A nyugdíjprémium témakörét rágták át, nem is akárhogyan.

Nem tetszett a kérdés Novák Katalinnak, kiakadt az ATV riporterére

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt az ATV reggeli műsorának vendége. Balogh Judit műsorvezető többször is rákérdezett, nem érzi-e rossz dolognak, hogy éppen azok nem kapják meg a 18 ezres juttatást, akiknek amúgy is kevesebb mint 80 ezer forint a nyugdíja. 

Novák először elmagyarázta, hogy ez miért van így, de másodjára bepöccent:

„Még egyszer mondom, kapnak nyugdíjprémiumot” – mondja az államtitkár, mire Balogh Judit rávágja, hogy „kevesebbet”,

mire Novák ingerülten felszólítja a riportert, hogy akkor mondja el az ő törvényjavaslatát, hogy ő mit csinálna.

Balogh arra hivatkozva, hogy ő újságíró, nem ment bele a vitába. 

A beszélgetés lényegi részét a 444.hu gyűjtötte ki minivideókban.

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
A riporternő részéről micsoda arcátlanság,szembesíteni a tényekkel azokat akik a bán kegyeiért
élnek-halnak,kalkulátort még sosem láttak?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Madácsi Pali
Nehogy már véletlenül az legyen a látszat, hogy szociális szempontot is figyelembe vesznek.
cikicakk55
nagyon is ki van ez találva. Az akinek 50-70.000 ft közt van a nyugdíja,örüljön,hogy kap valamit. Talán elég lesz az év végi közüzemi számlák összesítésekor kijövő többlet fizetési kötelezettségre. Rezsicsökkentés te drága!
Nessy
@Madácsi Pali: Tudod, háromszázezres nyugdíjnál lényegesebb a tizennyolc ezer forint, mint ötvenezernél! Arról nem is beszélve, hogy amikor a Bajnai kormány ezt 1997-ben törvénybe iktatta, akkor bizony a max. 20000 forint jóval többet ért, mint manapság!!
Azért én megkérdezném, ha úgy dübörög a gazdaság, hogy mindenki minket irigyel, nem lehetne újból 13. havi nyugdíj? Esetleg egy plafon limittel? Jó, ez költői kérdés!
Eriksson
@Nessy: Talán nem kellene Bajnaira hivatkozni, hogy mit füttyögött az ő szájával, miközben megszüntette a 13. havit.
Lepényleső
A riporternő részéről micsoda arcátlanság,szembesíteni a tényekkel azokat akik a bán kegyeiért
élnek-halnak,kalkulátort még sosem láttak?
kripton
@Madácsi Pali: A nyugdíjnak semmi köze a szociális szempontokhoz.

"A nyugdíj az a járadék, amelyet egy ország - általában időskorú - polgárai alanyi, tehát nem rászorultsági alapon kapnak. Az összege függ a szolgálati időtől, azaz a munkával (jövedelemszerzéssel) töltött évek számától és a korábbi jövedelemtől."

Mivel pedig a nyugdíjprémium a nyugdíj összegének a függvénye, ezért jár a kevesebb nyugdíj után kevesebb prémium.
Pálinkafőző Rézüst
@Eriksson: miközben volt valami világgazdasági válságnak nevezett valami... Jó l emlékszem? Amibe más országok jobban belerokkantak, mint mi. Mit is mondott a kis kurtalábú, kapuszájú anno:" Bajnai kormány jól kezelte a válságot" Utána lehet nézni... :))))
Eriksson
@Pálinkafőző Rézüst: A lényeg akkor is az, hogy amikor elvont, azzal etette a népet, hogy majd lesz kompenzáció. Majd egyszer, valamikor. És addig?
nemfideszes
@Eriksson: "Ha a Fidesz kormányra kerül, július 1-től tíz százalékkal, a jelenlegi 29-ről 19-re csökkenti a munkát terhelő járulékokat, ez lehetővé teszi a 14. havi nyugdíj bevezetését is a következő kormányzati ciklusban"
Ezt még rogán tonyó "füttyögte az ő szájával," 2006-ban..."majd egyszer valamikor"...

