Újabb dimenzióval bővült a díjnyertes Plukkido Ideki programja, mely már nem csak a konfliktusok elkerülésében segít, hanem a helyi csodák felfedezésére invitál. A magyar mesélés hagyományaira is építő nevelési módszert akár hetek alatt a gyerekek, szülők és önkormányzatok szolgálatába lehet állítani, így támogatva a nyugodtabb hétköznapokat.

Egészséges életmódra tanít az egyedülálló magyar nevelési módszer

A Felelős Innováció díjas Plukkido Ideki programja mesébe, pontosabban manóktól érkező levelekbe ágyazva oldja meg a kisgyermekes családok játszótéri és óvodai konfliktusait – tudhattuk meg Táncsics Judit pszichológustól. – A manó üzenetei és útmutatásai alapján a felnőtt-gyermek páros egy-egy játékkal, kalanddal old meg máskor nehézséget okozó élethelyzeteket, a reggeli fájdalmas elválástól a játszótérről való hazaindulásig – tette hozzá a Plukkido egyik alapítója. A pszichológiában és szociálpedagógiában jártas manók több témában is írnak heti rendszerességgel, így a felnőttek az aktuális szituáció alapján választhatnak a direkt erre a célra kihelyezett postaládák kínálatból.

– A levelekben leírtakat követve sokkal simábban sikerül haza jutnunk – meséli Bordás Andrea, aki két évvel ezelőtt találkozott a manók üzeneteivel egy XV. kerületi játszótéren. Kisfiával azóta is rendszeres kapcsolatot ápolnak a manókkal, sőt gyakran otthon is vagy egy-egy „hagyományos” sétán is előkerülnek a mesebeli lények.

Egészséges életmódra tanít az egyedülálló magyar nevelési módszer

Ki a szobából!

2018 őszétől helytörténeti elemeket tartalmazó meséket is kézbesítünk az együttműködő települések igényeire szabva. A manóüzenetek sétára ösztönzik a családokat, amiből a gyerekek és a szülők is játékos keretek között tudnak meg többet a közvetlen lakókörnyezetükről, annak nevezetességeiről – mondta el Táncsics Judit.

Még a kevésbé felszerelt játszóterekből is mesés helyet varázsol

A kisgyermekes családok hétköznapjaiba gyakran nem fér bele az, hogy változatos programokat szervezzenek maguknak. Pedig mesével, játékossággal akár a legunalmasabb helyzetekből is izgalmas közös programokat varázsolhatunk. Az Ideki helytörténeti kiegészítésével ezt szeretnénk elérni. Mindeközben a szülők úgy tanulnak a játékos nevelésről, hogy a levél felolvasásán kívül semmilyen eszközre nincs szükségük. A település számára pedig hasznos, ha az ott élők jól érzik magukat és helyben tehetnek szert egyedülálló élményekre – magyarázta a pszichológus.

Az önkormányzatok terjeszthetik el az egyedülálló magyar módszert – Az Ideki program népszerűsítéséhez olyan településvezetőket, önkormányzatokat keresünk, akik számára fontos a kisgyermekes családok pszichés jólléte, elkötelezettek a hazai innovációk iránt, és büszkék lakóhelyükre. A levelek postaládába helyezésén kívül minden mást mi, a program alapítói és a manók intéznek – zárta gondolatát a Plukkido ötletgazdája, Táncsics Judit.

Egészséges életmódra tanít az egyedülálló magyar nevelési módszer

(Sajtóközlemény)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.