A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek poloskainváziójáért a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója szerint.

A kutatók is megerősítették sejtéseinket: ez okozhatja a poloskainváziót

Kontschán Jenő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában kifejtette, hogy a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák

emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak.

Az általuk okozott kár – mint mondta – azért jelentős, mert nem válogatnak, sokféle növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre – tette hozzá.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Klimatikus viszonyok, szállítmányozás, ezt eddig is tudtuk. Blabla... az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatójának illett volna valami konkrétumot mondani pl. a védekezésről. De én már azzal is beértem volna, ha töredelmesen bevallja: fogalmunk nincs mit kellene tenni a poloskainvázió ellen, reményeink szerint majd a problémát egy időre elintézi a hidegfront.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
gyerekkoromban ( qurvarég volt) is volt mezei poloska, csak akkor alig láttam egy példányt mutatóba...
ma meg? több a poloska, mint a málna..
Peller Anikó
@qxy: Nem gondolom, hogy a poloskát a veréb szereti, de a lepke-kabócát azt igen.

A szőlő alá odareppennek a verebek és egy meg leverdesi őket a földre. A többi meg felcsipegeti. De a cinkeetetőből is lopkodnak, egy dobálja kifelé a diót a többi meg a földön zabálna. De az előbbi miatt nem bánom.
Szeparepa2
Nem az oka érdekel, hanem a gyors megoldás... Az ázsiai konténereket, nem fogják horror pénzért minden út előtt kiporszívózgatni, hacsak nem dobja össze az EU... a globális felmelegedés (és nem klímaváltozás!) ellen meg nem nagyon tudunk rövidtávon tenni, ami kihatna erre a jelenségre érdemben... hanem jó lenne azokat a csapdákat mielőbb elkezdeni tömeggyártásra dobni...
sokanvagyunk
Az MTA kutatói még csak ott tartanak, hogy a poloskát nálunk kutatni kell?
mackoka46
Orbánc poloskái veszélyesebbek. Már egy modern hűtőszekrény is veszélyes lehet...
qxy
@Peller Anikó: Te kis Anikó. A verebet példa ként hoztam fel . Egyem meg a vacsorádat. Tudod Kínában ki irtották a verebeket és mindenki büszke volt .Teher autó számra vitték a döglött verebeket.Tudod hogy irtották ki? Mindenkinek ki volt adva hogy zörögjön, zajt csapjon , ne engedjék le szállni a verebeket és szó szerint addig repültek míg le nem zuhantak meg halva. Te egy évre rá meg el szaporodtak azok a rovarok amiket pont a veréb evet és nem tudták mi az oka. Vagyis, nem a veréb ette meg csapta le a szárnyával, hanem, meg nyúvasztották azokat a pocegereket akik ették ezeket a cecvarekeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. September 24., 07:44
Negyvenöt évesen elhunyt a tévésztár
Itthon - 2020. September 24., 07:42
Újra támadnak a poloskák