Magyarországnak az az érdeke, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió között a lehető legmélyebb és legátfogóbb szabadkereskedelmi megállapodás jöjjön létre attól az időponttól, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a találkozón, amelyet az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának nyitónapján, helyi idő szerint kedden folytatott brit kollégájával, Jeremy Hunttal New Yorkban.

Szijjártó Péter: "Európának ilyen terrorfenyegetettséggel még soha nem kellett szembenéznie"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Jeremy Hunt brit külügyminiszter kétoldalú találkozója az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán New Yorkban 2018. szeptember 25-én. MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

Leszögezte: ez tudja biztosítani, hogy a gazdasági együttműködés a lehető legkisebb veszteséggel tudja átvészelni a britek kilépése (Brexit) okozta helyzetet.

Mint Szijjártó Péter az MTI-nek a találkozót követően nyilatkozva elmondta,

a rendkívül baráti hangulatú megbeszélésen elsősorban a Brexittel kapcsolatos kérdéseket tekintették át.

Úgy vélte, hogy "a helyzet most nem áll jól a kilépési tárgyalások eredményes lezárása szempontjából, hiszen az idő rohan, és egyelőre, sajnos, nem úgy tűnik, mintha öles léptekkel haladnánk a megoldás irányába".

Magyarországnak az az érdeke, hogy mindenképpen mindkét fél – Nagy-Britannia és a megmaradó Európai Unió – számára is elfogadható megállapodással záruljanak a tárgyalások

- hangoztatta Szijjártó Péter.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország nagyon nyitott gazdaságú ország, gazdasági növekedését nagymértékben meghatározzák a külső tényezők, ezért az az érdeke, hogy legfontosabb partnereivel mindenképpen szabadon tudjon kereskedni. Amennyiben nem megállapodással zárulnak le a Brexit-tárgyalások, az EU-tagországok és Nagy-Britannia közötti befektetési és kereskedelmi együttműködés rendkívül nehézkessé fog válni, a töredékére fog visszaesni. Ekkor ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai vonatkoznának az együttműködésre, és vámjellegű, illetve más típusú akadályok nehezítenék a kapcsolatokat.

Hangoztatta Szijjártó Péter azt is, hogy

a magyar álláspont szerint a kontinens jelenlegi helyzetében a biztonság terén sem engedhető meg, hogy nélkülözzék a britek együttműködését, Európának ugyanis ilyen terrorfenyegetettséggel még soha nem kellett szembenéznie, a biztonsági helyzet soha nem volt ennyire törékeny

- szögezte le.

A britek Európában és globális összevetésben is egyedülálló titkosszolgálati, hírszerzési és védelmi rendszerrel rendelkeznek, ezért az EU-nak az az érdeke, hogy fenntartsa az együttműködést.

Magyarország emiatt azt szorgalmazza, hogy az EU által fenntartott missziókban maradjanak benn a britek, mert ellenkező esetben a missziók nagy részét be is kellene zárni. A magyar kormány azt is kezdeményezi, hogy az EU és az Egyesült Királyság között a lehető legszorosabb biztonságpolitikai együttműködés jöjjön létre. A miniszter hozzátette, hogy meglátása szerint a brit kormány is ebben érdekelt.

Szijjártó Péter kijelentette:

helytelennek tartja "azt a vélt vagy valós célkitűzést, amelyet sokak az Európai Bizottságnak tulajdonítanak, és gyakorlatilag úgy szól, hogy álljunk bosszút a briteken a kilépés miatt, és mutassuk meg, hogy ez mennyire rossz döntés volt".

