Demeter Mártának, az LMP országgyűlési képviselőjének, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága alelnökének nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi a testület fideszes elnöke.

Kósa Lajos vasárnapi debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, szerdán levélben kéri Kövér László házelnöktől a felülvizsgálat megindítását.

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Elekes Andor

Hozzátette: a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé.

Ha "Demeter Mártáról a vizsgálat megállapítja, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor ő nem lehet olyan bizottságnak a tagja, amelyik a nemzetbiztonsági megbízhatóságot megköveteli" – mondta a fideszes politikus, megjegyezve, hogy ezek a külügyi, a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságok.

Kósa Lajos – mint kifejtette – a házelnöknek leírja az ügyet, amit a magyar sajtó az elmúlt napokban nagy terjedelemben tárgyalt: Demeter Márta a honvédelmi és rendészeti bizottságban elfoglalt pozíciójával visszaélve nem nyilvános katonai adatokat hozott nyilvánosságra.

Hozzátette: "ez ellentmond esküjének, a jogszabályoknak, súlyosan sérti azt a kötelezettséget, amely a magyar parlament képviselői és különösen a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny területen dolgozók számára evidens követelmény".

Kósa Lajos kitért arra, hogy a felülvizsgálati eljárás eredményét a házelnök az Országgyűlés elé terjeszti, és a parlament dönt arról, megszünteti-e a képviselő megbízatását. Ugyanakkor az csak Demeter Márta személyét érinti, az LMP természetesen más tagot delegálhat a bizottságba.

A bizottság elnöke beszélt arról is, hogy a testületük szinte minden ülésén olyan ügyeket tárgyal, amelyek minősített, nem nyilvános, titkos adatok.

Ugyanakkor nincs szó arról, hogy Demeter Márta nem járhatott volna el korrektül, törvényszerűen, és kezdeményezhette volna az adat besorolásának felülvizsgálatát – magyarázta Kósa Lajos, megjegyezve: ha ezt nem éri el, további törvényes lehetőségei is vannak a képviselőnek.

"Demeter Márta fittyet hányt a törvényekre, a parlamenti esküjére, a bizottsági pozíciójára, és primitív politikai haszonszerzésből járt el úgy, ahogy eljárt", amiért viselnie kell a következményeket – közölte Kósa Lajos.

Hozzátette: "nem vagyunk naivak, a hét végén megállapíthattuk, hogy az LMP nevet változtatott, egyelőre nem hivatalosan, MLMP-re – Mégsem Lehet Más a Politika –, mert Demeter Mártát közben társelnöknek választották".

Kósa Lajos szerint olyan embert választottak társelnöknek, akinek az esetében már a parlamenti képviselői megbízatása is aggályos, hiszen "nyilvánvalóan megsértette a parlamenti esküjét, el kell mennie a parlamentből".

Ha egy parlamenti képviselő katonai adatokba tekint bele a munkája kapcsán, akkor azt dokumentálni kell, ráadásul a hatóságok eleve tájékoztatták arról a betekintés előtt, hogy a látottakat nem teheti közzé – mondta Kósa Lajos. Hozzátette: felmerül az is, volt-e valamilyen külső személytől, szervezettől megbízása a nem nyilvános adatok közlésére.

(MTI)

Nagyvilág - 2020. September 24., 08:44
Izrael tovább szigorít az ország lezárása után
Itthon - 2020. September 24., 07:46
Újra támadnak a poloskák

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Na vazzze… Megröffent az egyik " szellemi világítótorony ",,,,a Kondából..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@csipetke: a nyakunkon élősködik? Á dehogy. Ő saját bevallása szerint is egy vagyontalan ember akinek megtakarítása is alig van. És ezt a szavazói el is hiszik.
Zeta
Talán az ügynöklistákat kellene a nyílvánossággal megismertetni! Nem lenne szükség az átvilágítással bajlódni, eleve ki kellene zárni a hatalom bármilyen formájából azt, aki bármilyen formában részt vett abban.
Hogy ezt a fidesz nem akarja, nem kell csodálkozni!
bakcsubakka
Lala ! A csengeri háztartásbeli jól van ? A k..va életbe ! Nem jött be a nyolcszáz milla a másodállásban kondás mamának?
terlasz
Mártikát nem szeretné a fidesz a szatellitje társelnökének, ezért kelepcébe csalták.
Commenter
Úgy gondolom, hogy azt sem szabad elhinni amit a lmp kérdez. Demeter már ott hagyott egy pártot a lmp-be eredetileg társelnöknek sem akarták felvenni, aztán mégis az lett. A lmp egy fake párt. Az ungár-schmidt fiú anya tandem és a fidesz vállalkozása. Demeter sem az a kifejezetten hiteles ember. Az meg már teljesen mindegy valahol ilyen fokú urizálás mellett hogy valóban orbán flóra lánya utazott-e e gépen mert a tini kiruccanása eltörpül mondjuk kósa csengeri ügye, a stadionok, a tao ügyek, a tiborcz ingatlanok ne kelljen már sorolni a végtelen hosszúságú visszaéléseiket...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Nagyvilág - 2020. September 24., 07:44
Negyvenöt évesen elhunyt a tévésztár
Itthon - 2020. September 24., 07:42
Újra támadnak a poloskák