Megszünteti a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását – derül ki abból a módosító javaslatból, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek. A módosítót már kedden elfogadhatják.

Vége! Megszünteti a kormány a lakástakarékokat

Fotó: Mohai Balázs/MTI

A törvényjavaslat indoklása szerint a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.

A szöveg szerint idén több mint 70 milliárd forintra rúghat már összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, miközben 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel "60 milliárd forint extraprofitot realizált".

A törvény visszamenőlegesen természetesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást, de a hatályba lépéstől számítva viszont nem igazán lesz értelme lakástakarékot kötni, hiszen ebben a konstrukcióban éppen az volt a jó biznisz, hogy az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz. Akinek már meglévő szerződése van, az a módosító értelmében csak úgy hosszabbíthatja meg a megtakarítási periódusát (4 évesről 10 évesre), hogy a meghosszabbított időre már nem jár az állami támogatás.

A módosító várhatóan gyorsan át fog menni, mert már tárgysorozatba vette az Országgyűlés gazdasági bizottsága, és kivételes eljárásban kíván foglalkozni vele a parlament. Ez azt jelenti, hogy kedden már szavazhatnak is a módosításról. 

Ez egyben arra a kérdésre is válasz, hogy lesz-e még idő a törvény elfogadása előtt lakástakarékot kötni azoknak, akik mostanában szerettek volna: nem lesz.

(Index)

