Még a román minimálbér is lehagyhatja a magyart, ha nem dönt legalább 6 százalékos emelés mellett a hazai kormányzat: átszámítva ugyanis bruttó 145 ezer forintra emelkedik 2019-ben az állam által meghatározott legkisebb fizetés összege Romániában, miközben Magyarországon ez az érték csupán 138 ezer forint, így jövőre akár le is előzhetnek minket e téren délkeleti szomszédaink.

Nagy szükség lenne a két számjegyű minimálbér-emelésre

Fotó: Pixabay.com

Igaz, ez a forgatókönyv csak papíron következhet be, ugyanis Romániában a fizetéseket jóval magasabb adók és járulékok terhelik, így nettóban még akkor sem lesz magasabb a minimálbér ott, ha nálunk egy forinttal sem növelik. Ez azonban sovány vigasz, hiszen a többi visegrádi országban hatványozottan jobb a helyzete az alacsony keresetűeknek: Szlovákiában 130 ezer forintnak megfelelő eurót vihetnek haza a minimálbéresek, Csehországban 133 ezret, Lengyelországban pedig 119 ezret, miközben a magyarok mindössze 91 ezret.

Boros Péterné, a Szakszervezet Együttműködési Fórumának (SZEF) alelnöke szerint bruttó 190 ezer forintra kellene emelni a minimálbért 2019-ben.

Uniós szinten is kifejezetten alacsonynak mondható a hazai minimálbér, a gazdaságunk teljesítménye ugyanakkor alátámasztja a jelentős növelésre vonatkozó javaslatunkat. Itt egy krízishelyzetet kell megoldani, rendes bérfelzárkóztatásra van szükség, nem szerény emelésre. Az optimális garantált bérminimum szerintünk bruttó 247 ezer forint lenne, és bevezetnénk a diplomás bérminimumot is, amelyet bruttó 321 ezer forintban határoznánk meg – magyarázta a Blikknek Boros.

Nagy szükség lenne a két számjegyű minimálbér-emelésre

A Blikk ábrája a minimálbér mértékéről a V4 országaiban

Varga Mihály (53) pénzügyminiszter épp a napokban egyeztetett a szakszervezetek vezetőivel, a tanácskozáson szó esett a minimálbér növeléséről is.

Az emelés mértékéről a munkaadói és munkavállalói oldal képviselőinek kell megállapodniuk – közölte a tárcavezető. A munkáltatói oldal viszont csak akkor menne bele két számjegyű emelésbe, ha csökkentik januártól a szociális hozzájárulás mértékét.

Egy jelentős minimálbér-növelés rosszul érintené a kisvállalkozásokat, nekik ugyanis nem túl magas a bevételük, így nehezen tudnák kigazdálkodni a munkavállalóik megemelkedett foglalkoztatási költségét. Mindez hatással lehet a meghatározott minimálbérnél kicsit többet keresőkre is, hiszen idővel az ő fizetésüket is emelni kell – mondta a Blikknek Bod Péter Ákos közgazdász.

Hátulütője is akadt

Az elmúlt két évben jelentős minimálbér-emelést hajtott végre a kormány, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet idei felmérése szerint ugyanakkor megvolt ennek a böjtje is: a cégek tizenhárom százaléka ugyanis épp erre hivatkozva csökkentette a kiosztott jutalmakat, a vállalatok huszonnégy százaléka pedig egy tervezett beruházást is elhalasztott megnövekedett minimumbérköltségekre hivatkozva.

(Blikk.hu)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Azt nem értik meg sokan , vagy inkább nem beszélnek róla ,hogy Magyarországon a béreken elképesztő állami terhek vannak . A munkáltatónak pluszban még egyszer ki kell fizetni a nettó bért az állam felé . Pontosabban ez azt jelenti ha az állam emel központilag bruttó 1000 forintot akkor abból 600 az övé . Na ezért nem lesz ebben az országban soha a büdös életben magas jövedelem , mert megkapják itt a dolgozók a bért csak az állam elveszi a 60 százalékát . Aztán meg a nettó jövedelemből meg befizetheted a 27 százalék áfát . Aki 120 ezer forintot kap nettóban az megkeresett 285 ezret , csak az állam elveszi , egy részét a munkavállaló fizeti ki egy részét a munkaadó a maradékból meg még az ÁFÁ-t is ki fizeti mindenki . Ilyen modell a világon nincsen , sehol . Még Németországban sem így megy , pedig ott erősek az adó viszonyok , Írországról meg nem is beszélve ahol nem éri el az összes levonás a 8 százalékot , a munkáltató meg nem fizet szart sem a melós után az államnak .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Miután mi vagyunk az Európai Unió leggyorsabban és legjobban fejlődő országa, száguldunk, szárnyalunk, utolérjük Ausztriát, mindenki minket irigyel, mi vagyunk Európa motorja és majd mi megmutatjuk...„Nem baj, ha világot látnak a fiatalok, majd hazajönnek” - ez volt a vagyontalanok állatkertje és rezervátuma (kormányfő) reakciója a jelenségre – ma már úgy tűnik, hogy nem jönnek, sőt, minden ötödik-hatodik magyar gyerek külföldön születik meg.
balos
Amit merészel ez az elmebeteg azt még a hitler rendszara is pirulva tapsolná!Ebben a ner .aszta országban még tapsolnak is hozzá a sötétség talpnyalói!
Eladott Ország
@Yoda69: Selmeczi Gabriellát is rehabilitálta az állampárt és kitolta a fényre. Miután a lopott pénzből működő Magyar Időkben Tállai András, a maratoni szalagelvágás Magyarországon világhírű csúcstartója indokolatlanul hosszasan mesélt arról, hogy a magyar kormány nem a migrációban, hanem a magyar gyermeket nevelő családok támogatásában hisz (jó, mondjuk én is jobban hiszek a bourbon whiskey tudatmódosító hatásaiban, mint a magyar kormány tetszőleges csatakiáltásában.
ittott
most majd jönnek a rossz munkaadók, és a jó állam meséjével.
balos
@Eladott Ország: Olyanra sajnos nem telik,de azért a kisüstivel felejtem,hogy visszatértek a 40 es évek hőzöngősei!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.