A Fidesz azt szeretné, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyet várhatóan december első hetében fogadnak el.

Szinte biztos, hogy idén még nem kell bejelenteni az engedély nélküli fúrt kutakat
Fotó: Youtube

Font Sándor, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

a határidő két évvel, 2020. december 31-ig történő meghosszabbítását a Fidesz és a kormány is támogatja.

Hozzátette: a módosítás két év toleranciát jelent az érintettek számára.

Kitért arra is, hogy a jogalkotó feladata még az eljárási rend tisztázása, azaz, hogy mit kell pontosan tenniük 2020. december 31-ig az ilyen kutak tulajdonosainak. Jelezte, a vonatkozó egyeztetéseket megkezdték.

Font Sándor megjegyezte: tudomásul veszik és értik Áder János, köztársasági elnök felvetéseit, és az Alkotmánybíróság döntését sem hagyhatják figyelmen kívül, ugyanakkor leginkább a gazdák, a fúrt kutak tulajdonosainak érdekeit szeretnék szem előtt tartani.

Az az álláspontjuk,

ha bármilyen díjkötelezettséget rónak ki a bejelentéshez kapcsolódva, akkor ezeket a kutakat nem fogják a tulajdonosok bejelenteni, és nem érik el az eredeti cél, hogy megtudják, hány ilyen kút létezik Magyarországon. A legérzékenyebb vízbázisok védelme érdekében erre az információra ugyanakkor a további jogalkotáshoz szükség van

- rögzítette a kormánypárti képviselő.

Hangsúlyozta: amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a tulajdonosoknak semmilyen kötelezettsége nincs. Az eljárási rendet várhatóan a jövő tavaszi jogalkotási időszakban határozzák meg – jelezte Font Sándor.

Az agrártárca október 20-án közölte az MTI-vel, hogy meghosszabbítanák a fúrt kutak bejelentésének december 31-ig tartó türelmi idejét az Országgyűlésnek benyújtott kormányjavaslat. A javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt.

A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is indulhatnak – írták.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A pénz szerzésen kívül semmi egyéb haszna nincs ennek se, mi a kurvaanyátokat érdekli az esetleg 60 éve ásott kút, amit locsolásra használnak a falvakban, akkor mikor nem nektek, de a vízhálózatnak se volt még látványképe sem !!!
Mocskos sumák aljas gecik a bajuszosszarral egyetemben !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Még mondja valaki hogy ezek semmit sem csinálnak a (több) milliós havi fizetésükért!
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény előírja, hogy abban az esetben, ha a vízügyi hatóság a vízimunka, vízilétesítmény megvizsgálása után a létesítő részére a fennmaradási engedélyt utólag megadja, egyidejűleg vízgazdálkodási bírság megfizetését kell előírni. A bírság mértéke az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80 százalékáig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén egymillió forintig terjedhet. Fontos azonban, hogy a magánszemélyekre kiszabható bírság összege nem haladhatja meg a 300 ezer forintot.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/furt_kut_van_a_telken_ezt_jo_ha_tudja.671790.html
papa.49
A pénz szerzésen kívül semmi egyéb haszna nincs ennek se, mi a kurvaanyátokat érdekli az esetleg 60 éve ásott kút, amit locsolásra használnak a falvakban, akkor mikor nem nektek, de a vízhálózatnak se volt még látványképe sem !!!
Mocskos sumák aljas gecik a bajuszosszarral egyetemben !!!
kisrigó
Nem arról van szó, hogy egy elmeháborodott felébredt egy reggel, hogy jé, még a kutakat nem adóztattuk meg!? Az is lehet, hogy párt feladatnak kapta! Belengetik a tervet, aztán kotlanak rajta, de lesz aki intézkedik és fizet. Ez már netto haszon. Majd jönnek az álszent dumával, hogy gazdabarát, meg vízvédelem. Tessék mondani, ha kifizettem egy valag pénzt, akkor a víz védve van?! Ha az idős pista néninek nincs több százezer forintja, akkor kilakoltatják, vagy sóval hintik be a kútját? Amúgy jelenleg, ha valaki meg szeretné szüntetni a kútját az sincs ingyér, azért is fizetni kell. Tesznek itt nagy ívben a természetvédelemre, a lényeg, hogy fizess paraszt! Aztán esetleg mégis elállnak, lám milyen f.sza gyerek ez a kormány!
Maganarra
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
Eladott Ország
@papa.49: Ki fogja majd megadni a vízkivétel műszaki paramétereit ingyen? - igy többek között:
-vízkivétel helye, szelvényszáma (EOV, valamint EOTR koordináta),
- vízkivétel módja,
- vízkivételi rendszer kapacitása és vízigények (l/perc, m3/nap), üzemórák,
- vízminőségi jellemzők,
- üzemi jellemzők (szakaszos, folyamatos),
- vízkivétel leírása, a vízkivételi mű vízszintes és magassági elhelyezése (EOV koordináták);
- átnézeti és részletes helyszínrajz, hossz-keresztszelvények
És így tovább! И так далее!
Az eljárási illeték már csak hab a tortá de lehet, hogy az is ingyen lesz?
papa.49
@Eladott Ország: Hát ez az ezek a felső talajvíz rétegre ásott, fúrt kutak semmit nem veszélyeztetnek, legfeljebb a víz felhasználóját, ha túl sok méreg van már bennük !!!
Ludmilla
kétmillió kúttal számolva 240.000.000.000 forint jöhet be alaphangon ... ez mennyi szavakkal?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.