De az az apróság se zavarja meg a "tisztán látásodat", hogy a nyugdíj prémium kifizetéséről még a Bajnai kormány hozott törvényt, a csutiék most nem csinálnak mást, mint eleget tesznek ennek a törvénynek...kivételesen... viszont így több marad a zsebükben, mintha visszaadnák a 13. havi nyugdíjat, a beígért 14. havi nyugdíjról már nem is beszélve...
nemfideszes
@Eriksson: Jut is eszembe, a 3000 milliárdos magánnyugdíj vagyont ki is vette el majd nullázta le?
kripton
@Pegero: A hülye barbipicsa tipikus példája. Biztos valakinek az ágybetétje, mert ajka az tényleg van, de esze az semmi. De az ahhoz nem is kell.
relatív
Azt gondolhatjuk, hogy országunkban vannak un. ' lerágott csontok ' amit minduntalan más, és más indokkal hoz fel valaki. Ilyen ez a nyugdíjjal kapcsolatos megállapítás-, prémium-, évenkénti emelés, stb...

Az egyértelmű, hogy a nyugdíj nem szociális támogatás, az a munkában (! ) eltöltött évek, és az ahhoz kapcsolódó jövedelmek valamilyen arányához kapcsolódik. Sajnos ezekben a tényezőkben jogos, vagy jogtalan anomáliák nagy zavart okozhatnak, és okoznak IS a nyugdíjasoknak.

A tizenharmadik havi nyugdíjat a második szocialista kormány vezette be,az első szocialista kormány nagyarányú nyugdíj valorizálása után, egy olyan időben amikor a magyar gazdaság erre várhatóan megteremtette a pénzügyi hátteret. Majd a harmadik szocialista kormány a 2008 - as világválság miatt ideiglenesen (!) folyósítását felfüggesztette.

Sajnos a 2010 utáni kormányzat mai napig nem állította vissza a kifizetéseket, annak ellenére, hogy a gazdaság fellendülését harsogja azóta IS !!!

Tehát a mai kormányzatnak, és hívőinek a tizenharmadik havi nyugdíj további megvonásáról nem a korábbi-, hanem a saját vezetését kell okolnia.

Az évenkénti emelés IS a 2010 utáni kormányzat miatt nem a tényleges ( korábbi ) szükséglet, hanem csak az előzetesen megbecsült pénzromlás mértékében történik. A korábbiakban ennek mértékét a jövedelmek emelkedésének %- val IS emelték a korábbi kormányok !