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
"a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat" Talán emelni kellett volna az állami támogatást meg nem bedönteni az ingatlanpiacot a CSOK-al a jó kurva fideszes anyátokat...Gyakorlatilag ha az embernek van 20e forintja amit félre tud tenni akkor CSAK ebbe volt érdemes belerakni...semmi másba nem...erre megszüntetik bazdmeg.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Világos ami a ,,kis pénzűeknek,, is elérhető volt azt megszüntetik, marad a ,,csok,, ami csak a középosztály számára elérhető !!!
Hellcat
"a 20 éve működő lakástakarék-konstrukció állami támogatása nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat" Talán emelni kellett volna az állami támogatást meg nem bedönteni az ingatlanpiacot a CSOK-al a jó kurva fideszes anyátokat...Gyakorlatilag ha az embernek van 20e forintja amit félre tud tenni akkor CSAK ebbe volt érdemes belerakni...semmi másba nem...erre megszüntetik bazdmeg.
Macskaszem
Ha nem vagy gazdag, és nem szülöd tele a világot, akkor ne akarjál lakni se. Ezt üzeni csúti G.
Nessy
@Macskaszem: Azza a kis kiegészítéssel, hogy mától kezdve a hajléktalanság egy szinten van a gyilkossággal, betöréssel, azaz bűncselekmény!
Itthon vagyok.
Megvédik. Ahogy a nyugdíjakat is. Hol a pénz?
mackoka46
Családok évében teszik tönkre a családokat. 30 % állami támogatás 27% áfa mellett. A rejtett adókkal most nem említem.
Hellcat
Na mehet az M1 hiradóba, hogy a kormány futó fundamentánként 6000 forintot vesz ki a családok zsebéből. Hol vagytok most fidesznyik gecik?
Klafa
Lesz majd új támogatás a gazdagoknak, csak az a kérdés, hogy az OTP vagy a Takarék bank lesz a kizárólagos folyósító?
Eladott Ország
Szüljetek fiatalok, de készüljetek fel rá, a köztörvényes bűnözőkből álló kormány ahol tud, keresztbe tesz nektek. Bánki elvtárs elfelejtette megemlíteni, hogy a lakástakarék már csak azért sem lehet hatékony eszköz a lakásépítésben, mert az "Állam" pont 20 éve elfelejtette emelni a kezdetben jelentős, mára azonban szinte semmivé váló 72 000,- Ft/éves támogatást. A lakástakarék pénztári forma azért volt népszerű, mert megfelelő előtakarékosság után kedvezményes hitelhez is lehetett jutni, ezzel a fiatal nem vált kiszolgáltatottá (nem kellett úgy gyermeket vállalni előre, hogy az esetleges gyermektelenség romba is döntötte a családot). De ez nem tetszik a Fidesznek, ezért korrektül, ahogy szokták, megoldják a kérdést. Úgy van, hogy rendkívüli és sürgős. Ezért ma (hétfőn) napirendre tűzik és ha elég ügyesek (azok), holnap már meg is szavazhatják. Hurrá! Valakinek rohadtul fontos, hogy a CSOK legyen az egyetlen lehetőség a fiatalok számára. És annak a valakinek mindig teljesülnek az elképzelései. Hát így éldegélünk mi ebben a csodás kis országban.
lópicigáspár
Gondolom a következő lépés a bankszámlákon lévő pénz einstandolása lesz!
Nessy
@lópicigáspár: Könyörgöm, ne adj tippeket! Miközben az MNB siránkozik, hogy sok a készpénz, ahelyett, hogy államkötvénybe, vagy a bankban lenne.
Őszintén szólva a negatív kamatér nem sok értelme van! Az államkötvényben meg nem sokan bíznak már, látva az elmúlt időszakok pénzügyi manővereit pártunknak és kormányunknak!
Itthon vagyok.
@lópicigáspár: Tudjuk, a javunkat akarják.
parasutyo
@lópicigáspár: pont erre gondoltam én is... mint a nyugdíjjakat...
Lepényleső
Na ugye,naponta eszükbe jut a "népjólét" csorbítása,pontosabban eltiprása?
Gauntlet
Így a kezdő családalapító még jobban ki lesz szolgáltatva az Államnak !
Aljasok !
justhpeter
Mindenki megérdemli, aki rájuk szavazott ! A normális embereknek részvétem. Családbarát kormány, a családok évében dönti nyomorba a kedvenc gyerekes családjait.
Itt az igazolás, a fideSS-kdnp valóban egy féreggyűjtemény.
1magyar
@Apoca: Na ez a nok, lakiáslottó olyan bizonytalan mint a kutya vacsorája- szokták mondani.
Hogy engedhetik meg ezt lakásokkal?
Sorsolni mint a szerencsejátékot?
1magyar
Aki ilyen célra fizet be, annak is jár a 30 százalékos állami támogatás – és ezt a ma benyújtott törvényjavaslat érintetlenül hagyja. Az egyetlen ilyen cég a Central NOK Szervező Zrt., amelyet Rogán Antal tavalyi törvényjavaslata hozott helyzetbe. (A cég tulajdonosa a Poligrupo Holding Zrt., az pedig Nyéki Zoltán érdekeltsége.)

Hivatalosan is beindul a Rogán-féle lakáslottó
Az MNB nyilvántartásba vette az első otthonteremtési közösséget.
Ez a cég szervezhet olyan közösséget, amelyben a tagok 10-15 évig gyűjtik a pénzt, aztán valaki közülük új lakáshoz jut – sorsolás vagy licitálás útján, de nagyobb befizetéssel lehet növelni a nyerés esélyét.

