Nem a semlegességre kell nevelnie az iskolának, hanem az elköteleződésre, arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton a szobi Szent László Gimnázium ünnepségén.

Rétvári szerint az iskolának nem semlegességet kell tanítania

Rétvári Bence az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Klebelsberg Kunó, volt vallás- és közoktatásügyi miniszter 90 évvel ezelőtti szavait idézve arról beszélt, hogy

egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el

és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni.

Az államtitkár hozzátette, hogy az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem világnézetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

(MTI)

Fotó: Mónus Márton/MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Hatalmas a fogalomzavar a fejekben.
Nincs olyan, hogy semlegességre nevelés.
Vagy olyan van, hogy a gyerekeket gondolkozásra serkentik, hogy saját véleményük legyen, vagy olyan, hogy beléjük akarnák sulykolni, hogy miről mi legyen a vélemény.
Ez a két lehetőség van.
Azon kívül a nevelés nem arról szól, hogy a tanár mit hadovál a katedrán, hanem hogy mit cselekszik.
És a tanárok ma mire is "nevelik" tetteikkel (vagy azok hiányával) a gyerekeket, azt a jövő dönti el.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
janicsár iskoláknak jellegzetessége az alattvaló nevelés! =))
Eladott Ország
Ennek a rendszernek nem kellenek művelt emberfők, gondolkodó, alkotó emberek. Ez a rendszer tölteléknek, beszélő szerszámnak tekinti az embert, amelyet kapálni küld, állatként tekint rá, amely húzza az ekét, zabál, aztán meghal. A NER polgárának nincs köze az életéhez, nincs köze az élethez, nem lehetnek saját tervei, céljai, álmai, mert helyette mások álmodnak. Jobbágyok, akik nem értik a nagyok dolgát, nincs is közük hozzá. Annyi a dolguk, hogy tiszteljék a papot meg az ország vezetőit, a tekintélyeket, és fogják be a pofájukat. Ha megkérdőjelezik a magyar és keresztény identitásukat, annak az embernek harapják el a torkát.
Pálinkás Pál
Jogos...arra kell a diákokat nevelni,hogy idejében felismerjék a hozzátok hasonló patkányokat rétvári fiam...és ha lehet eltapossák őket!!!
nevemnick
Az iskola ne neveljen, mert az a szülő dolga. Az iskola az alapműveltséget adja-adta ... EDDIG!
Csizmás Kond
Az iskola semmilyen körülmények között nem lehet semleges az államtól, ugyanis az ott adott diplomát ha a saját országa nem ismeri el akkor lőttek annak
görbetükör
Hatalmas a fogalomzavar a fejekben.
Nincs olyan, hogy semlegességre nevelés.
Vagy olyan van, hogy a gyerekeket gondolkozásra serkentik, hogy saját véleményük legyen, vagy olyan, hogy beléjük akarnák sulykolni, hogy miről mi legyen a vélemény.
Ez a két lehetőség van.
Azon kívül a nevelés nem arról szól, hogy a tanár mit hadovál a katedrán, hanem hogy mit cselekszik.
És a tanárok ma mire is "nevelik" tetteikkel (vagy azok hiányával) a gyerekeket, azt a jövő dönti el.
Nessy
Azért ha lehet, "elkötelezettséget" ne tőletek tanuljon Rétváry fiam! Hányféle "elkötelezettsége" is volt Orbánnak, és hazánk nagyjainak???
Mesélni lehet az órán a diáknak, de az élet neveli!
Non scolae discimus, sed vitae!
JAJMÁR
Szèles ismeretet kell adni, lènyegkiemelèsre ès kritikus gondolkodàsra szoktatni, jò pèldäval mutatva, hogyan kell tisztes, becsületes magyarkènt , "keresztèny" emberkènt èlni. akkor ezt az utat vàlasztja a többsèg.
Ha a keresztèny pèlda riasztó, megette a fene! Ha a "magyar" meg a "nemzet" meg a "keresztèny" szavak mögött gyűlölet, korrupciò ès bűn a tartalom, ès ez a kifizetődő, sajnos ezt fogjàk vàlasztani. Ès pont ìgy veszik el a kultùrànk!
balos
Ez a kdnpöcs már megint lenyelte a megelőző tablettát,ahelyett,hogy a kotont a fejére húzta volna!
Veleda
Vegye már észre valaki, hogy ez a kdnp az erőltetett elméleteivel vonuljon már ki az oktatásból. reformokra van szükség de gyorsan, mert butul a nép.
Micike
Az az iskola, nevezetesen a budai SEK Budapest International School-, ahova Szabó Tünde államtitkár 2 gyereke jár évi 4 milliós tandíjért (+ étkezés 1.500-Ft/nap) Rétvárival szemben azt hirdeti büszkén,
"küldetése, hogy kiemelkedő színvonalú oktatást nyújtson nemzetközi kitekintésben.”
Céljuk “egy olyan ifjú generáció felnevelése, akik képesek arra, hogy cselekvő módon járuljanak hozzá egy jobb világ megteremtéséhez. Őszintén hisszük, hogy az oktatás a legjobb módja annak, hogy felkészítsük gyermekeinket arra, hogy tudjanak alkalmazkodni a bennünket körülvevő világ kihívásaihoz. Az átfogó, multidiszciplináris és személyre szabott oktatásnak köszönhetően a diákok az élet minden területén könnyen kamatoztatják tudásukat.”
Sőt:
“A tanuló és a világa az iskola pedagógiájának és az egész létének mércéje, mely tiszteli, mint egyént, gondoskodik képességeinek felfedezéséről és azok teljes körű kibontakozásáról.