Jó, ha ezeket a tényeket a kormányhű vélemények IS figyelembe veszik rágalmazásaik megfogalmazása előtt manapság !!!
Eriksson
@nemfideszes: Erre csak annyit mondok, hogy törvényt hozni nem áll semmiből. Pláne úgy, hogy a törvényhozóra nem ró semmilyen kötelezettséget. Ezen kár lovagolni.
Nessy
Remélem, Novák államtitkár asszonynak az éves prémiuma sem lesz több 18000 forintnál!
Azért anno az a max. 20000 forint bizony jóval többet ér, mint manapság. Tudjuk, nincs infláció, az csak optikai csalódás, amikor a bevásárlás után egyre magasabb a számla összege, azonos tételek esetén.
Azért a fenemód dübörgő gazdaság mellett talán lehetne 13. havi nyugdíj is! Ha már manapság nem pofátlan a 2 millió forint feletti lelépési díj, havi fizetés, jutalom!
Aki Én
@Pegero: @kripton: Amikor buták vagytok érvelni vagy bármi értelmeset írni, akkor jön a buta óvodás szöveg.
Ettől még a riporter felkészültebb, egyenesebb és még igaza is van.
Nem hőbörögni kell nagy pofával a buta fideszesnek, hanem a kérdésre válaszolni.
@Pegero: Neked minden riporter kretén és ,,suttyó ripacs", aki kérdezni mer ezektől az aljas hazaárulóktól.
Még egyszer mondom, ezek nem feljebbvalóink, hanem a mi igen jól fizetett alkalmazottaink. Még akkor is, ha te buta vagy ezt megérteni.
Eriksson
@nemfideszes: És tudod hol van? Arról biztosan hallottál, hogy a befizetett járulékok fedezik a mindenkori nyugdíjak kifizetésének lehetőségét.
Amikor a magánnyugdíjpénztárba folyt be a maghatározott járulékok egy része, az államiba annyival kevesebb jutott. A csökkent mértékű befolyt összegek nem voltak elegendőek a járadékok kifizetésére, ezért volt szükség megszüntetni azt a pénznyelőt.
Egyébként a hozamok összegét minden befizető megkapta, csak az alaptőke került vissza a közösbe, amelyből az egyén nyugdíja esedékesség idején folyósítva lesz.
Eriksson
@nemfideszes: Pillanatnyilag a munkát terhelő járadék 15%.
Nessy
Miután már a nyugdíj járulék és a tb járulék is a költségvetésbe kerül adó formájában, és a költségvetésbe annyit állítanak be ezeken a sorokon, amennyit úri kedvük diktál, nincs mitől polemizálni! Az ígért egyéni nyugdíjszámlák meg nem elkészülnek, hanem végleg elfelejtődnek !
nemfideszes
@Eriksson: 14. havi nyugdíjat beígérni, főleg nem áll semmiből, pláne úgy, hogy tudták a birkák úgy sem fogják rajtuk számon kérni. Amúgy ha Bajnai nem hozott volna egy ilyen törvényt, akkor most ez sem lenne...maradna a 3%-os nyugdíjemelés miközben az árak 25-30%-al emelkedtek.
A 18 ezer forint nyugdíjprémium pedig pont elég ahhoz, hogy taxival kimenj a reptérre megnézni szeretett viktorkádat, ahogy hazaérkezik a focimeccsről a 17 milliárdos luxus repcsivel...
Eriksson
@nemfideszes: Mondjad csak. Azért ha jól utánanézel, szeretett Viktorkám még nem vont el senkitől semmit amit egyszer odaadott
Nem úgy mint a te szeretett nemtudoménkid, aki csak azt tudta szajkózni, hogy megszorítás, meg hogy fájni fog, meg az elcseszett gazdaságpolitika következményét a lakosságnak kell megfizetni.
Meg ugye, ahogy Gy. mondta: nincsen ingyen ebéd, mint ahogy nem is volt. Még kedvezményes se.
nemfideszes
@Eriksson: Járulék és nem járadék, de ne vesszünk el a részletekben...amúgy:
10 százalék nyugdíjjárulék,
8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék
19,5 százalék szociális hozzájárulási adó (szocho),
1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.