Az eddigi hírek alapján az állami lakáslottó nem volt igazán vonzó alternatívája a lakástakarék-pénztáraknak. Most azonban utóbbinak vége lesz.
Hihetetlen!
levarosbukta
@justhpeter: Akik rájuk szavaztak azok még mindig nem ébredtek fel. Van egy ismerősöm fideszbigott 68 évesen elment a lakóhelyétől 150 km-re 12-24-ezni, mert a negyven éven keresztül tisztességesen fizetett járulékai után a nyugdíjából nem él meg. Ő szerinte globálisan kell nézni a dolgokat, úgy meg rendben van minden. Hozzá teszem hogy két nagy fia van, mindketten külföldön keresik a boldogulást. Na kérem ezekkel mit lehet kezdeni?
csak úgy....
Jött az új szlogen a fönöktöl,hogy mi nem hagyunk senkit élve az út szélén, ...elöbb kifingatjuk!
kereső
@Apoca: 17:27, nemzetileg,és törvényileg támogatott PIRAMIS játék!, a NOK. Amit amúgy törvényileg tilt a Btk.412 szakasza!!!
Azt hittem,hogy ez már lekerült a napirendről.Erre tessék- az ismerősöknek szólni!!!-ebbe nem szabad belemenni.Szarháziak.
1magyar
Mondjuk azt is ellenőrizhetné az állam, hogy a 70 milliárdból a róka cégek 60 milliárd hasznot realizáltak - de hogyan?
csak úgy....
@1magyar: Cak nem lázadsz a kormányod ellen, @1magyar:? hiszen sikeresen megvédtek téged és a keresztény -katolikus hitedet a migráncs hordáktól...
neked kuss a neved,az állam azt ellenörzi amit akar...,van még problémád?
azzal nyugodtan fordulj föl van a legközelebbi síneket tudnám még ajánlani...
Sámannus
Ami az oroszoknál nincs az nekünk sem lesz igaz-e tovarisok?
1magyar
@csak úgy...: Hülye vagy - csak így egyszerűen. Vannak a kormányomnak is rossz lépései és attól még a menekültpolitikájuk nagyon jó, a legjobb a kontinensen.
kereső
@1magyar: 18:51, ez csak olyan hazugság, mint anno volt a nyugdijpénztáraknál az eltőzsdézés.
Hát persze. A lakástakarékokra is szigorú szabályozás vonatkozik, ugyanúgy mint a nyugdijpénztárakra.Szóval kellett,egy jó ürügy!!!,hogy helyzetbe lehessen hozni a rogán maffiát.
Nem kell mindent elhinni,amit mondanak.
csak úgy....
@1magyar: Aki ilyen célra fizet be, annak is jár a 30 százalékos állami támogatás – és ezt a ma benyújtott törvényjavaslat érintetlenül hagyja. Az egyetlen ilyen cég a Central NOK Szervező Zrt., amelyet Rogán Antal tavalyi törvényjavaslata hozott helyzetbe. (A cég tulajdonosa a Poligrupo Holding Zrt., az pedig Nyéki Zoltánn...

