2010-ben nem egyszerű kormányváltás történt, hanem radikális irányváltás a nemzetpolitikában – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Mohácson.

Potápi: radikális irányváltás történt a nemzetpolitikábanFotó: Illyés Tibor/MTI

Potápi Árpád János a megalakulásának 150. évfordulóját ünneplő Mohácsi Polgárok Olvasóköre előtt hozzátette:

a kormány olyan erős magyar nemzetben gondolkozik, "amely vállalja keresztény hitét, a keresztény eszmeiséget, és emellett a magyar nemzethez való ragaszkodást vallja magáénak".

Az európai folyamatokat látva küzdelemről, harcról van szó, amiben most is csak erős közösségekkel, családokkal lehet részt venni – mondta.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ezért öröm, hogy 1989 után ismét létrejött a mohácsi olvasókör, amely a polgári társadalom alapja a városban.

A civil szervezet jubileumi ünnepségén mintegy kétszázan jelentek meg a Kossuth Filmszínház nagytermében.

Hallgatóságának az államtitkár arról is beszélt, hogy 1526-ban a mohácsi csatát elvesztő II. Lajos király és katonái ugyanazt tették, mint 1848-ban és 1849-ben a magyar honvédek:

életük árán védték Magyarországot a túlerővel szemben. Senki nem akar hőssé válni, de nekik nem volt más választásuk – fogalmazott Potápi Árpád János.

Emlékeztetett arra, hogy az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtábornokok nem mindegyike volt magyar származású. "De hittek a szabadságharcban, és haláluk pillanatában mindannyian kiváló magyar emberekké váltak, nem volt kérdés senki számára, hogy magyarok voltak vagy sem" – mondta.

Így vagyunk ezzel a velünk élő nemzetiségek esetében is – folytatta –, hiszen Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy meg tudják őrizni kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat, emellett pedig Magyarország hű állampolgárai legyenek.

A Mohácsi Polgárok Olvasóköre 1949-ben történt megszüntetése után 1992-ben 26 taggal alakult újjá, ma 140 tagot számlál.

A szervezet Gőzhajó utcai székházának udvarán szombat délelőtt a nemzeti gyásznap alkalmából emlékfalat állítottak az aradi vértanúk tiszteletére.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"...nem egyszerű kormányváltás történt, hanem radikális irányváltás a nemzetpolitikában" - ennek isszuk a levét, baszki.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
staro2
Nem kellene ezt az olvasókör ügyet misztifikálni.
Pár 10 kilométerrel északra egy a Duna másik partján fekvő kisvárosban is működött olvasókör.
A helyi nemzetiségek nyelvén Csitanica.

Olvasókör fedönéven főként kocsma funkcióval.
Ha Baján így volt Mohácson sem lehetett másképpen
solidedge
Nekem bajom van azzal a sokat emlegetett keresztény hittel. Mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy miben hisz. Aki a kereszténységben hisz , nosza rajta. De ezt állami szintre emelni kirekesztő. Sokan (kik egy szállal sem rosszabb emberek) nem vallják magukénak. Jó lenne, ha a tényeken alapuló dolgokkal töltenék ki a nemzetpolitikát.
Eladott Ország
Akik szemet hunynak afölött a nyilvánvaló tény fölött, hogy a fidesz-féle nemzetpolitizálás – a mindenféle kisebbségekkel szembeni intolerancia, az illiberális, etno-nacionalista homogén nemzetállamozás, a multikulturalitás tagadása, a hőzöngő Európa- és EU-ellenesség – frontálisan szembemegy a határon túli kisebbségi érdekekkel, és bármikor azok ellen fordítható, akik a szlovák, a román, az ukrán nemzetállam árnyékában évtizedek óta küzdenek a szülőföldön maradásért. És azért, hogy ez a szülőföldön maradás ne kín és keserv és megaláztatás legyen. Ezeket a törekvéseket nullázza le az a fajta egyszerre klientúra-építő, egyszerre lekenyerező és zsaroló politikai irány, amit a fidesz kiszabott. Soha, semmilyen körülmények között nem kerülhetne egy levélbe az, hogy nesze, 22 400 forint, meg az, hogy ezért a pénzért szavaznod illik, hülyemagyar. Soha. Magára valamit is adó magyar – éljen a határ bármelyik oldalán – ezt a megalázást akkor sem lenne köteles elviselni, ha a gyerekéről van szó.
kereső
Má meg "kijafaszom" ez a potápi?Azt ossza,ami neki nincs? Merthogy esze nincs,az teljesen világos.
namihami
A kifizetett (ablakon kidobott) pénzek alapján lényegesen többnek tűnik. Ha ez itthon HASZNOSULT volna, ma Svájc II vagy Luxemburg II lennénk.
Persze, ha valóban hasznosult volna és nem a baráti kör hajó,- és repülőútjaira menne el.
Eladott Ország
Mi lenne, ha Magyarországra jönnènek a szlovák, meg román hasonlóan nacionalista fazonok ès nagy csinnadrattával ünnepelnènek itt bármit. A fidesz tiltakozna a leghangosabban. Nemhogy örülnènek, hogy ezek az elcsatolt területek szabadon látogathatóak, ès az itt èlők utazhatnak, találkozhatnak rokonaikkal, èlhetnek bèkèben. De a bèke nem hoz szavazatokat, úgy látszik. Magyarországon az elmúlt 100 évben még minden korszak a saját söpredékének az uralmával ért véget: a Monarchia a Tanácsköztársasággal, a Horthy-korszak a nyilasokkal, a Kádár-korszak a Fidesszel... Ismétlődően ugyanaz az önjelölt elhivatottságtudat, ugyanaz a gátlástalan erőszakosság, ugyanaz a pökhendi magabiztosság, ugyanaz az erkölcsnélküliség, ugyanaz a lumpenproli tolvajtempó. "Kérlelhetetlen proletár őszinteség"-et jelez ám, ha egy magyarnak mondott vezető politikus csak úgy beköltözik József főherceg hagyatékába...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.