Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításáról szóló javaslatot.

Ötven éves korig lesznek behívhatóak a hadseregbe a magyar férfiak

A több törvény módosításáról szóló javaslat többek között a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség irányításának szétválasztásáról rendelkezik, de a szervezeti átalakításokon túl rögzíti az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás ösztönzését, valamint bevezeti az úgynevezett honvédelmi veszélyhelyzet fogalmát.

A javaslat elfogadása esetén január elsejével lép hatályba. Benkő Tibor kiemelte, az új típusú kihívások szükségessé teszik az irányítás és a vezetés szétválasztását, a közigazgatási és a katonai feladatok markáns elkülönítését.

A javaslat a Honvéd Vezérkar Honvédelmi Minisztériumból történő kiszervezésével összefüggésben meghatározza az új irányítási és vezetési rend közjogi kereteit. Ennek lényege, hogy a miniszter csak irányítaná a Magyar Honvédséget, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig vezetné.

Ezzel elválna az irányítás és a vezetés, a Magyar Honvédség katonai vezetése kiválna a HM-ből, a Magyar Honvédség felső szintű vezető szerveként önálló honvédségi szervezetként létrejönne a Magyar Honvédség Parancsnoksága. Ennek nyomán a HM nem lenne a Magyar Honvédség része, tisztán központi államigazgatási szervként működne, és a miniszter irányítást gyakorolna a Magyar Honvédség felett.

A kiképzett tartalékos állományt pedig kibővítenék a katonai tanintézetben hallgatói, honvéd tisztjelölti vagy altisztjelölti szolgálatot teljesítő férfiakkal.

Ezen felül az önkéntes tartalékos szolgálatvállalást a honvédelmi szolgálati díj kiterjesztésével, valamint részükre pótlék megállapíthatóságának törvényi megalapozásával kívánják ösztönözni.

A javaslat rögzíti azt is, hogy a honvédelmi bírság jogintézményével kívánják a “jogkövető magatartásra sarkallni” a honvédelmi adatkezelésben érintetteket. A honvédelmi bírság kiszabására például a törvényjavaslatban nevesített honvédelmi feladatok végrehajtásának elmulasztásával, késedelmes teljesítésével összefüggésben a fővárosi és a megyei kormányhivatal lenne jogosult.

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy figyelembe kell venni a Magyarországra is jellemző, a születésszám csökkenéséből adódó népességfogyást, amely a hadköteles korú férfiak számának folyamatos csökkenését eredményezi. Emiatt tíz évvel, 50 évre növelnék a behívhatósági korhatárt. Ezáltal megközelítőleg 850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján behívhatók számát.

Benkő Tibor kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években jelentősen megváltozott biztonsági környezetben az új típusú kihívások egyértelműen szükségessé tették az államok védelmi szabályozásának újragondolását.

Mint kifejtette, az elmúlt években új jelenségek jelentek meg – mint például a hibrid hadviselés – amelyek kihasználják az államok védelmi szabályozásának gyengeségeit, illetve a korábbi biztonsági környezethez igazított kötöttségeit.

Ezért szükséges, hogy Magyarország is felkészüljön az új típusú „szürke zónás” kihívások hatékony kezelésére a szabályozás terén is. Ezt a célt szolgálja a honvédelmi veszélyhelyzetre vonatkozó javaslat, amely egy béke idejű, szélesebb körű, illetve az új típusú kihívásokhoz alkalmazkodó rugalmasabb felhatalmazást kíván biztosítani a kormány számára a válságok kezelésére való felkészülés, illetve az eszkaláció elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében.

A javaslat tartalmazza többek között a hivatásos állományba kerülés szabályainak rugalmasabbá tételét, az úgynevezett kirendelés intézményének megteremtését.