A 15%, amiről te beszélsz az az SZJA. Nem kéne keverni a szezont a fazonnal.
De ha már itt tartunk, az SZJA csökkentésével csak azok jártak jól akiknek a bruttó fizetése 200 ezer felett volt, minek után megadóztatták az addig adómentes minimálbért, illetve eltörölték az adójóváírást. Szóval mielőtt neki állnál "mellett döngetni" nem ártana előtte tájékozódni.
Eriksson
@nemfideszes: Dönget a frász. Miért tenném? Nyugdíjas vagyok.
Eriksson
@nemfideszes: 19:59 Amikor dolgoztam, nekem 36% szja levonásom volt, a többi pedig más néven ugyan, de szintén meg volt.
nemfideszes
@Eriksson: Szeretett viktorkádnak köszönhetően több tízezren kerültek utcára 2010 óta, minek után szándékosan gyengítették a forintot, amin aztán Matolcsy és családja milliárdokat keresett.
De arra a kérdésemre se válaszoltál még, hogy hova is tűnt a 3000 milliárdnyi MANYUP vagyon.
Viktorkádék nem adtak semmit a 30 új adón kívül, viszont elvették amit mások adtak. Attól még, hogy valamit nem neveznek nevén még az ami, például a 3000 milliárdos "nem megszorítás" a 850 milliárdot kitevő Matolcsy csomagokkal. Bajnaiékhoz képest csak 10% csökkentették a gáz árát, miközben annak világpiaci ára közel 60%-al csökkent.De viktorka kötélbarátja egyetlen gázüzlettel 100 milliárdot keresett a magyar nép kárára. Gyurcsányék idején 125 dollár volt az olaj hordonkénti ára, most 75 dollár. Akkor a 300 forintos benzin miatt ment a hiszti, most a 400 feletti árnál kuss van. Akkor 25% volt a benzin áfája most 27%, és 2010 óta kétszer is emelték a jövedéki adóját. De rogán tóni letelepedési kötvény bizniszét és a magyar adófizetők állják, ahogy a NER lovagok luxus villáit, kastélyait, milliárdos jachtjait, repülőit...
Gyurcsányék 36 milliárdra növelték az MNB valuta tartalékát, hogy megakadályozzák a forint gyengülését az egész világot érintő válság idején.Mára ebből 24 milliárd sem maradt, és sehol egy válság...
...szóval viktorkádék valójában csak elvettek, hogy ennek még te tapsolsz is, az csak téged minősít...
Eriksson
@nemfideszes: Hogy te mi mindent tudsz! De hiába írod nekem ezeket a számokat, nem jelent semmit. Az a lényeg, amit a bőrömön érzek. Nyugdíjasként jobban élek, mint 2010 előtt aktívként.
nemfideszes
@Eriksson: Amikor Te dolgoztál sávos volt az adó, aki nem keresett annyit, 18%-os adót fizetett... és ahogy írtam a minimálbérből élők ( a munkavállalók igen jelentős része) egyáltalán nem adóztak. De a közmunkásoknak is minimálbér járt, nem 47 ezer forint! Anno ment a hiszti a 300 forintos vizitdíj miatt is, aztán a fidesz 0.5%-al emelte az eü. járulékot, ami minimálbér esetén is jóval több mint 300 forint, és akkor is fizeted ha nem mész orvoshoz, még sincs hiszti... ennyit a következetességről és a tartásról.
És ebben az egészben az a legszebb, hogy 7 számjegyű a fizetésem, mégis bosszant, hogy a szegényekkel, rászorultakkal, kiszolgáltatottakkal azt teszi a kormány amit... a gondolkodás módunkban már csak emiatt is nagy különbség van...
nemfideszes
@Pegero: Ha f@szság akkor nem nehéz cáfolni, úgyhogy nosza rajta...
Aztán meséld el azt is, hogy hova tűnt a 2 milliós MANYUP megtakarításom, mért nőtt 2010 után évi félmillióval a devizahitelem törlesztőrészlete, mért nőtt 4 millióval a tőketartozásom amikor a kormány "megmentett" és napi árfolyamon forintosította a devizahitelemet, szembe a horvátokkal ahol a bankok fizettek vissza a hiteleseknek 4 millió forint értékű kunát, mért kellett fizetnem a gyerekem több százezres "nem tandíját" a csúnya Gyurcsányék 2000 forintja helyett, mért törli el a csuti a hiteltörlesztés adókedvezményét, miközben a vajdaságban 5 milliót osztogat szét családonként lakhatási támogatásra... szóval ha választ tudsz adni ezekre a kérdésekre akkor rendben, ha nem akkor akár el is húzhatsz a 3.14csába!
Eriksson
@nemfideszes: Elmész te a francba a demagóg dumáddal. Lehet, hogy bosszankodsz, de nem azért, hogy a "szegényekkel, rászorultakkal, kiszolgáltatottakkal" mit tesz a kormány. Egészen másért.
Egy a biztos: a gondolkodás módunkban tényleg hatalmas különbség van...
nemfideszes
@Eriksson: Ezek szerint a nyugdíjad több, mint a fizetésed volt, és így nem gond pl. a 27%-os áfa, a 400 forintos benzin, és a 2010 óta végbement kb. 30-40%-os élelmiszer áremelkedés. Ez ugye pedig kizárt, ha csak nem dolgozol a nyugdíjad mellett. Ugye nem gond ha finoman is szólva nem hiszem amit írsz, még akkor is ha nem érdekel...