"Ezt a gyerekes magatartást háttérbe kellene szorítani, és Európa érdekének megfelelően a britekkel a lehető legszorosabb és legszélesebb körű megállapodást kell megkötni" – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter összesen 12 kétoldalú találkozón vett részt kedden az ENSZ-ülésszak helyszínén

Jeremy Hunt mellett tárgyalt többek között Vang Ji kínai, Rijád al-Malki palesztin, Miro Cerar szlovén, Tudor Ulianovschi moldovai, Pham Binh Minh vietnami, Hemaisz Dzsemanui tunéziai, Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan egyesült arab emírségekbeli külügyminiszterrel is. Négy találkozón – a palesztinokkal, Namíbiával, Moldovával és Tunéziával – kétoldalú együttműködési megállapodásokat is aláírtak, elsősorban az oktatás és a diplomácia területén. Megbeszéléseket folytatott Jan Beagle ENSZ-főtitkárhelyettessel és Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával is.

Az ENSZ-közgyűlésben a magyar miniszter a tervek szerint pénteken szólal fel.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
@Shikari: Nem támogatta senki kétharmaddal a Fideszt. A Fidesz saját maga csinált a kisebbségből kétharmadot. Ez nagy különbség.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ha nem is terror klasszikus értelmében, de fenyegetettség az valós; néhány agyament örült hülyeségekkel próbálja terrorizálni a közbeszédet, aminek lelkes csaholója a dagadt törpe! =))
Shikari
Nagyon jó felé halad a külpolitikánk, ami nagyon zavar néhány degenerált magyargyűlölő liberálist!
Hellcat
@Shikari: Annyira jó, hogy az EU elzárta a pénzcsapot, és visszahívtak minden kiosztott támogatást az önkormányzatoktól és egyéb állami cégektől...ez már az államcsőd előszele.
kereső
Millen igazad van külügyérek gyönygye. Csak rátok kell nézni!Ti vagytok most a lehető legnagyobb terror fenyegetés Európára nézve brexites barátaitokkal,meg steve bannon-nal az élen.Ha megnézzük kikkel is tárgyaltál! az ensz közgyűlés ideje alatt -nagyon beszédes a névsor.
Shikari
@Hellcat: Nem elzárta, hanem cicózik velünk a megállapodásaink ellenére! Nem régen is jött pénz. Semmi nincs elzárva!
Hellcat
@Shikari: Attól még visszakérték a pénzt ami KURVA GÁZ helyzetre utal...kösd fel a nacit lassan jön a 10000 forintos kifli.
Nessy
Szijjártó olyan suliba járt, ahol nem tanítottak történelmet?
Akkor most meg kell jegyezni kikkel tárgyalt, mert azok mind stratégiai partnereink lesznek, legalább is addig, míg nem szólnak egy rossz szót sem Orbánra és a kormányra!
Shikari
@Hellcat: Feltétlenül rettegjetek és huhogjatok két hazaárulás között, amíg szankciókat követeltek Magyarország ellen!
kereső
@Shikari: 10:59, nem követel itt senki semmit.Sok hasznunk eddig se volt abból 11000 milliárd forintból,amit az eu utalt 2010-óta.Ja-de, háromszor térkövezett városi főterek sokasága,meg sötéten világitó ledek,meg kilátók sokasága-a pusztában, meg vadászkastélyok -állandó lakhelynek.Kéretik szétnézni magad körül, mert a hülyék ott vannak.