• Az iskola szabadon és szabadságra nevel. Elfogadja ezt a kihívást, és arra törekszik, hogy a tanuló felelősséget vállaljon a saját cselekedeteiért. Az iskola nem tesz különbséget nemzeti, nemi, faji, ideológiai és vallási hovatartozás alapján.
• Az iskola fejleszti a tanuló szolidaritását. Értékeli a munkát, ami a személyiség fejlesztésének és értékelésének legfontosabb tényezője, mint a szociabilitás és a nem rivalizálás vagy a törtetés eleme.
• Az iskola emberi közösség, nyitott minden megszerzett oktatási tapasztalat felé, hogy sikerre vihesse célkitűzéseit.”
Szóval még egyszer mondom, ez nem a Klebelsberg Kúnó Intézményfenntartó Központ hitvallása, hanem a budai SEK Budapest International School-é, ahol gyermekenként évi 2 millió forint a tandíj.
Micike
@Micike: jaj és el ne felejtsem, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter többször nyilatkozott a közoktatásról Rétvárihoz hasonlóan, miközben GYEREKE ÉS UNOKÁI EGY PERCET SEM TÖLTÖTTEK A MAGYAR ÁLLAMI KÖZOKTATÁSBAN.
A miniszter ma már felnőtt gyereke elsőtől az érettségiig a budapesti Deutsche Schuléba járt, sőt ,a miniszter gyerekének gyerekei is idegen nyelven oktató, magyar vagy külföldi fenntartású, budapesti magániskolákba járnak.
-A nagyobbik a családi hagyományt követve a Deutsche Schule tanulója, előtte óvodába a budapesti Apple Tree Kindergarten & Nurserybe, majd a kettő között egy évet a Britannica International Schoolba járt.
-A kisebbik unoka szintén a Apple Tree Kindergarten & Nurserybe jár."
És végül csak szólok, hogy közpénzmilliárdokból épül elit magániskola Debrecenben, ahol 45 millió lesz a tandíj.
Nessy
A birkáknak jó ez az oktatási szinvonal is!
Hogy is van a "Birkaiskolában" a versben?
"És ki sohasem bégetett. az kapott jó jegyet!"
tudode
Na figyu jogászok minden SZAKÁGA ezzel az elköteleződési HADOVÁVAL!
.
Nekik JOGI ESKÜJÜK birtokában kellene legjobban tudatában lenni az ORSZÁG jogi berendezkedésével, amely a NER-katonák jóvoltából olyan VAN IS, MEG NINCS is, olyan SESEJ, HAJDE félcédulával úgy, ahogy a GAZDIJUKHOZ illik, az ország MINDEN ÁGA, BOGA maguk alá gyűrten ÉLDÖGÉL, a fele ország ÁCSOROGVA a gödrük partján, kiéve azokat, akik már a GÖDRÜKBEN el vannak, mint a befőtt, tehát, ami van:
.
www.google.hu/search?q=az+alapt%C3%B6rv%C3%A9ny+k%C3%B6zjogilag+%C3%A9rv%C3%A9nytelen&oq=Az+&aqs=chrome.4.69i57j69i60l2j69i61j69i59l2.5562j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
A NER hadicsele következtében, félelmetes, v milyen, de
.
www.google.hu/search?q=magyarorsz%C3%A1g+nev%C5%B1+%C3%A1llam+jogilag+nem+l%C3%A9tezik&oq=Magyarorsz%C3%A1g+jogil&aqs=chrome.2.69i57j35i39j0.12244j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Amelyet elsőként Vörös Imre alkotmányjogász alá is támasztott, még a jogilag analfabéták számára is,
.
www.youtube.com/watch?v=q3b3c5FRvdQ
.
Röf, röf, röfik, félcédulá-SOKK, hallgatnak, mint a sír, MAGASZTALVA azt, akinek hadicselei következtében az VAN, AMI VAN, de meddig képesek megjátszani a jogász társadalom MEGÉLHETÉSI akárkik, akik miatt
.
. --- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hogy-ez-egy-orszag
.
---- Ebből tényleg rendszerváltás lett
tldr.444.hu/2018/07/27/ebbol-tenyleg-rendszervaltas-lett
.
Azoknak, akik JOGÁSZ DIPLOMÁVAL a zsebükben elhallgatják azt, ami van, ha tisztességesek lennének, VISSZAADNÁK a JOGI DIPLOMÁJUKAT!
.
A többi HÁPI-HÁPI csak részletkérdés EBBEN A JOGI HELYZETBEN, amelyben vergődik az ország!
terlasz
Pontatlanul fogalmazott ez a jóember: "az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami (FIDESZ) mellett".
simmering73
"egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el" - bizony bencus, te nagyon hülye. A végső határt feszegetitek. Fullig vagyunk veletek.
RonaGyuri
Na ettől óvjon meg benneteket a minden-ható

Bencis sok elképesztő dolog után nagyon mellé trafált

A derék „Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton a szobi Szent László Gimnázium - az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott - ünnepségén” eresztette el magát. Olyanokat tudott mondani, hogy a fal adja a másikat:
„Az iskolának nem a semlegességre kell nevelnie, hanem az elköteleződésre, arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett”,
„egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el, és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni”,
„az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem világnézetileg nem lehet független”,
„a diákoknak meg kell tanulniuk - az egyházi és az állami iskolákban egyaránt - azt, hogy mi a helyes és mi a helytelen, mi a jó és mi a rossz, valamint, hogy mi visz előre és mi nem”,
etc.
majd azzal zárta szavait, hogy „Az iskola ne csak a tárgyi tudást adja át, hanem az értékeket is segítsen észrevenni, és elköteleződni valamelyik mellett”!
Nos mit mondjak – persze tudom ő nem így gondolta – nem, igazán jönnének ki abból, ha a zemberek elkezdenék észrevenni ártunk és qurmányiunk „értékeit”!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.