Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás téren vasárnap délután. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség temploma a kormány és az önkormányzat támogatásával, valamint közadakozásból épül meg.

Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét – fotó

A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség Makovecz Imre tervei alapján épülő templomának makettje az alapkőletételi ünnepségen a XX. kerületi Mátyás téren 2018. szeptember 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt,

a templom terve közel állt a világhírű építész szívéhez, jól illeszkedett életművéhez, méltó volt magyarság iránti elkötelezettségéhez és szellemiségéhez.

Hozzátette:

történelmi adósságot törlesztenek a templom építésével, hiszen nincs a fővárosban Makovecz Imre által tervezett templom.

Mint mondta, az építkezés megkezdése megmutatja, hogy a pesterzsébeti reformátusok alkotó tenni akarással őrzik hitüket, élik meg összetartó erejét és adják tovább értékeit az utánunk érkezőknek.

Hozzátette: a közösség nem csak őrzi a hitet, de annak szellemének megfelelően halad a korral és így hoz létre maradandó értékeket.

Varga Mihály megjegyezte:

ahogyan a templom esetében, úgy a nemzet életében is az volt a kérdés, "merünk-e saját lábunkra állni, és saját döntéseinket meghozni".

"Igennel válaszoltunk ezekre a kérdésekre, ennek köszönhetjük, hogy ma már többet tehetünk a fejlődésért, a családokért, és a magyarság értékeinek megőrzéséért" – mondta.

Hozzátette:

egyre több jut arra is, hogy a hitélet megőrzését, támogatását szolgáló kezdeményezések mellé álljanak.

A miniszter szólt arról is, az ország előtt álló kihívásokra az olyan közösségekre támaszkodva adják meg a választ, mint a pesterzsébeti reformátusoké.

Míg tőlünk nyugatra pusztulnak a keresztény templomok, eltávolítják a kereszteket az épületekről, addig nálunk új templomok épülnek, megerősítéséül annak, hogy a keresztény értékek mentén maradhatunk meg hazánkban magyarnak, építhetünk erős és független államot 

- fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét – fotó

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin, Szabados Ákos XX. kerületi polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, Illés Dávid esperes és Börzsönyi Gábor lelkipásztor, valamint Bagdy Emőke pszichológus, a közadakozás szervezője, Földesi Gyula, a Fidesz választókerületi elnöke, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Dósa-Papp Tamás építész elhelyezi a Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség Makovecz Imre tervei alapján épülő templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás téren 2018. szeptember 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ünnepségen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, Makovecz Imre organikus építészete segít kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé.

Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere szerint a templomépület ékessége lesz a kerületnek és példája a Pesterzsébeten képviselt összefogásnak, mentalitásnak.

"Valamennyi felekezet gyülekezetét igyekszünk a magunk eszközeivel támogatni, hogy ez a kerület legyen az otthonunk, ahol közösen, családként, egy gondolat, a keresztényi szeretet mentén dolgozunk, élünk" – tette hozzá.

Az építkezés kiemelkedő mecénása volt Bagdy Emőke pszichológus, aki édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára, és a közadakozás élére állt.

Ő az ünnepségen arról beszélt, akik adományoztak, nagy ügyet szolgáltak, és adományuk túlmutat azon, hogy odaadták forintjaikat.

Kinyitották a szívüket és példát adtak arról, mi a keresztény Európában erős vár vagyunk, ahol új templomok épülnek, és ahol megerősítjük hitünket, összetartunk és vigyázunk egymásra, és megőrizzük a hitet, ami megtart bennünket

- fogalmazott.

A templomépítést levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a templom méltó hajléka lesz a gyülekezetnek és díszére válik Pesterzsébetnek is.

Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület elnöke is levélben kívánt sok erőt a templomépítés nagy feladatához.

Az ünnepségen Illés Dávid esperes hirdetett igét.

A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség Budapest egyik legkisebb református gyülekezete. Az egyházközség 70 éve egy családi házból átalakított, korábban orvosi rendelőként használt épületben tartja rendezvényeit, a ház azonban műszaki és statikai állapota miatt hosszú távon alkalmatlan a gyülekezeti események helyszínének.

A gyülekezet Földesi Gyula korábbi alpolgármester, a Fidesz választókerületi elnöke javaslatára kereste meg Makovecz Imrét, aki egyik utolsó munkájaként készítette el az új templom vázlatrajzát, a részletes tervek kidolgozásával pedig Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

A templomhoz 65 millió forint gyűlt össze a közadakozás során, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, a kormány pedig 640 millió forint támogatást adott, de támogatta az új templomot a Fővárosi Önkormányzat is.

