafias, a minden napi ki tudja hol tornaóra, a mindennapi éneklés helyett!
.
Elegendő lenne Szentgyörgyi Albert tudós szerint megfogalmazottak szerint MEGFOGADNI a tanácsát, hogy azt KELLENE MA MÁR MEGTANÍTANI az ÁTVITELTECHNIKA mai fejlettségi szintjén, hogy HOL MI TALÁLHATÓ MEG, mert az ember agya nem KOMPJUTER, megszerettetni az ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁST a sok felesleges MAGOLÁS, időpocsékolás helyett!
.
tanulasfelnottkent.blogspot.com/2016/01/szent-gyorgyi-albert-azt-mondta.html
.
Haladni kellene a korral az ÁLLAM MINDEN szintjén, nem letespedni a MINDENRE HATÓ szintjére!
Klubtag
@Pegero: ..."Sőt, igényük sincs a kultúrára!" Ha ezt sugallta a kommentem, akkor nincs igazam.
Járjanak csak moziba minél többet, sőt, legyen módjuk minél színvonalasabb filmeket megnézni.
Klubtag
@Klubtag: ...folyt...csak magyarul beszéljen és ne feliratos legyen, ez volt mondandóm lényege.
Fradigege
@Klubtag: Sokra fognak menni vele, hogy árok-ásásos utcaseprésből a mátészalkai Tesco-ban landoljanak árufeltöltőként.
Qqberci
Akárhogy is nézem, a fülkeforradalom óta csökkenő tendenciát mutat a nyelvvizsgázók száma. Ez egyértelműen az egyre igénytelenebbé váló közoktatás következménye...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.