Környezeti migráció néven konferenciát rendezett a Köztársasági elnöki Hivatal, ott hangzottak el az okosságok.

Az éghajlatváltozás fontos szerepet játszik a migrációban, felerősíti a már meglévő politikai, társadalmi, gazdasági problémákat, amelyek arra késztetik az embereket, hogy útra keljenek, elhagyják lakóhelyüket, illetve szülőhazájukat – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az igazgató az Antall József Tudásközpont által a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával szervezett SUSCO Budapest 2018 – Környezeti migráció című nemzetközi fenntartható fejlődés konferencián hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni rövid- és hosszútávú migráció között.

Az éghajlatváltozás fontos oka a migrációnak, figyelni kell erre is

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Előbbinél, például egy földrengés vagy árvíz pusztítása után, a krízis elmúltával visszaköltöznek a lakosok. Ezzel szemben a hosszú távú migrációt kiváltó események után – a természeti erőforrások pusztulása, a vízforrások elapadása, a mezőgazdaság összeomlása – az emberek többé már nem térnek vissza oda, ahonnan elindultak – mondta Kőrösi Csaba.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője rendkívül időszerűnek nevezte az éghajlatváltozással együtt járó migráció problémájának felvetését, nem csupán a globális fenntartható fejlődés biztosítása miatt, hanem az Európában a migrációról zajló viták miatt is.

Frank Spengler a migrációt kiváltó okok közé sorolta az éghajlatváltozás mellett a rossz infrastruktúrát, a szegénységet és a polgárháborús környezetet is.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke arról számolt be, hogy becslések szerint 2050-re 200 millióra emelkedhet a környezeti migránsok, az éghajlatváltozás következtében előforduló időjárási katasztrófák miatt otthonukat elhagyók száma.

Az OMSZ elnöke hozzátette, 2016-ban az időjárással összefüggő katasztrófák, például az árvizek, hurrikánok, 23,5 millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. Ugyanakkor megjegyezte, ezeknek az embereknek a nagy része abban az adott országban maradt amelyben él, így az esetek többségében belső migráció történt.

Radics Kornélia emlékeztetett: az ipari forradalom óta 1,0 Celsius-fokkal nőtt a Földön az átlaghőmérséklet, ezzel párhuzamosan az atmoszféra összetétele is jelentősen megváltozott.

Az iparosodási időszakhoz képest a légkör szén-dioxid-koncentrációja 44 százalékkal, a metáné pedig 153 százalékkal emelkedett. Franco Frattini, az Italian Society for International Organizations elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy Afrikában egyre jelentősebb probléma az elsivatagosodás, főként a szubszaharai térségben, miközben csökken a vízlelőhelyek száma.

A jövőben azonban pont a vízhez való hozzáférés lesz az oka a fegyveres konfliktusosoknak a térségben – tette hozzá. Az Afrikából Európába tartó tömeges migráció megállításához az európai országoknak, cégeknek olyan projekteket kellene finanszírozni Afrikában, amelyek a mezőgazdaság fejlesztésére, illetve a környezet romlásának megállítására fókuszálnak – mondta.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@durbincs: Igazad van, sohasem tudtam még jól rajzolni sem.
Viszont ezt a klima változást mindannyian félvállról vesszük.
Csak hogy az időjárási anomáliák párt és vallás függetlenek, nem hatja meg a "kerítés" , sem a szuverenitásról tartott előadás, vagy "kabinet" létrehozása. Talán ez nagyobb veszély, mint a migráns riogatás. csak nem lehet vele választást nyerni.
1magyar
Ha vízhiány lesz az afrikai kontinensen az ide betelepültek nem minket fognak támogatni hanem az onnan ide kívánkozó "testvéreiket"
Azok meg családonként 10 fővel igen sokat akarnak inni.
Nessy
@durbincs: Na,látod, nincs új a Nap alatt! Ezt a fokozatos vízmelegítést a békák (azaz mi alattuk) t már remekül alkalmazza pártunk és kormányunk! Mire rájövünk, hogy forró a víz, késő lesz kimászni.
Nem vagyok jövőbelátó, csak a politikán kívűl más is érdekel a világból!
Ja, és nem szeretem a citromot! :-))
Nessy
@durbincs: Ne tettesd magad ostobának! Ad.1. Kannibalizmus már nincs! Ad.2. Pár aszályos év, élelmiszer árak az egekbe ( már elindultak felfelé). Ad.3. Erősödő infláció a valóságban! (A KSH meséit higgye aki akarja). És mindezeket a saját bőrén fogja érezni a plebs! Jó, hazánk nagyjai nem! Aztán majd érdekelni fogja még a híveket is! Nem azt mondtam, hogy holnap, de ha elzárják végleg a pénzcsapot, akkor duplán, és hamarabb.
Nessy
@durbincs: Na jó! Szórakozz mással!
wpym
Europanak annyiban kell foglalkoznia az illegalis sopredekkel, hogy lezarja a hatarokat es a mar itt levo szemetet pedig kihajitja a picsaba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.