Minden költségtérítéses szolgáltatást megszüntetne a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma – derül ki egy jogszabály-tervezetből, amelyet a Népszava szerzett meg.

Megszüntetik a fizetős szolgáltatásokat a kórházakban

Egy hamarosan a parlament elé kerülő salátatörvény egyik pontja ugyanis úgy szól: a jövőben közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás.

Ez azt jelenti: az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni.

(index.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Bezzeg az állami vezetők VIP ellátását nem szüntettétek meg!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
Látszik, hogy ezek nem nagyon járnak "mezei" orvoshoz. Ez most is úgy megy, hogy a diagnosztika az érdemi gyógyítás az ott működik a "közpénzes" kórházban (ott van meg a drága CT, röntgen, meg jól felszerelt műtő), amikor ott dolgozik az orvos, de fizetni a hamarabbi bejutásért, az esetleges drágább beavatkozásért, meg magánrendelésen kell.
Így meg aztán mi alapján tudják majd szétválogatni a fizetőst, a nem fizetőstől?
A megoldás az lehetne, hogy akinek van magán praxisa, annak ne lehessen állami. De akkor meg nem lennének orvosok a kórházakban. ;-)
Róka fogta csuka...
balos
Ide vezet a nagy "nemzetieskedés"!Ahány rendeletet hoznak,mindig hagynak kiskapukat a csókosoknak!
maci0427
@KisGenyo2: -- Az egész rendszer el lett cseszve már attól kezdve, hogy egy fiatal jelentkezik az orvosi egyetemre ! Különben lenne elég orvos az állami rendszerben és külföldre sem mennének.mehetnének ki csak úgy, főleg tömegesen ! Ezt visszafordítani már nehéz, erre gondolni kellett volna már nagyon-nagyon régen !!! Elsőnek kellett volna lenni, az állami kórházakban-egészségügyben való megfelelő ellátás, hogy olyan alapotok ne fordulhassanak elő amik mostanában ! Nem most kezdődött...
Qqberci
Bezzeg az állami vezetők VIP ellátását nem szüntettétek meg!...
Micike
A teljesítményvolumen-korlát behatárolja az ellátható betegek számát, az ezen túli szabad kapacitásokat eddig bérbe adhatták a kórházak magánpraxisra, ezentúl nem, tehát ha elfogy a zsozsó, ott fognak állni üresen a műtők, rohadnak le használat nélkül az eszközök. Ez a Kásler a mocskos körmeivel, az orrából lógó hatalmas szőrpamaccsal (ápolt ember, nem tudom mosakszik-e) egy igazi kincs.
A 650 ezres fizetésemeléséért egy hónap alatt megdolgozott, megállapította, hogy
1. a halálos betegségek többsége elkerülhető lenne, ha betartanánk a tízparancsolatot.
2. a férfiak azért halnak korábban, mert ők élnek a nőkkel; a nők azért élnek tovább, mert ők férfiakkal élnek.
Köszönjük Emese!
Nessy
@Micike: Gondolod, hogy Káslernek van fogalma a tvk-ról?
Arról nem is beszélve, hogy a kórházakban működő CT,UH,MRI, Dialízis, majdnem teljes egészében "magán" szektor, amiből szerződéssel x. ellátás tb támogatott, a többi fizetős. Hiszen a működtetőnek az a rentábilis, ha a gépek minél több beteget látnak el!
Arról nem is beszélve, hogy modernebb eszközökkel dolgoznak, mint egyik, másik "centrum"!
Az egy ágyas szobák kialakítása sok esetben különböző szponzorok, alapítványok támogatásával jöttek létre, amit pl. a saját munkatársaik térítés nélkül vehetnek igénybe.
Ha az alapítványok, szponzorok elvinnék a készülékeiket egy, egy intézményből, le lehetne húzni a rolót, mert marad az ispotály szinvonal!
wagabund
..."az intézményekben ma elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kell szüntetni."...

ehhez a busás jövedelemforráshoz körömszakadtáig fog ragaszkodni az orvostársadalom..