A szervezeti átalakítással összefüggésben pontosítják a Magyar Honvédség személyi állományára vonatkozó szabályozást is, új kategóriaként jelenne meg a honvédelmi alkalmazott.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Bodnár Boglárka

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Ezt talán kérdezd meg egy kancigánytól hogy magyar-e??? Csak jó sokan legyetek hogy épségben hazaérj!!!de egy komolyabb baj esetén a másik csoport is rögtön izraeli lenne!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
X-ray
Azokat hogy fogják behívni, akik már külföldön élnek... és eszük ágában sincs hazajönni...
tothjani
Tehát ha Putyin elvtárs az üzente elfogyott a regimentje, akkor szerető Apánk, a nagy példaképe nyomán +850 ezer embert tud a Don-kanyarba küldeni??
Eladott Ország
..."az eszkaláció elleni fellépés hatékonyságának növelése érdekében." Béke időben. Értjük!
Szerintem nem kéne itt megállni, legközelebb bárki szavazhasson a fideszre, aki akar. Sőt, úgy kellene kiterjeszteni ezt az egészet, hogy csak annak legyen szavazati joga, akiről tudható, hogy a fideszre szavaz. És be kéne vonni ebbe a buliba az egész világot, amelyiknek mimagyarok többet adtunk, mint amennyit kaptunk tőle. Szerintem Szudántól a Fülöp-szigetekig szavazhasson mindenki a fideszre. Az elvtársak azonban nem dőlhetnek hátra, nem is teszik, az elnyomógépezet tovább terjeszkedik...
Qqberci
'Oszt ha behívják őket, mit kezdenek velük?
Pálinkás Pál
No erre kíváncsi lennék hogy vinnék véghez...Nekem aztán küldözgethetne ez a tahó behívót!!!
staro2
Egy dagadt harmadosztályú focista lázálmaiért menjetek és ha kell, haljatok meg .
Most már 50 éves korotokig.
Clavigo
Remélem ,,Orbán kölyke és a Vejko is behívható...
dr préditákor
@Clavigo: Ha tudsz nekem mondani akár csak egyetlen tisztet, akiknek a fia sorköteles katona volt, akkor lenyelem a táskarádiómat! :)
magyarbakancs
50 éves vérnyomásos,koleszterin,ízületi,pszichés.túlsúlyos problémákkal küszködő emberekkel mit kezdesz?
magyarbakancs
Orbán láz álma volt vagy két hallucináció közben papira vetette ezeket a magasztos gondolatokat.
Nincs a közelében senki hogy ébresztő.
dr. prédikátor
@dr préditákor: Az apád faszát nyeld le te barom!!!
magyarbakancs
@kulabombaafityiszre: Katona voltam egyszer a kiképző- tisztünk meg kérdezte mit fognak csinálni ha atom villanást látnak?
Az egyik katona társam azt mondta lefekszek és várom a halált.
Válasz erre az volt de úgy hogy a fegyvere megmaradjon hassal kiskatona a fegyverére mert azt még lehet használni.
Na volt szemlélet nem tán nem ez gyűrűzöttbe megint?
levarosbukta
Remélem azokat is beviszik aki ott majomparádéznak mögötte.
laszlobihari
én már kinőttem (sajnos) a behívót, de elképzeltem egy viszonylag nagyobb létszámú csoportot fegyverrel+lőszerrel felszerelve és tele van a töke orbánnal és a csicskáival, forradalomhoz kevesebb is elég lenne!
ila51
@laszlobihari: már az is elég lenne , ha kedves vezérnek kellene titulálni
kokopelli
@magyarbakancs: ...nálunk az volt a válasz:
...ha észleljük a robbanást,akkor feltünés nélkül kúszunk a temető felé,de aVV-köpenyt nem elfelejtve,mert a következő rovancsolásnál különben fizetni kell!
magyarbakancs
@kokopelli: Volt egy korszak az biztos.
1981-ben vonultam.
Istenem de sok marha répa volt.
egy két srác szembe nézett a fegyverével.
papa.49
Nem sokára jön újra a sorkötelesség is !!!
De hová is hívná be azt a rengeteg embert, megint a gombhoz akarják varrni a kabátot !!!
magyarbakancs
@papa.49: Kébszeljél l drogos kákabélű gyereket egyenruhában.
A surci nehezebb lenne mint a gyerek.
rá raknák 30 kiló menet felszerelést térdig süllyedne az alakuló téren a betonba.
kulabombaafityiszre
@magyarbakancs: ma, 08:19
Ez már sajnos itt van.Nekünk anno délelőtt 10-től,délután 2-ig tartott az éjszakai vezetés,
ha esetleg lerobanna valamelyik csotrogány akkor is beérjünk a laktanyába sötétedés előtt.
Bár olyt akkor nem láttam,hogy feltett porvédővel távcsöveztek volna.Tehát a "fejlödés"