Szerinted Cso cso szan?
justhpeter
@1magyar: Csak egyetlen jó menekültpolitikát ismerek a kormány részéről, mégpedig azt, ha bejelenti, hogy kollektíven el kívánnak menekülni Azerbajdzsánba. Ezt támogatnám. Pénzzel is, de csak az odaútra.
csak úgy....
@1magyar: sok sikert a kormányodnak meg neked a rossz lépései ellenére ,remélem jövöre már nem jöttök nyugatra kéregetni,föleg a libbsikhez mert ...faxnak erölködök veled!? te is fiam bimbó Brútusz?
csak úgy....
@1magyar: ...nem sértödésböl de szerintem te vany a hülye és ha lesz idöd és energiád...engem bár mikor lehülyézhetsz..., nem én hagytam megvezetni magam a pártod és kormányodtól,havi X összegért és az évenkénti bözsi utalvánnyal...
Borsodi
Ez már a bosszú?
Így jártam a nyugdíj pénztárral,megtakarításom lenyúlták.Deviza hitelem forintosították.Minden a dolgozó nép érdekében van.Köszönjük Viktor,mi lenne velünk ha te nem lennél? Talán boldogabbak lennénk!
parasutyo
@levarosbukta: 18:37. öööö tarkólövés?!...
levarosbukta
Azért abban senki se legyen nyugodt hogy a meglévőkhöz nem nyúl a kormány! Én már kb. két hete tudom hogy a meglévő ltp-hez az állami támogatást 20 %a-l csökkentik. De ez a húzás még a bennfentes ismerősömnek is új.
papa.49
@levarosbukta: Mivel a kincstár üres kell a suska mindenáron !!!
csak úgy....
@levarosbukta: @papa.49: ezek már a paks II árát is elköltötték,de putyin nem libsi ! :)
levarosbukta
@papa.49: Én csak arra leszek kíváncsi mikor borul ki úgy igazán a bili? Miért nem vagyunk még kint az utcákon? Miért nem borogatjuk a kukákat? Miért nem zavarjuk el ezt a büdösbagázst a pechába? Miért?
papa.49
@csak úgy...: Így igaz volt egy hír a múlt héten, hogy a paksi hitel 80 % már lehívták, kapavágás sem történt a pénz meg elfolyt mindenfele, pl. vizes vb. 145 milliárd ahogy utoljára összeszámoltam, na a muszka ezt nem nyeli le az biztos !!!
papa.49
@levarosbukta: Kérded miért??? Nem biztos hogy igazam van de MÉG NEM JÖTT ÖSSZE A KRITIKUS TÖMEG EHHEZ, de ha összejön akkor lesz ám felfordulás !!!
Addig amíg csak a társadalom kis szeleteit kényszerítik térdre nem lesz semmi, de ha túl sok embert nyomorítanak meg akkor lesz nemulass !!!
csak úgy....
@levarosbukta: ha a pontos dátumta vagy kíváncsi, talán 2048 ban,és mert csak.
különben is,a kuka burogatás nem forradalom...
human
Ha le is nyúlná a fidesz ezeknek a befektetéseknek a támogatását, akkor sem lenne itt autóborigatás. Majd ha minden állampolgár bankszámlájához fognak nyúlni, na majd akkor lehet valami megmozdulás.
Sámannus
Hát a foci ezerszer fosabb mégse hagytok fel vele kutyaütők!
Nessy
@human: Ne reménykedj! Már túl sok a kegyenc, a megfélemlített, a nyomorgó. Megcsókolják a kezet, amelyik kilopja a kispárnát a fejük alól, ha a huzatot visszaadja! Ahol két kiló krumpli a szavazat ára, ahol a nyugdíjasok a havi 800 forintnak megfelelő böskéért imaláncot indítanak, ott mit vársz? Szó nélkül elviseljük, hogy milliárdokat költenek úri allürökre közpénzből, hogy több támogatást kapnak az adóinkból a határon túliak, mint a honi lakosság. Nem az asztalra csap az ellenzék,az emberek, meg a szakma a tönkretett egészségügy, oktatás miatt, hanem berendezkedik mindenki a túlélésre. Ha valaki szót emel, magára hagyják. Egy sáskajárás pártunk és kormányunk múködéséhez képest egyáltalán nem okoz kárt!
levarosbukta
@human: Én is ettől tartok mert valamelyik barom már pedzegette hogy ő jobban kezelné a lakosság megtakaritását mint a tulajdonosuk.
Eladott Ország
A kormány magyarázata szerint a CSOK jobban szolgálja az otthonteremtési célokat, így ezt követően arra fognak koncentrálni ahelyett, hogy tovább támogatnák a lakástakarékpénztári konstrukciókat. Igen ám, csak az LTP egészen eddig a Rogán-féle állami lakáslottó legnagyobb vetélytársa volt, ami ezzel a kormánydöntéssel nyerő helyzetbe hozza a nemzeti otthonteremtési közösségeket (NOK) szervező céget. Vagyis megszüntették Rogánék egyetlen vetélytársát, így aki állami segítséget szeretne igénybe venni, az ezentúl az egyetlen ilyen céghez, a Central NOK Szervező Zrt.-hez fordulhat. Hát nem nagyszerű? Rogán Antal haverjai – a kormány – eltakarítja az egyetlen vetélytársat, mely ezzel letarolhatja a piacot. Rogán és haverjai a letelepedési kötvényekkel is több milliárd forintra tettek szert, nincs kizárva, hogy ez a mostani húzás is több százmilliót jelenthet a fideszes érdekkörök számára. Hogy aztán ezeket a pénzeket, hogy sikerül igazságosan elosztani egymás között, az már legyen az ő dolguk. Egy biztos, a Fidesz ismét helyzetbe hozta egyik saját politikusát, amit a kétharmados felhatalmazásnak hála úgy tűnik törvényileg meg is tehet. Ez ma az Orbán által hangoztatott illiberális demokrácia, ahol az ország egyre gazdagabb oligarcháinak újabb és újabb lehetőségeket biztosítanak arra, hogy meglophassák saját állampolgáraikat.
24.hu/belfold/2018/10/15/lakastakarek-lakaskassza-lakastakarekpenztar-lakaslotto-allami-tamogatas-rogan-antal/
balos
Kiváncsian várom a következő az ország nagyobbik részét érintő + (fideSSes negativ)kibaszást!Nedves fideSSt felszinen tartó barmok:remélem nektek ius előbb vagy utóbb a szátok folyik a fejünkről a szar!
balos
Ja és az aszályt is az elmúlt 8 év előtti "libsi" kormány okozza!
Ronin2
Rájöttek Dülledtszemű Tonyóék,hogy el kell kezdeni a fene sem tudja kiknek a betelepedési kötvények törlesztését.
Na,nehogymá' az összesíbolt pénzekből kelljék fizetni!
Ott az ltp. "haszon".
Ui:- SENKITŐL nem hallottam,hogy új lakást tudott volna venni ebből a pénzből.
Lakásbővítésre,felújításra viszont kiváló konstrukció... volt.
Ui:- ezek a tajparasztok csak disznótenyésztésben tudnak gondolkodni,bármennyit is loptak már.:D:D
anima
Ezután jön az önkéntes magánnyugdíj lenyúlása, mert kitalálják, hogy a biztosítok meg a bankok extra profitra tesznek szert, de majd az állambácsi jól megvéd minket.
Aha