úgyhogy a törvény eme része kuka...
wagabund
horribile dictu: még Bolgár György is méltatlankodott...akkor pedig valami vagy jó, vagy nem jó.. a vagy az biztos...
görbetükör
Kinek is lesz magánkórháza, aki nem akar konkurenciát???
wagabund
@kereső: Köszönöm kedves kérdésed, már jobban. Tegnap a doki megsimogatta buksi fejem, és azt mondta megmaradok...

úgyhogy mehetek ásni...
kulabombaafityiszre
Példa:daganatos betegenek az onkológia kér tumorkeresést.Nagyon drága dologról van szó.A betegnek szerencséje van az oep engedélyezi a vizsgálatot,kap pár hónapra időpontot,de ő
úgy dönt és szabályosan megteheti,nem vár hanem a párszázezer forintot kifizeti,jelzem szabályosan,ésígy sokkal hamarabb elvégzik a vizsgálatot..visszaviszi a leletet,hamarabb megkapja a kezelést.Jól jár a beteg,jól jár az oep,mert egy fillérbe sem kerül az egész.
Mi van amikor egy daganatos beteg pet-ct vizgálatát elutasítja az oep holott az élete múlhat rajta?Eddig a fent leírtak szerint megoldhatta legálisan,ezután dögöljön meg.
Vagy.Külföldi beteg bemegy,kifizeti a kezelését az oep árlista szerint.Örül a beteg,ezekből a pénzekből tud fejleszteni a kórház.Ki fizeti ki a kórházaknak a bevételükből kieső 5-10 százalékot?Talán senki,ennyivel szarabb lesz az ellátás,
bencemacska
@Horizont: ma, 20:05
Nem a Kásler ötlete, mert már korábban kezdték támadni a VIP részlegeket, de nem volt hozzá partner, most az ő személyében van!
Már korábban szigorítottak rajta, pl csak akkor kaphatsz VIP hotelszolgáltatást, ha a műtétet is fizeted. Korábban, ha volt üres szoba, minden további nélkül oda adták. Befizetés szigorúan csekken.
Ez a kórházak bevétele, nem az orvosé!
Egyébként vannak olyan magán intézmények is, akik szabad kapacitásuk egy részében a TB-nek dolgoznak. Nekem már mondta az orvos, hogy két hónapot kell várni egy hasi ultrahangra, de ha elmegyek egy kissé távolabb, akkor csak két hét. Mondtam megyek, oda adta a beutalót!
ittott
és ki fogja megmondani - tudni - hogy a főorvos úr most milyen beteget vizsgál, kezel? Ezek nem tudnak ember módra gondolkodni. butttta politikusok. hülye jogászok.
division
@Horizont: Szív MR - t javasolt a háziorvosom (nem változott szerencsére már tudom), kíváncsiságból megkérdeztem az illetékest mikor lehetne. Jövőre már csak...Ez volt múlt héten hétfőn, és már azon a héten megvolt a vizsgálat. Magánban...Az árát mindenki megnézheti a neten. Többet érne naponta 25 beteg vizsgálatát kifizetni (ha indokolt), mint botlábú focistáinknak stadionokat építeni. Kinek mi éri meg ugye.
Nessy
@division: Most az egyszer mélyen egyetértek Veled! Különösen, miután volt "szerencsém" a kezdetektől több mint 10 éven át testközelből ismerni a finanszírozási rendszert. A tvk baromságait, a házi orvosok kompetenciáinak a szűkítését, az egyre rosszabb alulfinanszírozottságot , és még sok mindent.
Desischado
Ezek tényleg ki akarnak nyírni benünket. Nem értem, fogyóban a lopnivaló, vagy mi van?

@division: Jól vagy, minden rendben? Majd írj már rám!
emerencia
Tudom, hogy sokan fognak itt engem utálni de meg kell hogy mondjam: véleményem szerint helyes lenne az intézkedés. (Amennyiben igaz.) A híresen sok adóból és járulékból bőven kitellene egy olyan egészségügy, ahol minden beteg az állapotának megfelelő ellátást kap kivételezés, paraszolvencia és külön fizetés nélkül. Mindez okafogyottá tenné a fizetős lehetőségeket a tb. keretein belül.