nem állt meg.:))
magyarbakancs
@kulabombaafityiszre: Én sajnos megjártam a hadak útját egy kis had gyakorlat Pajzs 82
papa.49
@magyarbakancs: Én 68. vonultam, kint voltam Csehszlovákiában, majd hadosztály rádió műsz. Kiskunfélegyházán. A Félegyházi laksi most kft. székhelye, a többi része meg szét van rohadva, pedig ott kb. 1400 szolgáltunk. A kiképzés 70 januárban ,,sítábor,, a jakumókkal a Mátrában 70 centis hóban, az északi oldalon, meg a reggeli torna, már attól kidőlnének mint a zsák !!!
nevemnick
Most már értem, hogy miért akarnak magyar fegyvergyártást... csak majd akkor lepődik meg a nép, amikor ez elindul és új faüzemben, mert ahogy állunk, és ahogy fosnak a vezéregyéniségek, ezek még képesek lesznek leventepuskák fa utánzatával felszerelni a tarcsisokat.
kokopelli
@magyarbakancs: én a '70 évek elején,de egy marha jó helyre kerültem 23,5 hónapra!
Alhadnagyként szereltem le,de azért az ellopott idő volt! Egy év után behívták a tartaléko-
sokat (tiszteket),amin a beöltözésük után halálra röhögtük magunkat,de leesett az állunk
amikor megtudtuk,hogy mi leszünk a szakaszparancsnokok és milyen magas intelligenci-
ájú és állású embereket hívtak be az illetékes hadügyminisztérium,egy-bites marhái!A szak-
máikban otthon milliószor többet értek volna,mint azon az értelmetlen továbbképzésen!
Mi szégyeltük magunkat,annak ellenére,hogy mi csupa technikusi végzettségű fiatalok vol-
tunk,mint jövendő tartalékos tisztek! "..te jó isten ez vár ránk is 20-25 év múlva? (:-()
Manhattan
Ukrajna ellen készülnek. Orbánnak Kárpátalja kell, míg Putyin addig bekebelezi Ukrajnát... Nem véletlen a katonaság erősítése.
Clavigo
@Manhattan: Lenne némi esélyünk,,,ha az ukránok halálra röhögnék magukat..
lusta
@dr préditákor: Igen. Nem is egyet. Mindezek közül az egyik nagyon kilógott a sorból. Mikor az apja meglátogatta a fiát, ment a diszkü a kapuból, na ekkor tudtuk meg, ki az apja. Addig senkinek sem volt róla fogalma, a többi katonagyerekről tudtuk, meg kérkedtek is vele külön kiváltságok során. Miután kiderült ki az apja, nála semmi sem változott. Nagyon jó társ bajtárs volt.
Pálinkás Pál
@Manhattan: És szerinted ki indulna meg Ukrajna ellen ennek a marhának a parancsára??? A seregben nem csak fideszcsicskák lennének...előbb törne ki forradalom ,mint hogy a csúti cigány parancsára akárki kockáztatná az életét!!!
Commenter
@Clavigo: ha behívják az összes külföldön élő magyart is talán akkor. Egyébként meg nyista, de szavakban már úgy is harcban állunk mindenkivel. Jó lenne ha abba is belegondolnának hogy kis ország vagyunk,geopolitikailag nem túl szerencsés helyzetben, amelyik csatákat megnyert ugyan de két világháborút, és két forradalmat is elvesztett. Pillanatok alatt vége lehet a jó szomszédságnak, ha ezt így folytatják.
mackoka46
Közpénzt herdálására szükséges a berukkolás ?
kokopelli
@Pálinkás Pál: ..egy biztos,hogy "Ő" venné a kis hátizsákját és meglátogatná
(hivatlanul) a graz-i ismerőseit! (mind a három Napóleont,a két Frencz Józsit,és
a többi állandó jellegű tettestársait)!
Commenter
vigyázzon, mert kimoderálják. Nekem még borsónyi eszem sincs. Troll.
Commenter
@durbincs: Mi van, annyira vacak hely Hincesti hogy onnan rinyál?
Yoda69
Miert nem emelik 65 eves korig a katona kotelezettseget? Ezzel egy csapassal megoldanak a nyugdij problemat is.
Yoda69
Sot kotelezni kellene a gyerekeket, rokkantakat es a betegeket is hogy harcoljanak a fuhrerert. Ezt csinalta hitler is.
emerencia
@magyarbakancs: Én még a Pajzs 79-re is emlékszem, baromi nagy felhajtás volt de szerencsére minket polgáriakat nem érintett közvetlenül. 82-ből is rémlik valami Pajzs de az mintha kisebb volumenű lett volna. A sorkatonáknak viszont mindkettő komoly erőpróba volt.
moiszikf
A"szakértők" kedvéért néhány infó.:
- A Magyar Honvédség Parancsnoka, a mindenkori Köztársasági Elnök. Hadiállapot esetén, hadseregtábornoki rendfokozattal, egyenruhában. Ő dönt arról, h háború van pubik, vagy sem.

