Örök sláger a nyugdíjkérdés. Most éppen a nyugdíjba vonulás időpontjáról folyik a vita. Amiben (álláspontom szerint) nem a jelenleg hatályos törvény a mérvadó: hanem mindenkinél az a jogszabály, amelyik az első munkába állásának napján volt aktuális. Még akkor is, ha azóta már régen hatályát vesztette. Ezen a napon mindenkinek tudni kellene kiszámolni, hogy mikor mehet nyugdíjba. Ez egy szerzett jog, amelyet tőle nem lehet elvenni, elvonni.  Ha a törvényalkotó újraszabályozza ezt a jogterületet, akkor az (alkotmányos keretek között) kizárólag mindig csak azokra vonatkozhat, akik ezt követően lépnek először munkába. Az nem lehetséges alkotmányjogilag, hogy az állam mindig odébb tolja a nyugdíjbamenetel időpontját. A törvényalkotó ígéretet tett a munkavállalónak, aki ezzel számol. De az állam ezt újra és újra megváltoztatja, jogbizonytalanságban tartva az érintetteket, akik ezek után nem tudják, nem tudhatják, hogy mennyi időt kell még munkaviszonyban tölteniük.  A jelenlegi...

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Tudom, nem sokakat érdekel ez a kérdés. Az ifjúság elintézi azzal, hogy nekik már nem is lesz nyugdíjuk, oszt ez van. Ha nyugdíjat szeretnének öregkorukra elhúznak egy jóléti államba. Az idősebbek pedig köszönik szépen, elmehettek még időben nyugdíjba, az utánuk lévők pedig így jártak, na és?

Jogilag igaza van a véleményírónak, de ha reálisan nézzük, akkor legalább annyiban lehetett volna a baloldali értékeket valló hatalom emberségesebb, hogy egy válságos időszakban (2009 Bajnai kormány) az idősebb, 50 éven felüli munkavállalókat megkíméljék attól, hogy a világon legkevesebb időben kelljen felkészülniük idősb munkavállalóként az újabb 2-3 évvel hosszabb nyugdíjkorhatár emelésre. Ettől még az oroszok is szolidárisabbak egymással és az ottani hatalom is emberségesebben, hosszabb időt engedve az érintetteknek oldotta meg a nyugdíjemelést pedig ők nem közös értékeket valló EU tagok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.