Trócsányi László igazságügyi miniszter kész minden segítséget megadni a török félnek a reformcsomaghoz.

Magyarország kész minden segítséget megadni Törökországnak a jogállamiság és az igazságszolgáltatás megreformálásához – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön Ankarában az MTI-nek, miután török kollégájával, Abdulhamit Güllel tárgyalt.

Magyarország fog segíteni Törökország jog- és igazságszolgáltatási reformjában

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan 2017. 06. 30-án Ankarában

Fotó, címlapi kép: kormany.hu/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A török igazságügyi reformcsomag decemberben jelenik meg – közölte a miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország kész véleményt nyilvánítani, és akár közös projektet is indítani Ankarával a reform ügyében.

A reform kidolgozásáért felelős munkacsoportot Abdulhamit Gül vezeti.

Magyarország rendelkezik azzal a szakértelemmel, amellyel segítséget nyújthat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítéséhez, és kész átadni az új bírósági eljárási kódexek bevezetésével kapcsolatos tapasztalatait – mondta Trócsányi László.

Kiemelte: török kollégája részéről nagyfokú nyitottságot érzett a reformcsomagra vonatkozó együttműködést illetően.

Gül a magyar felajánlást nagy örömmel elfogadta, és jelezte, jövő tavasszal Budapestre kíván látogatni – tette hozzá.

Trócsányi László Törökország európai uniós csatlakozási folyamatáról azt mondta, hogy az igazságszolgáltatásról szóló 23-as fejezet megnyitásának a tervezett jogszabályok elfogadása és végrehajtása az előfeltétele.

A török igazságügyi reform legfontosabb célkitűzése a hatékony igazságszolgáltatás megteremtése, a perek észszerű határidőre való befejezése, a digitalizáció, valamint a permegelőzés, illetve a meditáció kérdése is – mondta a miniszter.

Trócsányi László kijelentette, hogy a közigazgatási bíráskodásról szóló magyar törvénytervezetet kedden nyújtják be az Országgyűlésnek.

A közigazgatási bíráskodás, amely Törökországban is a rendes bíróságoktól elkülönülten működik, olyan hozzáadott érték, amely a jogállamiságot erősíti – mondta.

A magyar és a török igazságügyi miniszter egyeztetett a migrációról és a terrorizmusról is. A felek megállapították azt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem alapvető közös érdeke Európának és Törökországnak.

A tárgyaláson szó volt arról is, hogy milyen "támadások" érték Törökországot a jogállamiság ügyében.

Trócsányi László elmondta: a polgárok jogainak biztosítása a jogállamiság alapvető követelménye, felhívta a figyelmet a magyar Alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint a jogok gyakorlása felelőséggel is együtt jár.

A két miniszter áttekintette a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtti eljárások tapasztalatait.

Trócsányi László csütörtökön látogatást tett még a török alkotmánybíróság elnökénél, Zühtü Arslannál is. Arslannal a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom közötti párbeszéd formáiról beszélgetett.

A miniszter pénteken a Hacettepe Egyetemen Jogi Karán tart előadást Magyarország helye és szerepe az Európai Unióban címmel.

(MTI)

59 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ez még áprilisi tréfának is rossz! Hogy lehet olyasmiben tanácsot adni, amiről azt sem tudja az illető tanácsadó, hogy eszik e vagy isszák?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@durbincs: Kuss vén buzeáns, gyerekmolesztáló
Rockxy
Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja.
Ez a nacionalizmus alapja.
silber13
@durbincs: Jajj Bozsse moj,Bozse moj!:-)))) Olyan zavarosnak teccik vanni!:-) Mindenféleséges marhaágokat tecc itt összehordani! Nem érez nyomást a fejében? Nem gyötri tán kólika vagy szopornyica? Pedig ez a maguk fajtájára nagyon jellemző.Mein Gott, mi lészen ezenépülezes marhával, tán nem fog megmurdelni??:-))) Jájj ,mi lesz a szőröstalpúak eme kiválóságávl:al?.-))) Bozse, Bozse!:-)))))
tulipan
@durbincs: Na te nnarancsoss eggnyaló halfarok Sügér, há', hogy ityeg a fiyteg, Shikariavl, arrafelé Ploestiben a szokásos bányalóvizeletpálesz vedelése közben? eltelt valahogy a 4 nap iszákos temetőhánytorgató? azt 1 gyertyát is gyújtottál vagy minden hozáátartozód elmenekült a közeledből, még meghalni is? esetleg egy talált gyerek vagy? már csak a viselt dolgaid miatt is ?
tulipan
silber13 Ez olyan jó, hogy kölcsönvettem! :)

@durbincs: Jajj Bozsse moj,Bozse moj!:-)))) Olyan zavarosnak teccik vanni!:-) Mindenféleséges marhaaágokat tecc itt összehordani! Nem érez nyomást a fejében? Nem gyötri tán kólika vagy szopornyica? Pedig ez a maguk fajtájára nagyon jellemző.Mein Gott, mi lészen ezenépületes marhával, tán nem fog megmurdelni??:-))) Jájj ,mi lesz a szőröstalpúak eme kiválóságával?.-))) Bozse, Bozse!:-)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.