- Mivel az EU teljes jogú (és kötelezettségű!) tagjai vagyunk - Liszaboni Szerződés aláfirkantva - az Unió is bármikor kitalálhatja, h saját csapatokat állít fel, a tagországok hadköteles állampolgáraiból. Bizony megeshet, h legközelebb az a fasiszta Brüsszel küldi a pusztulásba honfitársainkat, oroszországi hadszíntérre. Orbán Viktort meg lehet nevezni majd mint bűnbakot, de neki lesz a legkevesebb köze hozzá. Ebben a kérdésben Ő nem tényező.
mackoka46
@moiszikf: A diktátor dönt itt mindenről. A parlamentről, a K1 K2.elnökről, mézről és furkósbotról.
Commenter
@durbincs: te minusz IQs borsó gyűszű agyú én nem vagyok robot, se bértroll. Váltóegysége a pénznek van, nem az embernek. Gyagyás.
Jozefina
Hurrá!!! Elő a hátizsákot mégtöbb 50 éven alulinak és irány Hegyeshalom!!! Bravó, így kell egy országot tönkre tenni mégjobban!!! Egyáltalán minek és ki ellenében kellene a hadsereg??? Ki az ellenség??? Románok? Ukránok? Vagy csak az ország méltóságait kell még erőteljesebben védelmezni???
görbetükör
@moiszikf: Szegény kiszolgáltatott Orbán, kénytelen mindig azt tenni, amit az Eu akar, hiszen soha, sehol nem tényező.
A gaz Eu meg be akarja kebelezni a világot és nyakra-főre háborúzgat időtlen idők óta.
Nem is értem, miért menekül innen oda annyi buta magyar, ebből a dübörgő gazdaságú, szabad és szeretetteli,egymást segítő népű országból.
Te tudod, miért?
Jozefina
Bocs!!! Még egy kérdés! A határontúli "magyarokra" is vonatkozik, akiknek szavazati joguk is van??? Ők is magyar állampolgárok!!!
justhpeter
Aztatat is csókoltatom, aki ezt a marhaságot beveszi !
Behívót kapnak majd azok, akik egy percet sem töltöttek a hadseregben ? Minek hívják be őket ? Kártyázni vagy piálni ?
Ennek a hírnek egyetlen jelzésértéke, hogy a vezérezredes úrnak is sikerült tökéletesen belesimulnia a NER-rendszerébe. Lassan olyan ökör lesz ő is mint az államtitkára és a gazdaállata.
papa.49
@Jozefina: NAGYON JÓ FELVETÉS !!!
Például az említett ukrán esetben, vajon az első, vagy a második állampolgársága alapján harcolna, vagy az egyszerűség kedvért jobb kézzel, jól fejbe verné magát miközben a bal lábával seggbe rúgja saját magát )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
CsipkeRózsa
Imre Posta a facebookról, azt kérdezed:
"Ez a magyar férfi lakosságra, vagy a zsidó-cigányra vona-tkozik?"