Ezért kellene harcolni és nem azért, hogy megmaradjon a külön pénzes kivételezés!

@justhpeter: tegnap 09:20 Attól félek, nálad a pont. Hihetetlennek tűnik ez az elképzelés. Esélyes, hogy a fizetős szolgáltatások megszűnése csak parasztvakítás a szegényebb társadalmi részlegek felé valami más, hatalmas disznóság elfedésére! De az is lehet, hogy a hatalom fél a következő ünneptől és ezzel próbálja lecsitítani a szegényebb embereket.

Az orbáni illiberácia a pénzesebb társadalmi rétegek kiváltságainak erősítésén dolgozik ezerrel mióta hatalmon van. Elképzelhetetlen, hogy a társadalom zömét kitevő +szolgáltatásokért fizetőképtelen embertömegek az orbáni világban egészségügyi vagy bármely szempontból egyenlőséget élvezzenek a jobb módú rétegekkel. :-((((((
Yoda69
Ez mar megint egy kamu intezkedes. Ugyanis a fizetos szolgaltatasokert nem kozvetlenul a korhazakban kell fizetni, hanem a magan klinikakon, amelyek szerzodesben vannak a korhazakkal. Azt pedig a rendelet nem fogja megszuntetni, ergo minden ugyanugy megy tovabb mint eddig, csak talan meg dragabb lesz, a korhazakban meg meg hosszabb lesz a varolista.
division
@Horizont: El ne ájulj, mert akkor nem látnak el csak jövőre:-))
division
@Desischado: Nem változott semmi (apai ágról származó szívizom vastagodás), szóval még megmaradok úgy néz ki:-)
Desischado
@division: Ajánlom, is, mert ha nem, akkor kapkodd a csülkeidet, mert rettentő dühös leszek a másvilágon! A csipet csapatnak sok sok puszi!
bencemacska
Engem tegnap világosítottak fel, hogy a kórházban működő fodrász, újságárus, büfé, segédeszköz árus, stb is "fizetős szolgáltatásnak" minősül és ezért megszüntetendő! Holott ezek bérleti díjat nem az orvosoknak, hanem a kórházaknak fizetnek!!!
Mi lesz a kórházakban működő - KIZÁRÓLAG A TB -NEK SZOLGÁLTATÓ - magán cégekkel, akik a saját képalkotó diagnosztikai berendezéseikkel dolgoznak, a helyiséget a kórháztól bérelve???
Nessy
@bencemacska: Leszerelik, és még szarabb lesz az ellátás!
Pl. van, ahol sok évtizede működik a Dializís állomás. Megszüntetik? Kirakják a város szélére? Arról nem is beszélve, hogy tb szolgáltatást nyújtanak! Népnemzethy lesz? Aki el tudja mondani a Tíz parancsolatot soronkívüliséget élvezhet? Aki meg még a Hét Szentséget is felsorolja VIP beteg lesz!
division
@Desischado: :-)) Lassan már mind megnő.
nusika
Minden kórházban vannak , akadnak "fizetős" betegek. Nem milliókról van szó!!! ...de ha ezeket is betiltják, teljesen tönkremegy az egészségügy!! ezek még valamit pótoltak a költségvetésbe. Szerintem az egészségügyet a fizetős felé nyomják!
www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/ha-az-allam-nem-kolt-az-egeszsegunkre-fizetunk-magunk-es-egyre-tobbet.301750.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
relatív
Nehéz igazságot tenni az egészségügy gyakorlatában, mert sokan (!) magánszolgáltatásként működtetik a központi egészségügy kereteit. Erre IS kell gondolni. Tisztán rendezni kellene az élet egészséges ellátásának kereteit, melyet az állam biztosítja állampolgárai mindegyikének egyformán. A nem ebbe a körbe tartozó ellátást viszont csak számla adásával lehetne legalizálni, térítéssel. ( mindenkinek ! )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.