A Duna vízhozamához képest – még alacsony vízállás esetén is – elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut a Dunába a talajvízzel az Óbudai Gázgyár területéről, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-vel.

A kormányhivatal ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Greenpeace pénteken közleményben tudatta: az Óbudai Gázgyár mellett vett mintákban rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből és a rákkeltő benzolból.

A Pest Megyei Kormányhivatal közleményében kiemelte: az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a Szentendrei, valamint a Csepel szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvíz fogyasztását nem veszélyezteti. Biztonságos Budapest ivóvíz ellátása – szögezték le.

Hozzátették: az érintett Duna-szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy alacsony vízálláskor talajvíz szivárog a Dunába az egykori Óbudai Gázgyár területe felől.

A rendelkezésre álló eredmények alapján elmondható, hogy a Duna vízhozamához képest – még alacsony vízállás esetén is – a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyezőanyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki – tették hozzá.

Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. A kőszén alapú gázgyártás és a területen folytatott egyéb tevékenységek következtében keletkezett szennyezés vonatkozásában környezetvédelmi hatóságként – a kármentesítés tényfeltárási szakaszának lezárultát követően – beavatkozásra és a beavatkozás ideje alatti kármentesítési monitoring végzésére kötelezték jogerős döntésben az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t.

"A beavatkozás elvégzésének célja a szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítési célállapot határérték alá történő megtisztítása, ezáltal a szennyezőanyagok Dunába jutásának megszüntetése" – jegyezték meg.

A tájékoztatás szerint a Gázgyár utca 1-3. szám alatt elhelyezkedő Óbudai Gázgyárhoz tartozó Duna-szakaszon pénteken ellenőrzést tartottak a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársai és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is. A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés.

A helyszíni ellenőrzés során akkreditált mintavételezés történt, amelyet a kormányhivatal érdi járási hivatalának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni. Emellett a Greenpeace által nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet bekérik és megvizsgálják.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.