Az ünnepségen bemutatott makettet Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége adományából készítették el. 

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nagy kár, hogy Makovecz nem tervezett orvosi rendelőt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Nagy kár, hogy Makovecz nem tervezett orvosi rendelőt...
simmering73
Őszinte legyek? Nem tetszik. Tovább megyek. Nagyon nem tetszik. Hivalkodó, ami igazán nem jellemző egy református templomra.
RonaGyuri
@Qqberci: na még csak az hiányzana, amennyire használhatatlan szarokat tervezett! =))
Macskaszem
Mitől történelmi adósság ez, tessék mondani?
desiro
Mehetnek a hívők a templomba gyógyúlni, mert a kórházakban úgyis csak megdögleni lehet.
kokopelli
@Mirabilis: ...mégegy! Csak M.o-on hallottam róla! Lehet hogy máshol az
iskolák, ovodák,kórházak stb.-k fontosabbak! ;-)
tudode
És akkor a "csuti" ŐSZENTSÉGE tanúságtétellel szenteli fel, mint 2005 adventjén, ismerve az ŐSÖTÉTSÉGE lelkivilágát, kereszteslovagként miért nem tudott ELLENÁLLNI A KÍSÉRTÉSNEK:
.
www.youtube.com/watch?v=3_8Hgf1NL6c&t=75s
.
Van miről TANÚSÁG TÉTELT tennie a szülőfaluját is elcsúfító stilusúnak tűnő puccos IMAHÁZBAN!
.
F_Viktor
Velem sikerült megutáltatniuk Makoveczet (is)!
1magyar
A villám könnyen belevág az ilyen hegyes vackokba. Arról nem is beszélve ha fából van milyen gyorsan leég.
namihami
Hiányolom a focipályát, a fűtött gyepet, kazánházat és a teakonyhát. Hogy akarják a nagy előd szellemiségét ilyen gagyival letudni?
Milyen munka ez? Ezeknek a refiknek csak egy ilyen félkész, összecsapott templommal akarják kiszúrni a szemét?
egyvandor
A makovetz építmények szerintem az eldobható zsebkendő kategória. Aki napfénynek tesz ki ilyen szerkezeteket annál valami hibádzik, vagy közpénzt tud vele zsebre vágni.
egyvandor
A képhez. A maffiózók, ha összejönnek.
Grafix69
Láttad ? Mármint a makettot ? Na mert ha láttad akkor elárulom , ronda . Azért mert valakinek stílusa van az épület tervezésben és jó ötletei vannak , nem kéne mindenre ráhúzni ezt . Kifejezetten ronda ótvar és igénytelen a makett alapján , ráadásul még rohadt drága is lesz gondolom.
papa.49
@Grafix69: Még a ,,méregződ, bajuszosszar valami KE,, a NAGY KÖRNYEZET VÉDŐ NEM SZÓLT ELLENE ???
Pusztítják a fákat, vagy ha makoveci ótváriumhoz kell akkor nem baj ???
kisrigó
Tessék mondani, mivel Makovecz már nem él, legfeljebb Makovecz stílusú az épület! Amúgy, ha jól tudom a református templomokra a puritánság a jellemző, nem pedig egy "cifra palota!" Gondolom, hogy a pesterzsébetiek már birtokba vették, és mosolyogva járnak a szépen felújított egészségügyi intézményeikbe!
advocat
Láttam Makón néhány Makovecz építményt. Hát??? Állíólag a víz nem a lefolyó irányába folyik. Majd megoldjátok, mondta a mester. Hát söprik. Meg fa alkatrészekbe fémet! Egy jobb német mester már a gondolattól forogna a sírjában. Kb. olyan szintű, mint a Farkasréti ravatalozója. Csak a 60-as (100-as?) szögek tartják. De ez magánvélemény. Olyant építenek ami nekik tetszik.
anima
"Az Isten, a ki teremtette a világot és mindazt, a mi abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik." (Apostolok cselekedetei 17, 24)

"Nem tudjátok, hogy ti Isten Temploma vagytok, és Isten Szelleme lakik bennetek?" (1Korintus 3,16)
ittott
@anima: igen, csakhogy ezeknek a szívükben sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.