Az egykori debreceni politikus szóvivőként továbbította pártja álláspontját, de ő sem mentesül a felelősségrevonás alól.

Hivatalos: hazudott a Fidesz, írja a Helsinki Bizottság – Halász Jánost bocsánatkérésre kötelezték
Fotó: Mészáros János/MTI

"Ismét hazudott a Magyar Helsinki Bizottságról a Fidesz" – írja közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Halász János frakciószóvivő tavalyi sajtótájékoztatóján

azt állította, hogy a civil szervezet törvénysértő módon, nem átláthatóan működik, titkolózik a vagyonáról és az általa pénzelt emberekről. Ez a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint sem igaz.

A bíróság ma nemcsak a Fidesz, hanem Halász János felelősségét is megállapította.

A pártnak és Halásznak

bocsánatot kell kérnie a civil szervezettől, valamint 400 ezer forintos sérelemdíjat és mintegy 400 ezer forint perköltséget kell fizetnie. A bíróság arra is felszólította a pervesztes alpereseket, hogy tartózkodjanak a további jogsértésektől.

Halász János, a Fidesz frakciószóvivője tavaly április 23-án sajtótájékoztatót tartott. Ezen arról beszélt, hogy más civil szervezetek és „a Magyar Helsinki Bizottság összehangoltan megtagadta a Magyar Hírlap közérdekű adatigénylését”. Valamint „e Soros-szervezetek titkolóznak a vagyonukról és az általuk pénzelt emberekről, ügynökökről”. Illetve „miközben másoktól átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni”; továbbá „a Soros-szervezetek magukat egyáltalán nem szeretnék átláthatóvá tenni”. Halász János szerint ez azt bizonyítja, hogy a Helsinki Bizottság nem tartja magára nézve kötelezőnek a magyar törvényeket.

Tette mindezt Halász úgy, hogy a Magyar Hírlap napilap 12 nappal azelőtti közadat-igénylésére a Helsinki Bizottság időben és teljes körűen válaszolt (felelete megtalálható a honlapján), de a gazdálkodási adatait és működését az adatigényléstől függetlenül is bárki megismerheti az egyesület honlapján. Halász állításának és a Fidesz „tájékoztatójának” tehát nem volt ténybeli alapja.

A Helsinki Bizottság ezek után kénytelen volt bírósághoz fordulni. Első fokon a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy

a Fidesz valótlanságot állított és megsértette az egyesület jó hírnevét. Az egyesületnek 400 ezer forint sérelemdíjat ítéltek meg, de Halász János megúszta felelősségre vonás nélkül, mert az indokolás szerint a szóvivő nem felel a megbízója magatartásáért.

Az első fokú ítélet ellen mind a párt, mind a Magyar Helsinki Bizottság fellebbezett. A civil jogvédő egyesület azt kérte a bíróságtól, hogy Halász János frakciószóvivő felelősségét is állapítsa meg, és ítéljen meg magasabb sérelemdíjat. A párt viszont azt szerette volna, hogy a teljes keresetet utasítsa el a bíróság.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ma jogerősen kimondta: Halász János fideszes frakciószóvivőt is felelősség terheli pártja sajtótájékoztatóján elmondottakért. Ráadásul a bíróság a perköltség megfizetésére kötelezte mindkét alperest, ami közel 400 ezer forintra tehető. Emellett a Fidesznek és szóvivőjének 400 ezer forint sérelemdíjat is kell fizetnie, és nyilvánosan kell bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól.

A kormánypárt az elmúlt években két esetben is jogerősen pert veszített a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. Mindkét esetben bocsánatkérésre kötelezték, valamint felszólították, hogy tartózkodjék további jogsértésektől. Ez utóbbinak, mint a mai ítéletből is kiderül, nem tett eleget a Fidesz, sőt az ilyesfajta otromba és abszurd koholmányokra egyenesen politikát épít

- olvasható a közleményben.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
A Fidesz módszere továbbra sem fog változni. A bocsánatkérés nem jut el annyi emberhez mint ahányan bedőltek a köpködésnek...400 ezer meg sem kottyan nekik, többet nyernek a meg hülyített emberek szimpátiájával.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Sámannus: Persze/ Jól megfizetik őket, hisz most kaptak megint 2,4 milliárdot!!!
Eladott Ország
A mi mindennapi sorosozásunkat már régen nem kell kérni, jön az magától, ömlik bele az arcunkba, a nyakunkba, csak győzzük levakargatni magunkról. Az ügyeletes szarlapátolók körforgásának szellemében ma éppen Halász János idétlenül bárgyú vigyorú, valamilyen szóvivő volt a soros, hogy kifejtse az áldjon vagy verjen Soros keze című balladai homályban gyökerező kormányzati kényszerképzet jelen állását. Ami így néz ki, három és fél perc tömör gyönyör: youtu.be/LHm3IruGthA
Jó cuccból készült az a mennyezet, Halász János megúszta, hogy a nyakába szakadjon, úgyhogy valószínűleg már túl van a jól megérdemelt vasárnapi ebéden. Igaz, hogy a nagyfene hazugozásban szem elől tévesztette, hogy az általa köpködött civil szervezetek közhasznúsági jelentése elérhető, és az ügyészség sem kezdeményezte (még) működésük felfüggesztését/vizsgálatát.
papa.49
Látod ,,pumpáshalász,, már Hofi is megmondta ,,úgy éget a pofám, mikor a Halásznál megtalálták a pumpát,, ))))))))))))))))))))))))))))))
Kupaklaja fegyverhordozója, most akkor lehet térdre ereszkedni sűrűn, és cummanthatod a ,,hosszúcicit,, ))))))))))))))))
Eladott Ország
@papa.49: A debreceni, de nem református Halász az SZDSZ révén került a politikai életbe. 1995-ben a zsidópárt támogatásával jutott mandátumhoz a Fidesz jelöltjével szemben a debreceni közgyűlésen. Aki át akarja érezni, hogy a ma is ballibes haverokkal körbevett és közülük sokat sunyin támogató Halász milyen jól érezte magát liberálisként, feltétlenül nézze meg ezt a videót, ahol 1994-ben, azaz színeváltozása előtt Fodor Gábor mellett „tankcsapdázik” Wahorn András grafikai tárlatának megnyitásán. A pofáján azóta sem volt felfedezhető annyi azonosulás és odaadás, mint azidőtájt.
youtu.be/SXJobTFE2Ho
papa.49
@Eladott Ország: Tudod ezek mind ,,megélhetési politikusok,, csak jól akarnak élni, munka nélkül milliókat zsebre vágni, és az összes előnyt élvezni, amit maguknak megszavaznak !!!
Az ilyen ,,szélkakasok,, minden pártban vannak csak az a baj, belőlük van a legtöbb !!!
papa.49
@Eladott Ország: Ha visszaemlékszel az lmp. ügyvéd is bulizott a jobbikosokkal nem is egyszer !!! Úgy van ez haverkodnak, majd a hodályban eljátszák, hogy mennyire ,,gyűlölik,, egymást, aztán este megint együtt söröznek !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.