A nem nyugdíjaskorú magyar férfiak és nők nyugdíjjal kapcsolatos ismereteit és elvárásait hasonlította össze a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából készült országos, reprezentatív kutatás.

2017-ben az öregségi nyugdíj átlagos havi nettó összege 124 ezer forint volt. Mikor a kutatók arra kérték, hogy becsüljék meg a havi nyugdíjat, a férfiak 45 százaléka, míg a nők 41 százaléka találta el nagyjából a valós összeget. Ugyanakkor a nők hajlamosabbak alulbecsülni, mennyiből kell megélnie egy mai nyugdíjasnak: valamivel több mint harmaduk 100 ezer forint alattinak gondolja a jelenlegi nyugdíjat.

Úgy tűnik, a problémamentes nyugdíjas évekhez álmodott jövedelem még távol áll a tényleges mai nyugdíjtól.

A nők átlagosan 208 ezer Ft, míg a férfiak átlagosan 240 ezer Ft nyugdíjjal lennének elégedettek.

Vagyis közel duplázni kellene a jelenlegi nyugdíjat ahhoz, hogy az átlagos magyar férfi elégedett legyen. A nők anyagi szempontból szerényebbek, és már beérnék 70 százalékos emeléssel is. Érdekesség, hogy a megkérdezett férfiak egytizede nyilatkozta, hogy 450 ezer forintot meghaladó nyugdíjat tartana elegendőnek, míg ugyanezt a nők mindössze 4 százaléka válaszolta.

Az elvárások után a személyes kilátások felől érdeklődtek a kutatók, a megkérdezettek jelenlegi megtakarításaiból kiindulva. Ebben meglehetősen nagy az eltérés férfiak és nők között, utóbbiak jóval borulátóbbak. Míg minden harmadik férfi gondolja azt, hogy várható nyugdíja magasabb lesz a mostani átlagnál, addig a nők mindössze 18 százaléka reméli ugyanezt. Ellenben elenyésző (férfiaknál 3, nőknél 2 százalék) volt azoknak az aránya, akik szerint a majdani nyugdíj eléri a megélhetési szempontból ideálisnak tartott szintet. Vagyis alig akad olyan, aki elhinné, hogy időskorában az állami nyugdíjából meg tud majd élni az elvárásainak megfelelően.

(24.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.