A "zsidó-cigány" érintettek nem külön kategória, ők is magyar férfiak, a kérdésed csak a te egyéni hülyeséged.
justhpeter
ha ezt Czinege elvtárs megérhette volta ! Pedig ő sem volt egy tiszta fialás, de ezek ...
Nessy
@Jozefina: Megelőztél! Nekem is eszembe jutottak az agyonajnározott, megfizetett határon túliak! Ne félj, egyből felednék a "nagy magyarságukat"!
justhpeter
A határon túli magyar állampolgárokra is vonatkozik ?
papa.49
Már csak egy kérdés motoszkál bennem a NŐK MIÉRT NEM LESZNEK BEHÍVHATÓAK ???
Most is szolgálnak nők, akkor nekik is ,,hazafias kötelesség,, a haza védelme )))))))))
A nagyik jó lekvárokat főzhetnek a gulyáságyúkban, abból amit a nagypapik leszednek a fákról)))
Nessy
@papa.49: Már volt ilyen! Az egészségügyben pl. az 1940 után született nőket lehetett behívni. Azon derültem, hogy a kórházi szállításvezetői férfi kollegák szerint csak az utánam következőket hívják be, mert nem akarják, hogy minden tábornok megszökjön. Tényleg, az utánam születettekre vonatkozott a törvény.
Commenter
@justhpeter: na ez itt a milliós-csilliárdos pénznemű kérdés!
F_Viktor
Ez a fityeszes javaslat sem érint kevesebb családot, mint a t@k@mtudja milyen következő konzultáció, ezt miért nem kérdezik meg a választóktól?
maci0427
Jelentősége nem sok van ! A háborút a gépek és a technika vívja már ! De a határra persze jók lesznek majd ha kell !
Bástya Béla Elvtárs
Na, ezt gyorsan felejtsd el!

30-40 éve ezt még meg lehetett (volna) csinálni, amikor állami munkahelyeken (pl.: konzervgyár, TSZ, stb.) dolgoztak az emberek, de ma már nem! Melyik az a munkáltató, aki megvárja, míg visszaér a tartalékos szolgálatból az alkalmazottja, és tárt karokkal üdvözli, hogy "Palikám, csak hogy visszajöttél, itt vár a státuszod...!"

