A bizottság alelnöke, a Párbeszéd-frakció tag Kocsis-Cake Olivio terjesztette be az ügyet.

Eljutott végre az Országgyűlés mentelmi bizottságához is Orbán Viktor luxusrepülőzése – írja az Index a hozzá eljuttatott beadvány alapján.

A mentelmi bizottság elé kerül Orbán luxusrepülőzése

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

A lap szerint a beadványt Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakciójának tagja, a bizottság alelnöke adta be a testületnek, és arra kíváncsi, hogy vajon a miniszterelnöknek juttatott ingyenes magánrepülőzés most akkor ajándéknak minősül-e, vagy sem.

A képviselő egészen pontosan arra kíváncsi, hogy Orbán Viktornak, vagy más képviselőnek a jövő évi vagyonbevallásában szerepeltetnie kell-e "az olyan ajándékokat, amelyek valamely, a képviselői tiszteletdíjat meghaladó értékű szolgáltatás igénybevételére vonatkoznak (nem tárgyiak)".

A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a képviselőknek nyilatkozniuk kell vagyonbevallásukban a képviselői megbízatásukkal összefüggésben kapott ajándékokról is. 

A Párbeszéd politikusa szerint egyébként azért van szükség az állásfoglalásra, mert a múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még abban sem volt biztos, hogy az ilyen jellegű ajándék repülőutak egyáltalán nevezhetők-e ingyenes juttatásnak, vagy sem. Mindezek mellett Gulyás arról is beszélt, hogy Orbán maga dönti el, beírja-e az elvileg Garancsi Istvántól kapott, óránként egymillió forintba kerülő repülőutat a vagyonnyilatkozatába.

Hétfőn az Index több országgyűlési képviselőt is kérdezett az ügyről, de a máskor mindig jól tájékozott kormánypárti képviselők többsége meglepődve hallott a múlt hét hétfőn kipattant botrányról, ami azért eléggé körbejárta azóta nemcsak az ellenzéki, de a kormánypárti magyar sajtó több szegmensét is.

Az egyik ilyen képviselő Hargitai János KDNP-s politikus volt, aki amúgy a mentelmi bizottság vezetője. Hargitai akkor azt nyilatkozta, hogy ha elé kerül hivatalosan az ügy, akkor lesz róla véleménye.

Orbán Viktor hétfőn az ezt firtató jobbikos kérdésre amúgy azt felelte, hogy 30 éve így jár a kedvenc csapata meccseire, eztán is így fog, és nem érti, mire ez a hirtelen fölhajtás az utazásai körül. 

30 éve egyébként 1988-at írtunk, akkor még Magyar Népköztársaság volt, Orbán Viktorról akkor készült a híres kép, ahogy a rendőrök egy rendőrautónak szorítják. 

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.