A magyarok idegennyelv-tudásának fejlesztését célozza meg a kormány – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: kormány elfogadta a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatait és konkrét intézkedések kidolgozására kérte fel a minisztériumokat a magyar lakosság idegennyelv-tudásának növelésére.

Tervezik többek között korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítását, a nyelvszakos tanári képzésben részt vevők külföldi részképzésének támogatását, a kéttannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzését.

Nyelvtanulási diákhitel is jöhet

A tervek között szerepel továbbá nyelvtanulási diákhitel bevezetése, idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsereprogramok ösztönzése. Megvizsgálják a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának terhére az első idegen nyelv óraszámának esetleges növelését, valamint a külföldi filmek feliratozásának előtérbe helyezését is. A kormány szintén döntött arról, hogy a nyelvtanulási diákhitel bevezetéséhez, valamint az állami támogatású felnőttképzés idegen nyelvi programjai hatékonyságának javításához szükséges intézkedéseket még idén kidolgozza.

Növelni akarja a kormány az idegennyelvtudást – jöhetnek a feliratos filmek

Fotó: MTI/MTVA Sajtóadatbank

Kitértek arra is, hogy január óta az állam már több mint tízezer fiatalnak térítette vissza sikeres nyelvvizsgája díját, a beadott igénylések száma pedig eléri a húszezret. Idén januártól ugyanis a kormány minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti a sikeres középfokú nyelvvizsga díját – tették hozzá.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem hiszem hogy a nyelvtanulás terepe lenne, ha a mozikban feliratos filmeket vetítenének. Mit szolnak majd ehhez a szinkronszínészek és az üzemeltetők. A nyelvtanulási diákhitel véleményem szerint a nyelvvizsga díjak drasztikus emelését készíti elő, illetve arra jó lesz, hogy az egyszerű halandó kisember a családalapítást jó nagy adag hitellel "csókosítva" kezdje meg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mirabilis
Na akkor miért külön tantárgy a Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek és a Hon- és népismeret 5-8 évfolyamban?
Mirabilis
Amúgy mi is az az állampolgári ismeretek?
Tán e helyett lehetne idegen nyelvet oktatni?
solidedge
Régi vágyam, hogy Orbánt szingaléz, vagy bantu nyelven hallgassam mert magyarul cefetül felbosszant.
fideszes gyökér
Minek ide idegennyelvtudás?
Ha nem lesznek migráncsok, mindenki magyarul fog beszélni.
Fradigege
A közmunkásoknak ez nagyon nagy lehetőség, hogy kitörjenek a közös piacra. Hoppá!
picike1
kinek a feliratos miért ha nincsennek idegen légiosok minek ? majd lemondom a tv -ét ugyis ritkán lesem meg és 5000 az én zsebembe mindig ottmarad ! ki se tudom fejteni hogy alig van jó müsor ami már engem érdekelne . feliratos hát rosszabb mint az egész heti müsor . én nem olvasom ti olvassátok el jól
RonaGyuri
s persze az MTI-sek fogják ferdíteni! =))
simmering73
Idióták. Minek ide feliratos filmek. Ne szinkronizáljatok egyet se. Az m1, echo, tv2 meg az összes csicska tévé szóljon idegen nyelven.
Eladott Ország
Nem hiszem hogy a nyelvtanulás terepe lenne, ha a mozikban feliratos filmeket vetítenének. Mit szolnak majd ehhez a szinkronszínészek és az üzemeltetők. A nyelvtanulási diákhitel véleményem szerint a nyelvvizsga díjak drasztikus emelését készíti elő, illetve arra jó lesz, hogy az egyszerű halandó kisember a családalapítást jó nagy adag hitellel "csókosítva" kezdje meg.
nevemnick
Vissza az őskorba.
Ha ezek a f...kalapok gondolkodnának, akkor Magyarország az eddigi eus pénztámogatás segítségével tényleg gazdasági középhatalom lehetne.
De így csak az enyészeté és viktor viktorovics vikitorjáni és holdudvaráé.
RonaGyuri
A dologhoz tartozik, hogy persze a nyelvtudásra nem sok hasznos következmény várható, de van egy apróság, na jó nem is annyira apróság, amiben változást hozhat. A filmek figuráinak valódi hangja lesz. Ugyanis elképesztően oda nem illő hangokat kölcsönöznek a szereplőknek. Még a moziba is kerülő "nagy filmeknél" próbálnak ügyelni rá, de a sorozatok és a tudományos, ismeretterjesztő, kajás, s hasonló műsorokban katasztrófális az ellentmondás a figura saját hangja és a szinkron között, s a legtöbb esetben ez magával a figurával sem stimmel. =))
kripton
@RonaGyuri: Van amikor a szinkronszínész hangja jobb, mint az eredeti. Az én fülemet Clint Eastwood harákolós hangja borzasztóan sérti. Nem is tudom nézni eredetiben. Reviczky Gábor hangja hozzá viszont tökéletes.
Klubtag
@Pegero: ..hát az analfabéták legkisebb gondja az idegen nyel ismerete...
Klubtag
@Fradigege: ..akkor most cél a közmunkások exportálása...ÁFA mentesen...
Klubtag
Akkor most ez egy satnya, szakmailag elfogadhatatlan próbálkozás a kudarcos "diploma-feltételként nyelvvizsga" akciós próbálkozás kiváltására?
kripton
Tiltsák be a személygépkocsikat, meg a tömegközlekedést. Biciklire mindenki! Akkor nem lesz annyi kövér ember.
RonaGyuri
@kripton: mint tudjuk - itteni idegrángásaidból - te egy sötét retardált barom vagy, aki még magyarul sem tud rendesen! Legalább is alapvető szövegértési gondjaid vannak! =))
RonaGyuri
@kripton: 10:40 ne légy óvatlan, mert Őfenesége meghallja az ilyen illetlen beszédet s aztán kitesz az alfeléből s akkor kinek fogsz nyalni,?? =))
kripton
@RonaGyuri: Neked mindig a nyaláson jár az eszed. Hiába! A berögzült évtizedes szokások... A végbél a tefajtádnak mindegy is. Szovjet, vagy Europai... Csak a tartalma legyen a megszokott.
RonaGyuri
@kripton: hát ha ti ide degenerált fityesznyikek zavaros hablatyát olvasom, egyértelmű=))
Nem is neszéve róla, hogy imádott Orbán -elvtársadat - s magadfajta követőit - igen jól leírtad, mindig nyaltatok ezerrel! =))
kripton
"te egy sötét retardált barom vagy, aki még magyarul sem tud rendesen"

