A még erősebb családpolitika történelmi összefüggésben jó az egész nemzetnek, ezen belül a fiataloknak is, akik felmérések szerint általában családban gondolkoznak, több gyermeket szeretnének, mielőtt szembesülnének a felnőttkori anyagi nehézségekkel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádióban.

Orbán Viktor: "Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek"

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfő szokásos rádióinterjújában úgy fogalmazott,

olyan Magyarországot szeretne, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltoztatnia a gyermekvállalásra, családalapításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségekkel találja szemben magát.

Kiemelte, Magyarország európai összevetésben ezért költi már most is a legtöbbet a családok támogatására saját nemzeti össztermékéhez, vagyis gazdasági teljesítményéhez képest.

Ennek a mélyén az a megfontolás is ott van, hogy Magyarországon a népesség folyamatosan csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni

- mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a történelemben mindig baj szokott lenni abból, ha kevesebb gyermek születik, mint amennyi a közösség biológiai fenntartásához szükséges.

A miniszterelnök szerint ezért még erősebben kell támogatni a fiatalok gyermekvállalási, családalapítási szándékát, ami összességében mindenkinek jó lesz,

mert Magyarország vidámabb, boldogabb ország lesz, ha fiatalabbá válik, márpedig egy ország átlagéletkorát a gyerekek száma határozza meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a nyugat-európai országok vezetői azt gondolják, hogy van egy könnyebb megoldás, amely úgy szól, amennyi ember hiányzik, annyi migránst kell beengedni, és a számok rendben lesznek, a gazdaság működik.

Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek

- jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve,

nem fogadják el, hogy a migráció oldaná meg a népesedési problémákat.

"Mi azt gondoljuk, hogy mi erre képesek vagyunk, csak nem szervezzük elég jól az életünket ahhoz, hogy ez a nagyon fontos szempont érvényesülni tudjon" – tette hozzá.

Van azonban okunk arra is, hogy "kihúzzuk magunkat" – mondta a kormányfő arról szólva, miként változott a családtámogatási rendszer 2010 óta. Kiemelte, az ország dolgozott meg azért a lehetőségért, hogy többet fordíthasson a családokra.

Példaként említette a családi adókedvezmény bevezetését, a gyed, a gyes visszaállítását, a gyed extra bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának tízezret meghaladó növelését, az ingyenes tankönyvellátás és étkeztetés mellett.

A miniszterelnök a családügyi nemzeti konzultációról szólva azt mondta, úgy látja, a gazdaságot sikerül az európai uniós átlagot meghaladó növekedési pályán tartani, ezért van értelme arról beszélni, mit lehetne még tenni a családok érdekében.

Elmondta, nem részletkérdésekben, hanem az irányokban várnak eligazítást a polgároktól, hogy a következő időszakban újabb intézkedéseket hozhassanak azok alapján.

A kormányfő ezért arra kérte a "magyarokat, különösképpen az asszonyokat, a nőket", hogy fél órát szánjanak a kérdőívekre, és töltsék ki azokat.

Orbán Viktor az Európai Néppárt most véget ért helsinki kongresszusáról beszámolva azt mondta, nem volt nehéz eldönteni, kire szavazzanak a két lehetséges elnökjelölt közül, mivel egyikőjük egy szélsőségesen liberális bevándorláspárti politikus volt, míg a másik, Manfred Weber egy bajor kereszténydemokrata politikus.

Hangsúlyozta, Magyarország más országokkal ellentétben kikérte az emberek véleményét a migráció ügyében, ahol pedig ezt nem tették meg és migrációpárti politikát folytattak, ott bizalomvesztést szenvedtek a politikusok.

A miniszterelnök ezután kitért az ENSZ migrációs csomagjára is, amelyet szerinte azért nem szabad elfogadni, mert a kormányoknak az emberek oldalára kell állniuk, és meg kell őket védeniük az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági nehézségektől.

Leszögezte, az európai emberek döntő többségének akaratával szemben áll ez a paktum. Magyarország ezért utasította el az elsők között annak elfogadását, és most azt látják, országok egymást követően jelentik be hasonló döntésüket.

Ez egy rossz szerződés, ugyanis olyan, a magyar emberek érdekével ellentétes elveket akarnak benne a nemzetközi köztámogatottság szintjére emelni, mint például a migráció egyfajta emberi jogként történő elismerése, amivel, ha valaki megérkezik valahova, akkor ott a helyiekkel azonos ellátást kell kapnia.