Eriksson
@nemfideszes: Most már több a nyugdíjam, mint a fizetésem volt.
Autóm nincs, ha sürgős valami, taxival megyek.
Az élelmiszer áremelkedés relatív.
Nem vagyok kereső a nyugdíjam mellett, mert eleve rokkantként kezdtem 10 évvel ezelőtt.
Azt hiszel amit akarsz, de azt vedd figyelembe: Nem vagyok köteles hazudni neked.
Ha siránkoznék a megélhetési lehetőségeimről, azt jobban elhinnéd?
nemfideszes
@Eriksson: Neked is csak azt tudom mondani, mint pegero haverodnak, ha demagóg vagyok akkor nem gond cáfolni sem, szóval rajta...
Egyébként írtam valahol, hogy csak azért rühellem a kormányt mert csak a szegényeket húzza le?! Ugye hogy nem...
Eriksson
@nemfideszes: Akkor ebben maradunk. Oké?
solidedge
Az államtitkár elkerülhette volna a kényes kérdéseket. Nem kellett volna vállalni a posztot. Ha pedig vállalta válaszolni kell rá. A Fidesz a kommunikációját a bunkóság igen magas fokára emelte.
nemfideszes
@Eriksson: Akkor ezek szerint azon szerencsés kevesek közé tartozol, akinek a sorstársaival ellentétben nem csökkentették a rokkantsági nyugdíját, vagy ők hazudnak ?!
Nincs autód, nincs hiteled, nem voltál MANYUP tag, nincsenek egyetemista gyerekeid, 10 éve nem dolgozol a gazdaságban, abban a gazdaságban ahol a NER lovagjai zsarolással, fenyegetéssel bírják rá a cégtulajdonosokat cégeik, részvényeik eladására... erre csak azt tudom mondani hogy boldogok a "tudatlanok" mert övék a mennyek országa... tényleg felesleges "vitatkoznom" veled, úgyhogy jó éjszakát!
Eriksson
@nemfideszes: Na látod! Éppen ez bizonyítja, hogy semmi okom Fideszesnek lenni! :)))
Jó éjszakát.
advocat
Aki csak 10 évet dolgozott - mert van ilyen - ne várjon akkora nyugdíjemelést, mint aki akár 50 évet (van ilyen ismerősöm!). Ilyen egyszerű.
Visszakérdezni lehet. Mert ha van jobb ötlete, megbeszélhetjük!-válaszolhatta volna az államtitkár. De ennyire futotta! Mindkettőtől. Gondolom.
papa.49
Egy államtitkárnak nem csak jó pofizni kell a királyi tévében, hanem válaszolni is a feltett kérdésekre !!!
A magánnyugdíj pénztárt ellopták enblokk mind a 3000 milliárdot, magán számlák nincsenek, nem 13. meg 14. havi nyugdíj kell, hanem annyi amennyiből meglehet élni !!! Megállapítják a ,,létmini,umot,, oszt 1.2 millió nyugdíjas nyugdíja annak csak fele, harmada !!!
Desischado
Nem tetszik ha szembesítik az igazsággal. De ennek a herének is mindegy, mi van a nyugdíjasokkal. Persze, hogy annak van szüksége a 18 000 ft-os prémiumra, aki 200 000-en, és még annál nagyobb nyugdíjjal rendelkezik. Nehogy már a kis 50-60 000 nyugdíjasoknak adják a többet! Őnagysága meg tanulja meg, hogy aki eladja magát pénzért, az egy curva! És ne reklamáljon, ha úgy bánnak vele!
emerencia
@Pegero: tegnap 19:01 Nemrég éppen azon hőzöngött nekem valaki, hogy ő anno mikor a gyerekkel otthon volt hivatalosan, elment dolgozni feketén. A gyerekre az 55 évesen nyugdíjba vonult fiatal nagyik vigyáztak. Ez akkoriban volt, mikor a rendszerváltás után másfél millióan az utcán voltunk és egy feketemunkás lebukás esetén a regisztrált munkanélkülieket ellátatlansággal bűntették. A gyerekért kapott pénzeket viszont nem lehetett elvonni. Minket munkanélkülieket pedig azért nem vettek fel ezekre a helyekre mert legális, bejelentett munkára volt szükségünk. A hőzöngő illető szerint ő megérdemli a női negyvenet vagyis azt, hogy még épen, egészségesen nyugdíjba mehessen és emellett tovább dolgozhasson. Azok a nők és férfiak viszont akik anno részben a feketézők miatt nem tudtak elhelyezkedni és keservesen megszenvedték a zárt munkaerőpiaci munkanélküliséget pedig azt érdemlik meg, hogy most öregen, akár betegen is ledolgozzák azokat az éveket mikor regisztráltan az utcán szenvedtek. Ilyen az orbáni unortodox igazság.
juttka
@Eriksson: Ezek szerint akkor még a progresszív SZJA idején dolgoztál, ami azt jelenti, hogy nem 36% volt a levonásod, az csak bizonyos összeg feletti részre vonatkozott. Előtte még volt pár adózási sáv, ha jól emlékszem, a 36 %-os sávba esés elég magas keresetet jelentett. Nem tudom, világos-e, amit írtam, mert úgy látom, már akkor sem voltál tisztában az SZJA megállapításával.
Eriksson
@juttka: Hidd el kedveském tisztában voltam, csak az egyszerűség kedvéért írtam 36%-t. Sőt, a fizetésem majdnem a fele levonásra került, ilyen-olyan jogcímen. (elég magas keresetem volt).
Ugye megértesz?

