Az európai csúcson "sikeresen megvédtük" Magyarország határvédelemhez fűződő jogát, ugyanakkor a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

A kormányfő a Facebook-oldalára feltöltött videóban közölte: véget ért az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója.

Orbán: "sikeresen megvédtük" Magyarország határvédelemhez való jogát Brüsszelben

Fotó: részlet a videóból

Ugyanakkor a visegrádi négyek képviselői később megbeszélést folytatnak a japán miniszterelnökkel, és kezdődik egy másik csúcs is, amelyen Ázsia vezetőivel találkoznak – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: az európai csúcson "sikeresen megvédtük" Magyarország saját határvédelemhez fűződő jogát. Úgy folytatta: nem egyedül, néhány másik országgal karöltve "sikerült visszavernünk a brüsszeli bürokraták bevándorlást támogató javaslatait".

Orbán Viktor úgy értékelt: a vita megmaradt, továbbra is vannak országok, amelyek szerint a bevándorlás jó dolog, Európának erre szüksége van, ezért ilyen javaslatokat támogatnak a jövőben is.

"És vagyunk mi, akik azt mondjuk, hogy a határainkat meg kell védeni, a migráció veszélyes dolog, minden ország maga dönthessen arról, kíván-e bárkit beengedni a saját területére" – emelte ki.

A vitát decemberben folytatják – mondta a miniszterelnök.

Kötelező szolidaritásról hallani

A csúcstalálkozón bennfentes források szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: az Európai Uniónak a "kötelező szolidaritás" koncepcióját kellene alkalmaznia, mindegyik tagállamnak hozzá kellene járulnia a migrációs helyzet kezeléséhez, de nem feltétlenül menekültek befogadásával, erről ugyanis nincs konszenzus.

A Politico arról írt egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva, hogy Kurz elképzelése szerint a menekültügyi kvóták helyett más formáit is választhatnák a tagországok a szolidaritásnak, például anyagilag hozzájárulhatnának a külső határok védelméhez.

A brüsszeli hírportál szerint ugyan Orbán Viktor miniszterelnök "szokatlanul csendes volt az ülésen", ezen a ponton közbeszólt, és támogatásáról biztosította, "a legjobb javaslatnak" nevezte a Kurz által elmondottakat.

Angela Merkel német kancellár azonban arról beszélt, hogy nem kíván elmozdulni "a kötelező felelősségvállalástól a kötelező szolidaritás felé", és több más uniós vezető is hasonló véleményének adott hangot – közölte az illetékes.

(MTI)

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
te Viktor egy csöppet sem zavar, hogy ott mások is voltak, s ők mást mondanak??? =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
görbetükör
@Shikari: "Eddig csak a nagy pofa volt minden vádaskodással kapcsolatban de tények nulla! "
Igen, így viszonyultok a nagyon súlyos és égető gondokhoz. Elhazudva.
De a tényeket mi, emberek érezzük, érzékeljük, látjuk, megéljük,mi, akik itt élünk és igyekszünk tisztességesek maradni.
Ha egyszer ezt megérted -- az minden büntetésnél rosszabb lesz. Mert a lelkiismeretnél, ha felébredt, nincs irgalmatlanabb bíró.
Shikari
@görbetükör: Márki azzal indított, hogy majd leleplezi a sok Fideszes hazugságot. Még Tényi Éva is ott segített neki a kutatásban. Felhányták az egész irattárat, de nem találtak semmi terhelőt arra nézve, hogy lopott volna a Fidesz. Akkor mire is a nagy pofa?
Miféle súlyos és égető gondok kerültek elő, amelyek Márki előtt nem voltak ismertek? A testület és a polgármester, na meg a hivatal eddig is mindennel tisztában volt és nem kongattak vészharangot. Márkinál ez már csak pótcselekvés, mert nem talált semmit és lebőgött!
Na ennyi volt Márki ténykedése!
Shikari
@görbetükör: Elég velős cáfolat volt! :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.