Mi nem akarunk migránsokat befogadni, ezért nem is tudunk elfogadni egy ezt a célt nemesnek, emelkedettnek és az emberiség közös céljának bemutató dokumentumot

- mondta, megjegyezve, Magyarországnak van egy nemzeti érdekek mentén jól meghatározott szabályrendszere arról, hogyan viszonyuljon az idegenekhez.

A kormányfő a napokban tett kínai útjáról elmondta, Magyarország politikai stabilitásának köszönhetően a régión belül is különösen felértékelődik.

Van egy széles szakmai egyetértés arról, hogy a következő 5-10 évben Közép-Európa lesz az európai növekedés forrása, ideértve Magyarországot is, amelyet a kínaiak világosan látnak

- fejtette ki, hozzátéve, Budapesten jött létre az az együttműködési forma, amely tizenhat közép-európai és balkáni ország, valamint Kína hosszú távú együttműködését fedi le. Orbán Viktor megjegyezte, Magyarország a minőségi termékek előállításában lehet versenyképes Kínában, mostani útján pedig a madárinfluenza miatt leállított magyar szárnyasexport újraindítását sikerült elérnie, ami sok százmillió dolláros magyar üzleti lehetőséget nyitott meg.

Orbán Viktort kérdezték a Közép-európai Egyetem helyzetéről is

A Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának, mióta itt vannak Magyarországon állandó hisztériakeltés van körülöttük

- fogalmazott.

Hangsúlyozta,

hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani

A miniszterelnök a blöff kategóriájába sorolta, hogy az egyetem elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan, a törvények garantálják a működésüket.

Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten

- tette hozzá.

Forrás: MTI

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nem érdekel a saját rádiójában előadott magánszáma. (sohasem hallgatom meg). Azt meg tudomásul vehetné, hogy a megszülető magyar gyerekek egyre nagyobb számban a nyugati országokban születnek meg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edmond Dantes
Ezerszer elmondja,hogy a migráció nem oldja meg a magyar népesedési problémát,ezért aztán fröcsögően gyilkos támadást indít a betelepedés ellen.Ez nagyon jól hangzik,viszont ő pontosan tudja,hogy ez a probléma egész nyugat-Európát érinti.Csak azt nem értem,hogy akkor például miért egyre több külföldi,sőt színes bőrű focisták honosításával akarják megoldani a magyar labdarúgás gondjait? Semmiféle ellentmondást nem érez ez a kövér tök alsó? Vagy a foci gondjainak megoldása fontosabb,mint az ország gondjai,az ország jövőbeni sikere? A letelepedési kötvényekkel kapcsolatos szélhámosságra most nem is térnék ki,mert ott hatalmas pénzeket tudnak lenyúlni,ellopni,azt legalább értem.Ugyanis ez a banda lopásra szerveződött.
m73
Mi van?Nem merted azt mondani a magyar helyett,hogy cigány?Pedig ez a cél ebben az országban.Azok nem gondolkodnak,csak szaporodnak.
Macskaszem
Ahhoz minimum el kell takarodnotok gecik.
durbincs
@Sámannus: maga 1pákosztos soros-pati?50IQ-val,ami bevalhatja bátran semmire nem elég?
bár látni is szépen, nem kissé darabos ? meg el el akad mint a gramofon @Sármannus: de azt csak tudja ? mi a gramofon ?bár maga a bányaiskolából is rettenet sokat hiányzott?mert akkor
is inkább csak a szenet lopta , meg a petrot ,a lámpákbúl ?...
lehet gyárilag rossz a configja ? @Sármannus:+meg ez 73 ? az 1 katasztrófa milyen 1 buta ?
durbincs
@m73: szaladhat ám maga az esti mosakodásra ? vagy maga nem ember ? @m73: Tudja ? még a baromfiak is mosdanak? bár lehet maga ezt se tudja? ..50IQ_s
.Meg persze ott a higiénia ?
Talán nem ártana ha tanulnia kis modort ? kis egészségesebb életet ? bánytahó ?
ja mert Csökött - falván lakik rományba ? ahol mindenki - mindenkinek a rokona ?
Attól még a Kerekess kutat hajtsa bátran , a kosz ott sem sértődős ?
durbincs
@tulipan: maga @csak húgy...: vagy kula is ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok