Nem valószínű, hogy az Európai Néppárt (EPP) kizárja tagjai közül a Fideszt – jelentette ki Sylvain Kahn, európai kérdésekkel foglalkozó francia politológus a Le Monde című napilapnak adott interjúban.

Ezt írta a francia sajtó Magyarországról – A Le Monde a Fidesz EPP-tagságáról

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A francia balközép napilap hétvégi számában megjelent interjúban a szakértő annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz távozása a horvát, a szlovén, a szlovák és a bolgár testvérpártok kilépését okozná, és a szélsőjobboldalt erősítené, márpedig az EPP legfőbb célja, hogy az Európai Parlament legerősebb pártja maradjon. A politológus úgy látja, hogy az EPP vezetői továbbra is úgy ítélik meg, jobb Orbán Viktort bent tartani a pártban, mint kizárni, mert ez a legjobb módszer "kilengéseinek fékezésére".

A magyar kormány politikáját elítélő Sargentini-jelentés néppárti megszavazásának is az volt a célja, hogy a EPP a berkeiben tartva jobban ellenőrzése alatt tudja tartani a Fideszt, miközben a magyar miniszterelnöknek is az az érdeke a francia szakértő szerint, hogy megtartsa "ezt az értékes rokonságot, amely lehetővé teszi a hagyományos jobboldal ideológiai meghódítását radikális jobboldali vagy szélsőjobboldali gondolatokkal". Sylvain Kahn megítélése szerint Orbán Viktor valószínűleg valamilyen taktikai visszalépését fog eszközölni, hogy megbékítse Brüsszelt, pontosan úgy, ahogy azt 2010 óta mindig megteszi, amikor az Európai Bizottság figyelmezteti, s eközben "az európai elmék orbanizációja" folytatódni fog.

A szakértő emlékeztetett, hogy az "orbanizmusnak" nevezett ideológia európai hagyományai ugyanolyan régiek, mint a liberalizmuséi. A felvilágosodás elleni hagyomány mindig is szemben állt az egyén emancipációjával, az emberi jogokkal, a többpártisággal és a gondolkodás szabadságával. "A mérleg visszalendülése nem először történik a történelemben, de arra nem számított senki, hogy most ismét megtörténik" – hangsúlyozta az elemző, aki szerint a rasszizmusba és népirtásba torkollott második világháborút követően azt lehetett gondolni, hogy a nacionalizmus hosszú időre diszkreditálódott. A mai európai nacionalizmus ugyanakkor nem ugyanaz, mint a két világháború közötti, amely azt hirdette, hogy az egyik nemzet magasabb rendű, mint a másik, hanem egy olyan XXI. századi változat, amely szerint minden európai nemzet egyenlő, de nem szabad, hogy keveredjenek, ezért egy migrációellenes politikával össze kell fogniuk az afrikai-arab-muzulmán invázió ellen – mondta a politológus a Le Monde-nak.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Emlékszem mikor történelem órán tanultunk a nácikról és valamennyit a Rákosi korszakról. Akkor azt gondoltam
"Ez már történelem. Hibáztunk, tanultunk belőle és én olyan szerencsés vagyok, hogy abban a korban élem mikor már mindez nem történhet meg."
Hát rémálmomban nem gondoltam volna, hogy úja elindulunk a náci és vérkomcsi úton.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Shikari: Most, itt, még, az egész tolvaj féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is aki tagja vagy űzi kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! Aha, szóval a liberális fekély? Szerintem meg, ÉPPEN Te és a hozzád hasonlók, rosszabbak vagytok,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együtt véve és példaképetekhez Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétveritek-szétopjátok az országot!!! Nem tudom mi marad utánatok? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor az reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedj, nem ÚSSZÁTOK MEG!!!

"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'
tulipan
@Shikari: Marha ÁLLAT!
Most, itt, még, az egész tolvaj féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is aki tagja vagy űzi kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! Aha, szóval a liberális fekély? Szerintem meg, ÉPPEN Te és a hozzád hasonlók, rosszabbak vagytok,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együtt véve és példaképetekhez Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétveritek-szétopjátok az országot!!! Nem tudom mi marad utánatok? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor az reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedj, nem ÚSSZÁTOK MEG!!!

"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'
pécsi
a Tamas Takacs nevű férget töröljék akommentelők közül.Alpári szövegei türhetetlenek!
kokopelli
@pécsi: ...,csak nem az az egybites a "shikari"? Nazi (magyarul náci) a tetü,mint Bécs polgármestere anno:"Én mondom meg,hogy ki a zsidó!"! :-(((
kokopelli
@tulipan: (okt.2, 13:41)...csak azért van neki feje,hogy az eső ne essen be a nyakába!
Megszoktuk már,hogy mindenről az jut az eszébe, ;-) mint a Móriczkának a dugásról!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.