150 millió forintnyi bírságot szabtak ki parlagfű miatt – közölte Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A szervezet főigazgatója szerint idén 3884 parlagfűfoltot derítettek fel, amelynek a nagysága 6548 hektár. Mindez nagyságrendileg annyi, mint tavaly.

Drónokkal is keresték, több mint 6 ezer hektár parlagfüvet találtak idén

Fotó: Pixabay

A főigazgató kitért arra, hogy Magyarország még mindig a parlagfűvel legfertőzöttebb országok közé tartozik Európában, a gyomnövény elleni védekezés a mezőgazdaságban okozott károk és az egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőségű.

Az agresszív gyomnövényt teljesen kiirtani nem lehet, de terjedését és magszórását a lehetőségekhez képest gátolni kell. A központ célja, hogy növelje a felderített területek nagyságát. Ehhez a helikopteres felderítés mellett drónokat is alkalmazna a jövőben, ami lényegesen olcsóbb megoldás lenne – mondta.

Magyarországon egymillióan szenvednek a parlagfűpollen által okozott allergiától, és egy felmérés szerint kilencven százalékuk napi szinten tájékozódik az erre létrehozott információs oldalakról.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Ha a pénzbehajtáson kívül az allergiások is számítanának, akkor a MÁV-ot is fossá büntetnék, a büntit pedig az allergia kezelésére költenék... Szerintem a MÁV az ország legnagyobb parlagfű "termesztője".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.