Nahát! orbán elérte a célját- megállt az a qva Brüsszel.Nem ezt akarta?
Shikari
@kereső: Na, akkor kezdjétek megint a számolgatást, de én ebben nem veszek részt. Ha az Eu elfogadja az elszámolásokat, nektek sem lesz sok keresgélni valótok!
kereső
@Shikari: mit keresnék én/mi?ha az eu "elfogadja" az elszámolásokat-és utal, legfeljebb elodázza az államcsődöt, és még egy kicsit tovább lehet lopni orbánnak,mészárosnak,rogánnak,habonynak,homolyának,kertésznek,garancsinak...és hát vannak ott már új verebek is a lószarra.
Shikari
@kereső: Nem bizonyította senki eddig, hogy a Fidesz lop. Hangoztatják, de nincs bizonyítva. A gazdaságunk jól áll, nem úgy mint Fletó alatt. Magyarország ezért is támogatta háromszor kétharmaddal a Fideszt.
Nessy
@Shikari: Miért eddig volt? Ebből a pénzből a legnagyobb rész a sötétített üvegből készült zsebekbe vándorolt! Egyre gátlástalanabbul lopnak, csalnak, hazudnak hazánk nagyjai, csak a mi ingerküszöbünk lett már olyan magas, hogy fel sem vesszük ezeket!
solidedge
@Shikari: Nem támogatta senki kétharmaddal a Fideszt. A Fidesz saját maga csinált a kisebbségből kétharmadot. Ez nagy különbség.
Shikari
@Nessy: Annyira bájos, ahogy a lopásokkal jöttök, de sem azt nem tudjuk, ki, sem azt, hogy mennyit lopott! Hol a bizonyíték a rágalmakra? Eddig csak az ellenzéki sajtó bugyraiból bugyogott fel ez a fekália, bármiféle bizonyíték nélkül!
Shikari
@solidedge: Háromszor kétharmad. A tények makacs dolgok!
csak úgy....
@Shikari: mint te,tibim! a buksidba vetted,hogy akkor sem érted meg,hogy @solidedge: mit is mond,arru a fideszes számtanru! makacs vagy mint egy öszvér...
Hellcat
@Shikari: Jó éhendöglést akkor! Ne félj a királyod és a haverjai biztonságban lesznek a yachton és ha baj lenne e magángépükkel elég hamar oda is érnek.
tudode
Sajnálatra méltóak azok az IFJU NER-TITÁNOK, akik eladják a tisztességüket annak, aki nem a menekültektől, fityisz nyelven migráncsoktól, TERRORISTÁKTÓL retteg, hanem ELTERELŐ HADJÁRATTAL mantrázva a saját RÉMTETTEI következményeitől retteg, majd ha ELJÖN az ŐFENESÉGE i-gazság pillanata!
.
Miközben akármilyen költségvetési soron REPÜLŐVEL repked HADICSELEIHEZ hasonszőrű barátokat gyűjtögetni a saját, és baráti köre gazdagodására ELKOMMUNIZÁLT közvagyon "megvédése", v mi a fene céljából.
.
Olyan jól megy soruk a NER-lovagoknak, hogy a csencsem bencsem fáradalmait baráti örével , LUXUS YACHTON pihenik ki, miközben a háború, és az éhezés elől menekültek ócsárolását felhasználva USZÍT ellenük, akik közül ki tudja HÁNY SZÁZAT nyel el a tenger családosúl, gyermekestől.
.
----- A szíriai kisfiú, Aylan Kurdi holttestének képeivel tört ki a menekültválság