- "Legalább is = legalábbis
- "hát ha ti ide degenerált" = hát ha a ti idedegenerált(?) (idedelegált?)...
- "Nem is neszéve róla" = nem is beszélve arról...
kokopelli
@Eladott Ország: ..az egész megkövetelt nyelvvizsga egy baromság!Megosztja a
már kettészakadt lakósságot !"Én" kiküldöm a fiamat nyaranta nyugatra,mivel lopok-
csalok-hazudok,és annyi a pénzem,hogy magam sem tudom!A sokkal okosabb,de
csóró szülők gyermekei,meg lyukat nézhetnek a levegőbe!Nem tudom,hogy a csám-
pás országfő hol szerezte a felcsúti angolját,de én már beszélgettem nyelvizsgás fi-
atalokkal,akiket simán "eladhattam volna" csicskásnak egy képzeletbeli rabszolga-
piacon!!
szaboria1
Ez a Palkovics mióta miniszter lett csak hülyeségeket gyárt.
tudode
Hogy mik vannak olvasatlanul, a címre reagálva, ez olyan INNOVÁCIÓS ÖTLETELGETÉS, mint az emberi erőforrás fejéé, aki szerint a 10 parancsolat gyógyító hatású.
.
Mi lenne ha az OSKOLÁBAN szerezhetnék meg a XXI. század kihívásánek megfelelő oktatában a NYELVTUDÁST, mondjuk a hazafias, a minden napi ki tudja hol tornaóra, a mindennapi éneklés helyett!
.
Elegendő lenne Szentgyörgyi Albert tudós szerint megfogalmazottak szerint MEGFOGADNI a tanácsát, hogy azt KELLENE MA MÁR MEGTANÍTANI az ÁTVITELTECHNIKA mai fejlettségi szintjén, hogy HOL MI TALÁLHATÓ MEG, mert az ember agya nem KOMPJUTER, megszerettetni az ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁST a sok felesleges MAGOLÁS, időpocsékolás helyett!
.
tanulasfelnottkent.blogspot.com/2016/01/szent-gyorgyi-albert-azt-mondta.html
.
Haladni kellene a korral az ÁLLAM MINDEN szintjén, nem letespedni a MINDENRE HATÓ szintjére!
Pegero
@Klubtag: 10:32
Ok, de ők akkor moziba se jájanak?
Habár elképzelhetőnek tartom, hogy a magyarul beszélő filmeket sem értik!
Sőt, igényük sincs a kultúrára!
Igazad van Klubtag!
Klubtag
@Pegero: ..."Sőt, igényük sincs a kultúrára!" Ha ezt sugallta a kommentem, akkor nincs igazam.
Járjanak csak moziba minél többet, sőt, legyen módjuk minél színvonalasabb filmeket megnézni.
Klubtag
@Klubtag: ...folyt...csak magyarul beszéljen és ne feliratos legyen, ez volt mondandóm lényege.
Fradigege
@Klubtag: Sokra fognak menni vele, hogy árok-ásásos utcaseprésből a mátészalkai Tesco-ban landoljanak árufeltöltőként.
Qqberci
Akárhogy is nézem, a fülkeforradalom óta csökkenő tendenciát mutat a nyelvvizsgázók száma. Ez egyértelműen az egyre igénytelenebbé váló közoktatás következménye...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.