Orbán Viktor ellenőrző könyve:
Diktatúra építésből: jeles
Közpénz lenyúlásból: jeles
Uniós pénz lenyúlásból: jeles
Belehazudni szégyentelenül az emberek képébe: jeles
Elüldözni az embereket az országból: jeles
Halni hagyni az öregeket, betegeket: jeles
Elbutítani a fiatalokat: jeles
Üldözni a szegényeket: jeles

Emberségből: elégtelen
Keresztény alapelvekből: elégtelen
Demokráciából: elégtelen
stb.

Az intőket nem sorolnám fel, mert nincs annyi hely.
Yoda69
Ez volt a foproba. A kovetkezo a lakossagi megtakaritasok bevedese lesz.
Eladott Ország
@anima: Közepesen demokratikus banánköztársaságban az ilyen piramisjáték szervezőknek levágják a fél kezét...itt meg a rogánmosléktoncsi ebből is meggazdagszik...várom a fityeszhülyék válaszát...
tulipan
@Yoda69: Nem! A következő megint a magán nyudgijpénztár!! Még előbb ki kell csalogatnia a nagy pénzeket a párnaícihából! Bosszantja őkelméket. hogy, míg 2012-ig hozzávetőleg 2000-2200 milliárd forint volt párnacihában vagy befőttesüvegben, addig idén a második negyedév végén már meghaladta a 3800 milliárd forintot a készpénzállomány, amihez nem bírnak hozzáférni!!!
human
@levarosbukta: Abban van igazság, hogy a magyar lakosság pénzügyi analfabéta. Csak erre nem az a válasz, hogy akkor valaki ezt elveszi és helyettük gazdagszik, hanem már általános iskolában és közép iskolában magasabb fokon oktatni kell a gazdálkodást, a házi kassza kezelését, a pénzügyi tervezést lakossági szinten. Persze ezt Orbánék nem lépik meg, mert ha valamit nem akarnak az egy politikailag és gazdaságilag is tudatos társadalom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.