444.hu/2015/12/15/a-torok-kisfiu-aylan-kurdi-holttestenek-kepeivel-tort-ki-a-menekultvalsag
-----------------
És mit szólnának ezek, ha a saját utódjaikat látnák pl. ami elkövetkezhet
.
------Egyetlen kép kifejezi az aleppói gyerekek szenvedéseit
www.origo.hu/nagyvilag/20160818-aleppo-legitamadas-gyerek-fenykep.html
.
Szégyenletes amilyen ÉRZÉKETLENEK ezek a MÁRCIUSI IFJAK, annyi embersé nincs bennük, mint egy hangyában.
.
Ezek a PÉNZ-, ÉS HATALOMÉHESEK nem ismernek se Istent, se embert a HATALO, ÉS a lóvé oltárán.
.
Ezek feledhetetlen képek, különösen azon kevesek számára, akik átélték a VILÁGÉGÉS BORZALMAIT!
tulipan
EZ a szargyártó Kakadu, nem tanult még semmi történelmet! A 2 VH nem volt elég "terror', a maga 100 milliós áldozatéval??
tulipan
@Shikari: Hogy? Micsoda? Te vagy a legnagyobb DEMAGÓG, te ÉJSÖTÉT narancsos seggnyaló!!!
Aki Én
@Shikari a libsi takony komcsi: :) Nagy összejövetelt szervezek a hétvégére, kéne valami ütős anyag a hangulat feldobásához. Nem adsz el belőle?
Vagy ha ráérsz, el is jöhetnél udvari bolondnak. Majd dobálnánk a fémhúszasokat.
Nessy
@Aki Én: Régen a királyi udvarban az udvari bohóc értelmes, intelligens, jó humorú ember volt, mert ő viccbe csomagolva több mindent elmondhatott a királynak,aki esetenként értett is belőle.
Nálunk a jelenlegi udvartartásban csak kegyencek és talpnyalók vannak! Ugyanis, ha véletlenül valaki rosszat szól, annak mennie kell.
Eladott Ország
Riadó! Talpra, lóra, fegyverbe, fedezékbe! Lehet, hogy majd jönnek a migráncsok, a pirézek és a földönkívüliek, de a magyar kormány, külön az Orbán Viktornak támasztott Bakondi György ott áll a vártán és megvéd minket. Ha kell, ha nem. Azt meg még nem tudni, hogy kell-e, de szerintem a fideszeseknek körlevélben tették kötelezővé, hogy imádkozzanak egy menekülthullámért, mert az már máskor is nagyon bejött. Nem, mintha Bakondinak az lenne a feladata, hogy felügyelje a műkörmösöket, vagy ellenőrizze, hogy a dadusok megfelelő mesét olvasnak-e az ovisoknak, merthogy belbiztonsági főtanácsadó a drága ember. A kormánynak pedig kutya kötelessége megvédeni a polgárait, többek között ez a dolga. És ezt rohadtul nem kell naponta bejelenteni, mert például a pedagógusok sem jelentik be naponta, hogy ők tanítani fognak holnap. Mert ők meg azért kapják a fizetésüket. Össze is számoltam gyorsan, hogy idén januártól a mai nappal bezárólag a tömeges migráció által sújtott válsághelyzet országában – amelynek határainál Orbán Viktor szerint milliók ostromolják Európát – összesen 287 darab büdösmigránst sikerült elfogni. Közel 8 hónap alatt. Vagyis naponta olyan 1,2 darabot. A kormányzati korrupcióról, az Orbán-család maffiatempójáról, a rothadó nemzetstratégiai ágazatokról évek óta kussolnak ,Mészáros Lőrincről némelyek nem is hallotta, de minden második hírben az iszlám hordákon pörögnek és a miattuk bekövetkező nemzethalált vizionálják.
www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo/elfogott-migransok-szama-lekerdezes?created%5Bmin%5D=2018-08-01&created%5Bmax%5D=2018-09-01&created%5Bmin_year%5D=2018&created%5Bmin_month%5D=08
Aki Én
@csak úgy...: ...bocs, de ezt mindenki tudja. Kell ő, mint egy falat kenyér. Parádésan ábrázolja a ,,fideszest".
Pálinkás Pál
@Shikari: Melyik gazdaságunk áll jólÍ??? Az amelyik a német autógyárak nélkül a béka segge alatt sincs???És a pénzmegvonás meg jogos,rég ezt kerllett volna csinálni,hogy a korcsnak ne legyen mozgástere!!! Uniós pénz nem lesz,saját lopottból nem ad a híveinek,ezért fogják "kitörni "a nyakát
Shikari
@Pálinkás Pál: Engem az érdekel, hogy Magyarország gazdasága haladjon. Úgy látom, téged csak az érdekel, ki gyakorolja a hatalmat!
Szeparepa2
Igen, a náci rablógyilkos hazaáruló szarbánmaffia, melynek ez a 10 IQ-s ebihal is a tagja, az jelenti e fenyegetést... a terjedő elmefertőző agyhalál-biofegyverrel támadnak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok