Az ENSZ tagállamai függetlenek, de nem függetlenek az igazságtól, ahogy az ENSZ tisztségviselői sem, akiknek függeniük kell a tagállamoktól és azok lakosságától – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

"A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat" – Szijjártó visszautasította az ENSZ-ben szerinte Magyarországról terjesztett valótlanságokat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI Fotó: Illyés Tibor

Egyes tisztségviselők nemrég képtelenségeket állítottak Magyarországról, és ezek nem voltak mások, mint hazugságok. Úgy tesznek, mintha a magyarok nem tudnának a saját jövőjükről dönteni

- mondta felszólalásában.

Úgy gondolják, hogy Magyarországot valamiféle felügyelet alá kellene helyezni, vagyis a magyar népet saját magától kellene megvédeni. Magyarországnak vannak tapasztalatai arról, hogy milyen, amikor a saját népe ellen helyezik valamiféle protektorátus alá

- jelentette ki a miniszter.

A miniszter úgy vélekedett, hogy e tisztségviselők bizonyos jelentésekre hivatkoznak és úgy tesznek, mintha ezek a vélemények a magyar civil társadalom véleményét jelentenék.

Szijjártó Péter szerint "valójában olyan NGO-k (civil szervezetek) véleménye, amelyek politikai szereplők, és a legutóbbi választásokon meg szerették volna dönteni a magyar kormányt és a magyar kormány ellen működnek".

A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet van. Megjegyezte, hogy ezekben a dokumentumokban kevesebb mint egy tucat NGO véleménye tükröződik, és mindig ugyanazok, az összes többi nem jelenik meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden magyar állampolgárnak joga van, hogy adója egy százalékát felajánlja valamiféle civil szervezetnek.

A Magyar Helsinki Bizottságnak 769, az Amnesty Internationalnek 261 állampolgár ajánlotta fel az adója egy százalékát, amiből szerinte nyilvánvalóan nem működhetnek.

A politikus botránynak nevezte, hogy ezekben a dokumentumokban azt állítják, hogy e szervezetek képviselik a magyarok véleményét

Ez nem igaz. A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat. A jelenlegi magyar kormánypártok harmadszor nyertek kétharmados többséggel. A kormánypártok 330 ezerrel több szavazatot kaptak, mint az összes többi párt együtt

- jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kérdésnek nevezte, hogy az ENSZ-nek ezek a képviselői miért nem veszik figyelembe "a magyarok valós véleményét, miért nem képviselik a magyarok emberi jogait, hiszen a magyaroknak megvan a joguk, hogy biztonságban éljenek a saját országukban, és hogy döntést hozzanak arról, hogy kivel szeretnének együtt élni. És joguk van ahhoz, hogy megőrizzék a tradícióinkat, az örökségünket" – tette hozzá.

Ezek az ENSZ-tisztségviselők ezekkel a jogokkal nem törődnek. Egyértelmű, hogy előítéletesek, méghozzá a bevándorlás pártiak oldalán. Nem fogunk egyetlen illegális bevándorlót sem beengedni Magyarországra, megvédjük az országunkat. Ezek a tisztségviselők lehetetlen dolgokat próbálnak ránk erőszakolni. Azt állítják, hogy a bevándorlás alapvető emberi jog, azonban senkinek sincs joga arra, hogy kiválassza, melyik országban szeretne élni, arra, hogy illegálisan átlépjen egy határt. Erre semmilyen nemzetközi egyezmény nem jogosítja fel

- hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: azt kérik, hogy ezek az ENSZ-tisztségviselők "hagyjanak fel a hazugságok terjesztésével Magyarországgal szemben, és a kettős mérce alkalmazásával."

Vegyék figyelembe a magyarok emberi jogát arra, hogy békés, nyugodt életet éljenek otthon

- mondta.

A külügyminiszter leszögezte: a magyar kormány mindig aszerint a felhatalmazás szerint fog eljárni, amelyet immár harmadszor kaptak meg kétharmados többséggel a választóktól.

A magyarok országa boldog, és büszke az ezeréves történelmére, a keresztény kultúrájára és hagyományaira. Azt kérem – fordult a tanácshoz –, hogy az ENSZ képviselői ne gondolják úgy, hogy ők függetlenek az igazságtól. Meg kell tiltani, hogy az ENSZ képviselői egy-egy tagállamról hazugságokat terjesszenek

- fejezte be felszólalását Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ja a bolond kakadu megint udvarias diplomataként randalírozik! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ja a bolond kakadu megint udvarias diplomataként randalírozik! =))
papa.49
Szargyártó ne háborogjál nem vagy te tenger, csak nagy rakás szar !!!
nevemnick
,,A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat. "

Örökérvényű törvény (főleg 201 óta): aki hazudik, az csal is.
Pálinkás Pál
nem petike,,,titeket nem a magyarok választottak meg,hanem jórészt a cigók,a határon túli csürhe...meg az aki kisegítőiskolában végzett!!! és vergődhettek ...a Lajtától nyugatra köpnek a ti csalt kétharmadotokra!!! Most már keletesen sem fényes a helyízet,mit fogtok csinálni zselésmajom???
tudode
Este lesz, este lesz, ki ki nyugalomban!!!
.
Ebben az országban ADDIG NEM LESZ NYUGALOM, míg ezek az ÁLLAMCSÍNYTEVŐK, ekűszegők, visszaélnek nem csak a HATALMUKKAL foglalkozás, hivatásuk körében is ESKŰSZEGŐK, a felszentelt FŐKOLOMPOS csuti vitézzel együtt!!!
.
Mit is szegnek meg?
.
zugugyved.blog.hu/2011/04/26/alkotmany_es_jogaszesku
.
Én (…...), esküszöm, hogy országunk alkotmányát, törvényeit és alkotmányos rendjét megtartom, az ember személyiségéből folyó alapjogait tiszteletben tartom, tudományomat hazánk és embertársaink javára fogom hivatásom szerint hasznosítani.
Tudásomat arra kívánom használni, hogy hazánk felvirágozzék, abban kicsi és nagy, erős és erőtlen, de főleg minden elhagyatott és védelemre szoruló biztonságban érezhesse magát. A törvények rendjét nem önös szempontok szerint, hanem a közjóra és a természetes értékekre figyelemmel igyekszem alakítani, fenntartani, alkalmazni. (Jogászeskü szövege)
.
Bocsika! ESKÜSZEGŐK a felszentelt JOG-ÁSZ csicskása mind, aki VISSZAÉL, ÉLT az esküjével.
.
Bemutatkozik a FELSZENTELT JOGÁSZ, akinek van feneke is
.
------- "Interjú" Orbán Viktor miniszterelnökkel (röviditett változat)
www.youtube.com/watch?v=EutTKVSWHOU
.
A FASZA, felszentelt jog-ász GYEREK még a Fidesz megalakítását is plagizálta a lengyel Szolidaritás szervezetére!
.
Gusztustalan HITSZEGŐK mindazok, akik ENNEK a felszentelt valaminek külön esküszik fel a baromságai imamalmaként, Isten nevével is visszaélve!!
.
Alázatosan
.
www.facebook.com/photo.php?fbid=2064927026864863&set=p.2064927026864863&type=3&theater
Macskaszem
Te nyálastakony, csalással nyertétek a választásokat, és kizárólag a csuti geci véleményét képviselitek, a magyarokat lesz@rjátok magasról.
anima
Csalással, trükkökkel, megfélemlítéssel - egyharmadnyival kétharmadot.
NULLA TISZTELET, ÉS NULLA ELFOGADÁS !!!

A sportban - amit ti állítólag nagyon szerettek -, az ehhez hasonló viselkedésért, diszkvalifikálnak, visszavesznek minden érmet, kizárnak, és/vagy eltiltanak a versenyzéstől több évre, de akár örökre is.
NULLA TISZTELET, ÉS NULLA ELFOGADÁS !!! - Ez mit jelent?
Simán szembeköplek, ha véletlenül szembe jössz velem az utcán, de ha nagyon sipákolnál, más is lesz ott...
Ótvar hulladék tetves férgek !!!
Sámannus
Pontosabban, ti csaltátok el! Leállítottátok a Választás Iroda számítógépét!, nem nyertetek semmit csaltatok, mint a zállat!
nezelodo
Ha tisztességes lett volna a választás, nem kellene ennyit szajkózni, hogy kétharmaddal nyerték, hiszen még a hullaházba bejelentkezett ukránok is elfogadnák az eredményt.
Pontosan tudják, mit követtek el, és még minduntalan a képünkbe vágják.
RonaGyuri
ez ide is klappol:

Ez bizony már a zimbi-zimbi

csak az a poén, hogy nem csak nem kell, hanem szabad operálni, mert lerohad magától is

Retardált betegrángások tömkelege jött ki ártunk ée qurmányunk agybajából:
„"A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat" – Szijjártó visszautasította az ENSZ-ben szerinte Magyarországról terjesztett valótlanságokat”
„Itt a kormány válasza az Európai Bizottságnak: marad a "Stop Soros"”,
etc.
sorolhatnám napestig!
Már itt tartunk,! Csak remélni szeretnénk, hogy az utolsókat rúgják, még akkor is , ha belénk!
Azonban egy dolog nyilvánvaló, a klasszikus vicc poénjával mondva -: levágni minek, lerohad az magától is.
A haláltusát csak a magát ellenzékinek képzelő/állító bagázs idétlenkedése lassíthatja! =))
kulabombaafityiszre
Micsoda egy tróger vezetüink vannak.
Miután putyinkánál leszoptak mindenkit,elmentek Genfbe,Strasbourgna keménykedni.
SystemError
Erre már nem is írok semmit, csak, hogy a jó qrva anyját az összesnek!
kokopelli
@SystemError: ez egy olyan régi pol.recept,hogy egy ország belső problémáit,külföldi árnyékharccal lehet el elpalástolni!Minden háború úgy kezdődött!A nép meg elkezdte u-
tálni a külföldöt és a politikusok meg a "pincébe jártak röhögni"! Az a szomorú,hogy a sok
háború után,még mindig lehet a plebs-et hülyíteni!Sovinizmus,irredentizmus és,népgyűlö-
let az igazi táptalaj!Egy degenerált gátlástalan vezető is javítja ezeknek a vadhajtásoknak
az esélyét!
human
Sargentini: "Tudom, hogy ez új lelkesedést ad majd a magyar állampolgároknak a kiálláshoz. Egy olyan országért, ahol mindenki félelem nélkül kifejezheti magát. Egy olyan demokráciáért, amelyik minden magyart magába foglalja."

Szijjártó: "A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat. A jelenlegi magyar kormánypártok harmadszor nyertek kétharmados többséggel. A kormánypártok 330 ezerrel több szavazatot kaptak, mint az összes többi párt együtt."

Európai gondolkodás VS félázsiai gondolkodás
Amúgy hogy jött ki neki az a 330 ezres többség? 49,27%-ot kapott az országos listán a FIDESZ.
kissé felnőttem
ti ?? csak összecsaltátok határon innen határon tulról, elfelejtetted mennyit fuvaroztak románoktol ukránoktól mi nem ám ne bizz ebbe! ugyhogy lassabban az agarakkal
SystemError
@kokopelli: Ehhez azért befogadó közönség is kell.. Szerintem Orbán egyik legnagyobb bűne, hogy visszaél az országban uralkodó társadalmi és anyagi megosztottságon alapuló kultúrális különbségeken. Kihasználja és meglovagolja a tájékozatlanságot és kiszolgáltatottságot. Már azt is felismerte, hogy ebben az "állapotban" tartja az országot, akkor neki biztos szavazótábora lesz..

Szerintem a népbutítás nettó hazaárulás!
Nessy
@fideszes gyökér: Egész pontosan 35%-t! Ami azért a Strasbourgi 65% -kal szemben nem éppen dicsőséges!
Nálunk az egyharmad jelenti a kétharmadot! Na, kedves külügyérünk?
Lehet mesélni!
anima
Csak ismételni tudom magam, az IQ, EQ, SQ betyároknak - bár, aki érthetetlen, az sosem fogja megérteni: Azért, mert jól csinálod a rosszat, attól az még rossz marad.
Bárhogy is ragozod, az csak hülyíthetőknek, meg a hozzátok hasonló velejükig romlott hulladékoknak tetszik!
anima
A diploma nem garancia arra, hogy okos vagy, vagy okos leszel.
Az csak azt mutatja, hogy jó a memóriád, és meg tudsz jegyezni, be tudsz magolni mindenféle baromságot.
Hellcat
Jó akkor nézzük így...ti képviselitek a lakosság picit kevesebb mint felét...az EU lakosságának a kétharmada...képviselőkön keresztül pedig kimondta szavazással, hogy korrupt gecik vagytok.
anima
Bocsánat, hogy újra beidézem, de bevallom, nagyon tetszik.
Miért?
Mert kifejező?
Mert jelent valamit?
Mert tele van a tököm az elnyomókkal, akik próbálják elbutítani a gyerekeinket, elüldözik a tehetségeinket, a fiataljainkat, nyomorban tartják a dolgozóinkat éhbérért, megölik az öregjeinket?
Mert tele van a tököm az oroszokkal, akik tönkre akarják tenni az EU-t (akárki akármit mond, ez a cél, és ehhez az oroszok találtak egy partnert Orbán személyében)?
Mert tele van a tököm, hogy iszlám országok diktátorai közt érzi jól magát Orbán, miközben a kereszténység megvédéséről papol?
És még sorolhatnám, hogy mivel van tele a tököm, ami magyar embereknek árt, és ami nemzetidentitás-gyilkos?
Nem sorolom.
Akik itt vannak, és nem fideszes bérencek, azok nagyon is jól tudják.

Szóval, ez igazából nem is értelem, hanem érzelem.
A maffiózók csak egy nyelven értenek - és az nem a szép beszéd!
Már csak a kritikus tömeg kell, amelyik átlát a szitán, és végre tenni is képes - ha nem is magáért, legalább a gyerekeiért.

www.youtube.com/watch?v=67zrBI4IVHs

A hősök SOHASEM az elnyomók között vannak, hanem az elnyomottak között!
Nagyon kéne már néhány hőskomplexusos karizmatikus személyiség ebben az országban - akik értik, érzik az "egy életem, egy halálom" lényegét, és elindítják az ellenállást az elnyomó rezsim ellen.

(Ha eddig nem is figyeltek meg, ezután a bejegyzésem után nyilván megfigyelnek.
De van egy rossz hírem a gyökér mélyparaszt fidesznyikes megfigyelő brigádnak: Keresztbe-hosszába leszarom, hogy mennyire figyelsz meg!
Tudod, az van, hogy...
Na ezt sosem fogod megtudni, te szerencsétlen kistáska!!!)
vadsanca
Magyarországot Tőletek kell megvédeni! A választást sem becsületes módon nyertétek meg!
Ha manapság semmi nem jó az EU-ban, akkor miért is akartátok a csatlakozást? Eltelt 12 év, azóta ezt szerintem másként látjátok. Ennek is igazán csak a németek örülnek, hogy stratégiailag körbe vannak bástyázva.
De ha nem tetszik a rendszer, ki is lehet lépni. Igen, ennek is nagy ára van! És itt jön a melyik ujjam harapjam meg?
Viki eddig schengeni határ védelmet akart. Most, hogy végre felkínálja az EU ez irányú támogatását, azt mondja, hogy a Magyarországot a magyaroknak kell megvédeniük.
Akkor most mi van, Szerencsétlen f...kalap nem tudja mit akar.
Én, a magam részéről már rég kirúgtam volna a kormányoldal összes résztvevőit. Elvileg, ill. gyakorlatilag az "én" (mi adófizetők) pénzéből élnek. Tehát "én" vagy "mink" vagyunk a MUNKAADÓJUK.
anima
@fideszes gyökér: A beidézett videód alapján két lehetőség van:
1. Viccelsz (és nem vagy fideszes gyökér)
2. Nem viccelsz (és tényleg fideszes gyökér vagy)

Azért nem tudom eldönteni, mert nem néztem végig a videót, mert hányingerem lett az idiotizmustól (kb egy perc után).
Lehet, hogy a végén van valami csattanó, vagy valamiféle fordulat, de ha van is ilyen, azt le kell írnod, mert ezt a szart nem bírom végig nézni (nem tekertem bele a végéig, mert ha egyszer nem érdekel valaminek az eleje, a vége sem érdekel).

Én nem kötözködöm, de ha te akarod, bírok kötözködni is - hogy hol kezdődik a jogállam, és hol ér véget.
Ha megsértettelek, sajnálom!
Ha megsértődtél, no azt nem sajnálom.
anima
@Sámannus: Néha hülyeségeket írok (ami nem biztos, hogy hülyeség, csak ahogy abszolválom, amiatt hülyeségnek hangzik).
Néha viszont nem írok hülyeségeket.
Néha meg... csak úgy megtörténnek a dolgok.
Sámannus
@anima: én sem vagyok profi, de már látom, mindenkiből kibukik az őszinte keserűség.
solidedge
A Fidesz a kisebbséget képviseli. Ezáltal Magyarországgal takarózni baromság. A szavazók többsége nem a Fideszre szavazott, a matematika seggberúgásával született az a képzavar a Fidesznél, hogy ők a többség.
ila51
addig kell szajkózzák , míg maguk is elhiszik ...
vadsanca
www.youtube.com/watch?v=RKnyvex6EnE
A Klub-rádió miért vesztette el a Kelet-magyarországi frekvenciáit? Mostanában lett a Retró-rádió, ami ugyanaz mint az egykori Sláger-rádió.
anima
@fideszes gyökér: Oké, akkor ezt megbeszéltük :)
kisrigó
@vadsanca: Közben rájött, hogy milyen búsás "zsebpénzt" lehet kaszálni a határvédelemből, no és a végén még "nagylelkűen" a kerítéspénz állítólagos árának csak a felét kérni az EU-tól, pedig mi aztán egyébként, meg noha stb. Közben a határon áznak, éheznek a rendőrök, mert már ellopták az urak a zsozsót! Hát istenkém, sokba kerülnek a kastélyok, repülőgépek, pelenkák stb!
Desischado
Majd mindjárt megmondom, kiket képviseltek, te futsalos parazita! Csaltatok, ezzel dicsekszel, te utolsó mocsok!
desiro
petike te csak azt a 2 milla birkát képviseled...
kokopelli
@SystemError: ..a XX.század bővelkedett ilyen politikusokban!Franco,Mussolini,Adolf
sem tett mást kezdetben,mint meglovagolta népe hangulatát,és ellenfelet kerestek,akik-
re ráuszíthatták a "plebs"-et!A gazdasági és ideológiai néphülyítés kül.fajtája mindig be-
jött! Ígértek akkor is,ha tudták a "bűnözök",hogy nem tudják betartani!
SystemError
@kokopelli: Valószínűleg a köztudat időnként igényli a tapasztalati megerősítéseket.:)
mackoka46
A agymosási csalást nyertétek ! Ócska csaló csicska sz@rok. Majd csak elcsúsztok 1 szalmaszálon és rátok rohad a műanyag lakat.
tulipan
@mackoka46: Pontosan!
Mindig a néppel igyekeznek takarózni, mint miden diktatúra, holott 49 % nem a név véleménye, hanem a narancsos kapzsi zsebüké volt!!
Illyés Gyula
EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL

Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak a puskacsõben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallató szobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó õr szavában,
ott zsarnokság van

nemcsak a füst-sötéten
lobogó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,

nemcsak a bíró hûvös
ítéletében: bûnös!
ott zsarnokság van
nemcsak a katonásan

pattogtatott „vigyázz!”-ban,
„tûz!”-ben, a dobolásban,
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,

nemcsak a titkon
félignyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé hulltan
pisszt jelzõ ujjban,
ott zsarnokság van
nemcsak a rács-szilárdan

fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergõdõ jajsikolyban,
a csöndet

növelõ néma könnyek
zuhatagában,
kimeredt szembogárban,

ott zsarnokság van
nemcsak a talpraálltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,

kürtben, az operában,
épp oly hazug-harsányan
zengõ szoborkövekben,
színekben, képteremben,

külön minden keretben,
már az ecsetben;
nemcsak az éjben halkan
sikló gépkocsizajban

s abban,
megállt a kapualjban;

hol zsarnokság van, ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy rég istened sem;

ott zsarnokság van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
idegennek felelget;

nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál jobban
butító szólamokban;

az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves;

az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,

ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,

nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szó-mámorban,
mint...
tulipan
Illyés Gyula
EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL

mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
elõtte már a vágyban,

mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé lett;
vele hevertél,
ha azt hitted, szerettél,

tányérban és pohárban,
az ott van az orrban, szájban,
hidegben és homályban,
szabadban és szobádban,

mintha nyitva az ablak,
s bedõl a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van,

ha magadban beszélgetsz,
õ, a zsarnokság kérdez,
képzeletedben
se vagy független,

fönt a Tejút is már más:
határsáv, hol fény pásztáz,
aknamezõ; a csillag:
kémlelõ ablak,

a nyüzsgõ égi sátor:
egyetlen munkatábor;
mert zsarnokság szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációból,
templom, parlament, kínpad:
megannyi színpad;

hunyod-nyitod a pillád,
mind az tekint rád;
mint a betegség,
veled megy, mint az emlék;

vonat kereke, hallod,
rab vagy, rab, erre kattog;
hegyen és tenger mellett
be ezt lehelled;

cikáz a villám, az van
minden váratlan
zörejben, fényben,
a szív-hökkenésben;

a nyugalomban,
e bilincs-unalomban,
a zápor-zuhogásban,
az égigérõ rácsban,

a cellafal-fehéren
bezáró hóesésben;
az néz rád
kutyád szemén át,

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelõdsz ki e körbõl?
õ néz rád a tükörbõl,

õ les, hiába futnál,
fogoly vagy s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába,

beivódik, evõdik
velõdig;
eszmélnél, de eszme
csak övé jut eszedbe,

néznél, de csak azt látod,
mit õ eléd varázsolt,
s már körbe lángol
erdõtûz gyufaszálból,

mert amikor ledobtad,
el nem tiportad;
s így rád is õ vigyáz már,
gyárban, mezõn, a háznál,

s nem érzed már, mi élni,
hús és kenyér mi,
mi szeretni, kívánni,
karod kitárni,

bilincseit a szolga
maga így gyártja s hordja;
ha eszel, õt növeszted,
gyermeked neki nemzed,

hol zsarnokság van,
mindenki szem a láncban;...
tulipan
Illyés Gyula
EGY MONDAT A ZSARNOKSÁGRÓL

Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak a puskacsõben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallató szobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó õr szavában,
ott zsarnokság van

nemcsak a füst-sötéten
lobogó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,

nemcsak a bíró hûvös
ítéletében: bûnös!
ott zsarnokság van
nemcsak a katonásan

pattogtatott „vigyázz!”-ban,
„tûz!”-ben, a dobolásban,
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,

nemcsak a titkon
félignyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé hulltan
pisszt jelzõ ujjban,
ott zsarnokság van
nemcsak a rács-szilárdan

fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergõdõ jajsikolyban,
a csöndet

növelõ néma könnyek
zuhatagában,
kimeredt szembogárban,

ott zsarnokság van
nemcsak a talpraálltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,

kürtben, az operában,
épp oly hazug-harsányan
zengõ szoborkövekben,
színekben, képteremben,

külön minden keretben,
már az ecsetben;
nemcsak az éjben halkan
sikló gépkocsizajban

s abban,
megállt a kapualjban;

hol zsarnokság van, ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy rég istened sem;

ott zsarnokság van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
idegennek felelget;

nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál jobban
butító szólamokban;

az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves;

az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,

ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,

nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szó-mámorban,
mint légy a borban,

mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
elõtte már a vágyban,

mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé...
kokopelli
@Pálinkás Pál: (szept 19.-én 17:22-kor)
Lehet hogy "Ki tud többet M.o.-ról" versenyt nyerők voltak azok a külföldön élő ME
népcsoportjához tartozó intelligencia-ászok,akik éppen a választás napjára kapták
meg a buszokat stb! Ne legyünk már olyan kritikusak!Kellett a kétharmad,mert azért
a négyharmad csak feltünt volna? (;-))
Dr plágium
Szerintem csak a saját érdekeiteket képviselitek, és nagy ívben sz@rtok a választókra.
Borsodi
@Dr plágium: Igazad van csak a saját vagyonukat gyarapítják.

www.youtube.com/watch?v=5_TxoeIIkZE
egyvandor
A tolvaj haverotokét, a krumpliszsákokkal megvett kisemmizettekét, és a külföldről levélszavazatokat feladó fantom szavazóitokét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.