Tizenhárom vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott az ügyész a Győri Törvényszéken, a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásának szerdai tárgyalási napján.

Tizenhárom vádlott kapott letöltendőt a vörösiszap-perben
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az ügyész vádbeszédében a tizenhárom vádlott büntetőjogi felelősségéről beszélt "Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában".

Közölte: a vádlottak,

bár nem előidézői a történteknek, a vörösiszap-katasztrófa következményeit az elvárható magatartással mérsékelhették volna.

Úgy fogalmazott, hogy a per vádlottjainak, a Magyar Aluminium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori menedzsmentjének felelőssége abban áll, hogy a katasztrófát megelőzően, 2010 nyarán felismerték ugyan, hogy veszélyhelyzet állhat elő, de azt nem előzték meg. A katasztrófa bekövetkezte után pedig nem értesítették időben sem a lakosságot, sem az illetékes szerveket – a mentőket, a tűzoltóságot, a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, a polgári védelmet, önkormányzatokat, a vízügyi igazgatóságokat és a MÁV-ot. A történtek következményei így még súlyosabbá váltak.

A gátszakadás után a vádlottak

csak egymással beszéltek telefonon, és elmentek a 10-es kazettához is, ahol felismerték a katasztrófa nagyságát, de "hírzárlatot rendeltek el".

Tudták, hogy a gátszakadás milyen következményekkel járhat, hogy mi ömlik a kazettából, hogy emberéletek kerülnek veszélybe, ennek ellenére nem nyújtottak segítséget – hangsúlyozta az ügyész. Hozzátette: hatékony közbeavatkozással sokak sérülését és javainak elvesztését megakadályozhatták volna.

Kifejtette: a vádlottak tisztában voltak a Mal Zrt. területén elhelyezkedő északi fal "nem egyenletes süllyedésével", illetve a 10-es kazettában tárolt vörösiszap szivárgásával – ami jelentősen hozzájárult a katasztrófa bekövetkeztéhez – azonban nem intézkedtek.

Azt mondta, a tározóban vörösiszap felületén túl nagy mennyiségű lúgos, maró hatású vizet tároltak, ami szintén nagyban hozzájárult a katasztrófa bekövetkeztéhez. A kazettát a "józan logika alapján" sem lehetett volna csordultig tölteni, valamint a cég saját biztonsági előírásai sem tették volna ezt lehetővé – tette hozzá.

A szükséges monitoring- és karbantartási kötelezettség elmaradását is komoly veszélyforrásnak nevezte.

Az ügyész szerint a létesítmény üzemeltetői a felelősek a katasztrófáért, bár tervezési, kivitelezési hibák is előfordultak, de ez személyre lebonthatóan évtizedek távlatában nem állapítható meg.

Vádbeszédében azt mondta: közveszély előidézéséért és annak következményeiért üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásai miatt tizenegy vádlott, ezeken túlmenően hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért négy vádlott felelős.

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását

különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítványozta.

Az ügyészség bizonyítottság hiányában két vádlott felmentését indítványozta, akit korábban a katasztrófa utáni értesítési (segítségnyújtási) kötelezettség elmulasztásával vádoltak.

Tíz embert halt meg a katasztrófa következtében

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az ügyben tizenöt ember – köztük a cég egykori vezetői és több alkalmazottja – ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