Sokszor mondogattam is, hogy a levonásból két adómentes kollegám fizetése kijönne.
namihami
Abban a pillanatban, ahogy nem a csel3driporterre betanított kérdés jön, máris leállnak az agyi bitek.
emerencia
@Pegero: A rendszerváltás idejét sokan, sokféleképpen élték meg. A méltatlanul vesztesek is. Ők (mi) egy olyan rétegbe tartozunk kb. másfél millióan, akiket már anno cserben hagytak az ország naposabbik oldalán lévők. A mostani orbán kormány erről egymagában nem tehet, ebben egyetértek veled. (Nem is írtam ilyet.) Sajnos a cserbenhagyásban minden oldal benne volt. Erre nem magyarázat a Kádár korból ránk maradt adósság mert azóta bebizonyosodott, hogy jórészt a nyolcvanas évek közepén elkezdődött és ma már elképesztő méreteket öltött minden oldali lenyúlások következtében az adósságunk egyre nő annak ellenére, hogy az EU-ba való belépésünkkel a bevételeink is hatalmasat nőttek. (Nem kis mértékben a liberális demokráciák adófizetőinek jóvoltából.)

Még ezt is elfogadnám, -hiszen a magas adósság egyáltalán nem tragédia egy erősnek mondott gazdaságban-, ha látnám, hogy az emberek milliói kisebb nagyobb mértékben nem szenvednének az orbán rendszer belmagyar honfitársainkat érintő bűnösen elhanyagolt "humán" szférájától. Ennek a bűnnek a legaktívabb elkövetője a 2010-től hatalmon lévő orbán kormány!

Pl. A munkavállalók jelentős többségét érintő megemelt, rugalmatlan nyugdíjkorhatár nem jellemző a civilizált világban és arra sem tudok példát, hogy ötven éven felüli életkort betöltött emberek számára bárhol megnövelték volna a merev nyugdíjkorhatárt. Igaz a legutóbbi csúfos emelést Bajnai tette (2009) de orbán véste kőbe gondolván, hogy közülünk úgyis sokan megszenvedtük a rendszerváltást úgyhogy hozzászoktunk ahhoz, hogy minél nagyobb hazánkban a sikerpropaganda az erősödő gazdaságról és a jólétről, annál inkább kegyetlenebb a személyes sorsunk. Orbániában lassan már nemzeti sport a társadalom egyre nagyobb szeletébe belerúgni és a tőlük igazságtalanul rabolt pénzből lefizetni az őfensége által kiválasztott kül és benhoni nerrendszerkedvezményezetteket.

A divide et impera orbáni elhatalmasodása ma már olyan sok idős, fiatal és középkorú ember életét teszi...
emerencia
@Pegero: folyt: tönkre folyamatosan ami már minden eddigi mértéket meghalad. :-(
Meddig még???
desiro
Kíváncsian várom szegény Juditot, mikor rúgják ki???
Nem örülnék neki!!!
emerencia
@Pegero: Te így látod, én úgy. Már az is eredmény, hogy különösebb konfliktus nélkül meg tudtuk beszélni. Példát vehetnének rólunk a politikusok. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.