Mátyás király és az egyház címmel nyílt kiállítás a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templomban pénteken. Az uralkodó trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából rendezett tárlat liturgikus tárgyak, interaktív tablók segítségével idézi fel Hunyadi Mátyás és kora kapcsolatát a templommal.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntőjében kiemelte: Hunyadi Mátyás életéről, uralkodásáról és igazságosságáról számos mese, anekdota maradt az utókorra.

A kiállítás célja, hogy a Mátyásról kialakult képet kiegészítse azzal, hogy istenfélő uralkodó volt, akit élete fontosabb eseményei a Budavári Nagyboldogasszony-templomhoz kötnek, hiszen mindkét esküvője itt kötettett, és "korona nélküli trónra lépése is itt történt" – mondta az államtitkár.

Süllei László mesterkanonok, érseki helynök, a Mátyás-templom plébánosa arról beszélt, hogy a király és az egyház kapcsolata nem volt konfliktusmentes, de ez a kiállítás az uralkodó mecénási tevékenységét mutatja be.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.