A vörösiszap-per megismételt elsőfokú tárgyalása 2017. december 11-én kezdődött. Az előző eljárásban az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék 2016. január 28-án bűncselekmény hiányában a per mind a tizenöt vádlottját felmentette a halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint hulladékgazdálkodás rendjek megsértésének vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék határozatát és új eljárás lefolytatását rendelte el.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Zeta: Pontosan. 2 héttel a tragédia elött ellenőrzött a környezetvédelmi felugyeloseg. Ők mindent rendben találtak. Akkor ok miert nincsenek a vádlottak padjan? Csak azért mert fidessesek? Nekik nincs felelősséguk?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
A mai viszonyokra tekintettel, egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy a valódi bűnösöket ítélik el.
Azok rendre élik világukat és túl magasan vannak. :(
Zeta
Ki is volt az ellenőr, aki később Illés mellett dolgozott a környezetvédelemnél?
Yoda69
@Zeta: Pontosan. 2 héttel a tragédia elött ellenőrzött a környezetvédelmi felugyeloseg. Ők mindent rendben találtak. Akkor ok miert nincsenek a vádlottak padjan? Csak azért mert fidessesek? Nekik nincs felelősséguk?
kereső
@Horizont: jó munkához idő kell! Látod az elio-s ügyben 2018.01.22-én kezdték a nyomozást?-aztán tegnap már le is zárták az ügyet- az NNI megszüntette a bűncselekményt. Nem lehet másként-hisz a nyilatkozatuk szerint nem történt semmi. Hiába részletes olaf, nevekkel,helyszinekkel- ez mind meg sem történt, sőt elios sem volt, meg tiborcz se,meg 36 piszkos önkormányzat se lázár jánossal az élen.Álmodott az OLAF!
ittott
@Horizont: a többiek már írtak róla, de még néhány dolog
1 a FideSS már egy hét múlva kimondta, hogy ki a bűnös
2 tudott, hogy ez a cég kellett a FideSSnek,
3 aki építette, és aki aki később megvette, és üzemeltette, az nem ugyanaz a személy.
4 a Felügyelet folyamatos volt.
ÉS EZ ELSŐFOKÚ ÍTÉLET.
Yoda69
Tegnap hallgattam a Klubradioban, hogy allitolag a fideSS tamogatottsaga 64%.
Egyszeruen ezt nem tudom elhinni, hogy ennyire birka orszag legyunk.
A fideSS a szemunk lattara lopja szet az orszagot, lopja el az emberek megtakaritasait, teszi tonkre a demokraciat, vezeti ki az orszagoy az Uniobol es uszitja egymasnak a magyar embereket.
Miert van az hogy ezt az orszag fele egyszeruen nem latja at, es tovabbra is bizalmat szavaz ennek a szemet rablobandanak?
Hat tenyleg ennyire birka nem a magyar?
Hellcat
Mai viszonyokat tekintve senki ne feledve, hogy anno a Soros alapítvány 1 millió dollárt ajánlott fel a károsultak részére, míg a hazai lakosság által összegyűjtött 2 milliárdból nem sokat láttak a károsultak mivel lenyúlta a fidesz.
papa.49
@Hellcat: Pontosan, a felajánlott pénzekből ,,emlék parkot, kilátót építettek,, nem a károsultaknak segítettek !!!
Nem látom az elítéltek között se a ,,búbosbankánkát, se a Illés elvtit, vajon miért is ???
Ja mert ők ,,jó pártkatonák,, na fasza !!!
nezelodo
@Hellcat: ma 08:48. Arra az eltapsolt, (1,6 milliárd), Lasztovicza aprópénzre gondolsz, amit összetelefonáltak a károsultaknak az együtt érző emberek? Alighanem jó időre kedvét szegte az adakozóknak a kormány, mert megismerték milyen jó gazdák a fiúk. Egyébként pedig nem nekik, hanem a károsultaknak dobták össze a zemberek, de ők mindig azt hiszik, hogy ami a miénk az az övék. Sovány vigasz, hogy a pénzzel együtt egy időre ugrott a kétharmad is.
kokopelli
@Hellcat: ..nyomtuk a mobilokat,már csak a rokonság,miatt is,mert nem tudtuk,hogy
nagy családunk fiatal tagjai még mindig Ajkán "gályáznak-e"!
(lehet,hogy megint a Gyurcsány?)
magyarbakancs
Ajka nagy része a hőerőmű által elégetett hamuval van fel töltve.
Mint a gyár utca Madács utca volt 8 számú általános iskola területe.
Na most ezen területek mocsár volt annak idején.
Ugyan ugy mint a 10 tározó területe.
Nem csak asz tározóval van gond hanem a RSDONAl is ami a szén elégetésekor keletkezik
Edmond Dantes
Végre kiteljesedett a demokrácia! Az ügyész egyben meghozza az ítéletet is,nem kell itt szarakodni.Már csak egy lépés az ötvenes évek,amikor a védő halálos ítéletet kért a vádlottra,akit védett!!!
CsipkeRózsa
@Yoda69: Nekem is ez jutott az eszembe, már akkor őt figyelmen kívül hagyták a felelősség szempontjából.
Aki Én
És hol van a kétmilliárd forint, ami az adományokból gyűlt össze? Ebben benne volt Soros 1 millió dollárja is, mert ő az elsők közt adományozott.
Szóval, hol van?
bencemacska
@Edmond Dantes: ma, 14:18
Hát a cím szerint ítélethirdetés történt.
Csak azt esetleg nem a bírónak kellett volna felolvasni?!
Ha valaki a címet olvassa el, Így érti.
Én is csak azért jöttem rá, mert azt kerestem ki hány évet kapott?
advocat
Ha pár nappal az esemény előtt az állami felügyelet megállapította, hogy minden rendben. Akkor nem a vezetők párttagásga, vagynem fidesznyikságe az indok? Ezért politikai az ügy. Mert Viktorunk már este le akart csukatni mindenkit. A bíróság most próbája ezt ítéletbe foglalni. Mert így "törvényes". Azért ezt már Virág elvtársék 60 éve eljátszották. Többször.
nezelodo
@Edmond Dantes: "Már csak egy lépés az ötvenes évek,amikor a védő halálos ítéletet kért a vádlottra,akit védett!!!"
Még az is megesett 1957-ben, hogy a Megyei Pártbizottság testületileg kérte az egyik elítélt életfogytiglani ítéletét halálbüntetésre változtatni. Mit ad isten, meg az első titkár, és a sameszainak duplán szochazával kistafírozott famíliája, meghallgatta a Népbíróság, és felakasztották a szerencsétlent. Még szerencse, hogy a leszármazottak tűzzel-vassal irtják a komcsikat.
Maganarra
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Ó-buda
@Hellcat: pontosabban nem ajánlott hanem ADOTT amit kifejezetten a kárt szenvedettek között kellett volna szétosztani a csüngöhasu és bandájának! Erre mit léptek? Mindenféle fasz épületet meg központokat épitettek a lakosságnak szánt pénzböl...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.