Tibi! Egy vezérezredestől azért többet várok el!
Béla
Dr plágium
Feltehetően az amputált lábú rokkantakat is alkalmasnak nyilvánítják ha sor kerül rá, és az összes munkaképtelen embert.
Bástya Béla Elvtárs
@Dr plágium: Egy előnye azért van: a 18+ rokkantnyugdíjas cigánykölök is be lesz sorozva!
moiszikf
@görbetükör: Kissé elkanyarodtál a témától, azért néhány észrevételt tennék.
1. A bekebelezésen már vagy 20 éve túl vagyunk, legalábbis ami Mo.-ot illeti. Ma már az emésztés utolja zajlik.
2. Orbán nem kiszolgáltatott, hanem "hűbéres". Jól meg van fizetve azért, hogy azt csinálja, amit a "gaz EU" mind neki, miközben az ellenkezőjével hülyíti, akit lehet. Cserébe zsákmányolhat tőlünk kedvére.
3. Maga az EU is csak "hűbéres", lényegében az USA európai hídfőállása, végső megerősítése a TTIP-vel lesz teljes. (Most éppen nem erőltetik, de nem kérdés, h tető alá fogják hozni.)
görbetükör
@moiszikf: - először is, nem én kanyarodtam el a témától, hanem az, akinek válaszoltam.
Másodszor figyelmedbe ajánlom az irónia fogalmát. Ha tisztáztad, akkor olvasd el újra, amit írtam.
Cicamama55
@kokopelli: Nekünk is ezt mondta a munkavédelmi előadó, azzal a változtatással, hogy lepedő alá bújva hason kúszva induljunk el a temető felé...
F_Viktor
A birkanyáj is elgondolkodhat azon, hogy orbán eddig sem tett ok nélkül. Ezzel a fegyverkezéssel, hogy "850 ezer emberrel növelnék a hadkötelezettség alapján behívhatók számát", hogy "az új típusú kihívásokhoz alkalmazkodó rugalmasabb felhatalmazást kíván biztosítani a kormány számára a válságok kezelésére való felkészülés".
Ezek jóra nem vezetnek, ha menni kell, akkor nem kívánságműsor lesz, akkor bizony menni kell. Nektek is, a gyerekeiteknek is a halálba! A beteg orbánért!
desiro
Kitalálják addig a kerekesszékes ágyút, tankot és sok más egyebet.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Ezt talán kérdezd meg egy kancigánytól hogy magyar-e??? Csak jó sokan legyetek hogy épségben hazaérj!!!de egy komolyabb baj esetén a másik csoport is rögtön izraeli lenne!!!
magyarbakancs
@papa.49: 1968 augusztus 23 hajnal egy órakor kopogtatnak az ajtón.
Apám tartalékos katona volt.
Elvitték Bakancs túrára na azóta ha kopognak össze rettenek.
Hét hónapot volt Csehszlovákiában.
Egy hónapig semmit nem tudtunk.
Anyámmal el mentünk a Veszprémi hadkiegre ,hogy valamit tudjunk apámról.
Kiverte a hisztit mert nem akartak mondani semmit leült az iroda elé azt mondta addig innen el nem megy míg nem tudunk valamit.
Soha nem mesélt róla mit csinált merre járt.
papa.49
@magyarbakancs: Mi aug. 21. hajnalban léptük át a határt Ipolytarnócnál, a Csepelekkel, én egy rádió relés kocsin voltam beosztva műszerésznek ... Mi csak kb. 2 hónapot voltunk oda, arra emlékszem mikor vissza értünk Vácra már rendesen hullottak a levelek !!!
Meg se melegedhettem, már átvezényeltek a Daróczi útra a központi híranyag javítóba, onnan költöztünk ki Gödöllőre a szadai útra a város szélére, ahonnan 69 február végén helyeztek át Félegyházára !!! Utána már végig ott voltam, csak vagy kétszer vezényeltek máshová egy időre !!!
magyarbakancs
@papa.49: Ipolytarnócnál lépte át apám is a határt és ö is rádiós volt.
papa.49
@magyarbakancs: Sokan mentek ott át akkor, még az egyik szomszédom Gombán ő harckocsi parancsnokként, és mivel aláíratták velünk a ,,titoktartási papírt senki nem beszélt róla, csak az utolsó párévben !!!
kokopelli
@Cicamama55: nekünk VV (VegyVédelmi) köpenyünk volt,ami alá úgy kellett
befeküdnünk,hogy mindent eltakarjon vegyi-támadás esetén!Akinek kilátszott a szer-
kója vagy a bakancsa azt megkopogtatta a főtörzs és kérdezte "Ki vagy növendék?"
..a nevet felirandó! A haver mellettem ",de még hogy Főtörzs elvtárs!" (5 kőr futás
büntetésből a gyakorló platzon felszerelésben (a humor nem tréfa alapon!)!
mackoka46
A kampósbotjainkkal akarnak bajvívást tartani.
sokanvagyunk
Nem tudom miért nem tetszik a mostani ötven alattiaknak ez az ötlet... - az én koromban nem öltöztették be a tartalékosokat ilyen szép harci gúnyába, mint a Benkő mögött álló legényeket. :)
Cicamama55
@kokopelli: A 80-as években minket is besoroztak, mert akkor még a szociális ágazat az egészségüggyel egyben volt. Nekem is volt katona könyvem, dögcédulám...Mivel én előtte sportlövészetre jártam, versenyekre mentünk-kispuska és pisztoly-lövészvezetői igazolványom is volt. A legtöbben azonban CSAK sirató asszonyoknak lettek volna jók közülünk. Mindenki volt a családból katona, még a fiam is pont elcsípte, ismerősek voltak számomra is a sorkatonai élet megpróbáltatásai. Én azt gondolom, hogy ma is szükség lenne arra, ha rajtam múlt volna, biztosan nem szüntettem volna meg. Lehet hogy nem a fejlett technikával volt ellátva a sereg, de mégis biztonságosabban érezhette az ember magát akkor, mint most. Árvizeknél, hóakadályoknál biztos, kiszámítható segítséget jelentettek. Nem voltunk rászorulva mások segítségére ilyen téren.
mackoka46
@sokanvagyunk: Mert a szegénység b@ssza a nyomorúságot.
Fradigege
Hiába emelik fel. Nem fognak senkit berángatni. Megzuhanna a magyar államháztartás. Háborútól pedig fényévekre vagyunk. Ez csak puffogtatás.
kokopelli
@Cicamama55: ..azért a 23 Hónap kicsit hosszú volt!Lehet,hogy előbb kezdtem volna a továbbtanulást!Az egész század érettségizett (gimi vagy technikum) volt,így sokszor ké-
nyelmetlen volt eltűrni (az elején)a nyolcosztályos öregkatonák baromságait ill. kiszú-
rásait!Amikor 6 hónap után az első vizsgák megvoltak,akkor haverok akartak lenni,mi-
vel az egész század "krumpli virágot" kapott (őrvezetőtől szakaszvezetőig), majd még hat-
hónap tanulás után a tiszthelyettesek lettünk (őrmestertől főtörzsig) hülyén néztek a textil
mögűl a világba! Akkor meg azért utáltak bennünket,pedig leß@rtuk a normális tiszthe-
lyetteseket is! Nem felejtettünk!Szétdobtak bennünket a"harcoló" egységekhez,mint tiszt-
helyetteseket, az unalom birodalmába! Két évet elloptak tőlünk,mert a többiek is sokan sze-
rettek volna 18 évesen továbbtanulni!Én is két évvel később szereztem meg így a diplomá-
mat,mint sokan közűlünk! Máig is találkozgatunk min.egyszer évente! A külföldiek is jelen
vannak,sőt biztosabban,mint az otthoniak! ...hogy a többiek hogy megöregedtek!!! (;-))
kokopelli
@Szeparepa2: ..nekem vam egy olyan sejtésem,hogy a csicskái futnak versenyt a leg-
vadabb ß@rságok kitalálásával! A gazdi megsimogatja a buksit,mint a pincsiknek,és
meg van az orgazmus! Az ő nevükkel egy "bukta" után hova mennének?Vagont kirakni?
Már-már úgy néznek ki a kapcsolataik mint az állati "symbiose"-k! (;-()
kokopelli
@Clavigo: igen behívhatók! A "LED lámpák"szereléséről egy -háromszor féldeci hatszor-
gyakorlatra!..mert ők kemény fiúk!
Commenter
@papa.49: @papa.49: @Eladott Ország: @kokopelli: ez rettenetesen beteg beszólás volt Szimbiózisban élni rokonnal vagy állattal?
Cicamama55
@kokopelli: Édesapám, bátyám és a fiam három generáció katona életét az elbeszélésekből ismerem. Apukám kint volt a fronton az összes fiú testvérével együtt-a legidősebb kivételével, bátyám a 68-as Csehszlovákiai eseményekkor "ugrásra készen állt" a határon. Ezt mi sok-sok évvel utána tudtuk meg tőle, nem mondta, vagy mondhatta el a családnak . Őt érettségi után felvették ugyan a főiskolára, de előtte le kellett neki tölteni a 2 év sorkatonai szolgálatot, utána kezdte és végezte el a főiskolát. Fiamnak már más volt az élete, mert válogatott sportolóként végig edzette a katona idejét, illetve a sportpálya rendben tartása volt a feladata...
kokopelli
@papa.49: A szimbiózust hasonlatként írtam,ahol két élőlény a természetben
egymásra utalva élnek a túlélés reményében! A fidesznyikek is egyre jobban
tendálnak affelé hogy,egymásra lesznek utalva ha eljön az idő!Írhattam volna
csordaszellemet is aminek a célja u.a.! A túlélés!Nem értem,hogy ő miért nem érti!
Veleda
Ugye ez vonatkozik a határon túli magyarokra is, akik idejárnak szavazni?
Commenter
@papa.49: ??? Mire gondolok? én már semmire.
anima
Sörhasú, visszeres lábú, prosztatagondokkal küzdők, jobbra vagy balra át!
Mindegy, hogy merre fordultok, csak próbáljatok elfordulni valamerre úgy, hogy nem áll be a derekatok
Elsőre nem sikerült?
Nem baj, messze még a háború, addig van idő a gyógytornára.
anima
Katona, mit merészelt!?
Akkor most nyomjon le húsz... tíz... öt... két... egy fekvőtámaszt!
Egy sem megy?
Akkor feküdjön hanyatt, és nyomjon ki hússzor egy piros pöttyös labdát.
Commenter
@Commenter: @durbincs: duguj már el te romén fostalicska űrtakony. Haza kellene menni Rományba.Rettenet amit ide picsog,akcentusos.
Commenter
@durbincs: @durbincs: egyetlen normális szavad sincs? Picsogok ,nyifogok ?Akkor vidd innen a varangyos akcentusodat rományba. lopott BányaWifivel ? Varangyos-Ákkcentussal ? @Commenter: @Commenter: meg-éri ?...
kulabombaafityiszre
@durbincs: ma, 08:48
Ne idegeskedj gyagyás,téged biztos nem hívnak be,mert még tököd helyén lőnéd magad a nagy igyekezetedben.Töketlen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.