Visszautasította Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő hétfőn Bécsben azokat a követeléseket, hogy a Fideszt zárják ki Európai Néppártból (EPP. A kormányszóvivő – akit az APA osztrák hírügynökség idézett – utalt arra: a Fidesz nem tart attól, hogy kizárnák az EPP-ből.

Kovács Zoltán: a Fidesz nem tart attól, hogy kizárnák az Európai Néppártból
Fotó: MTI

Kovács Zoltán a helyi sajtó képviselői előtt leszögezte, hogy a Fidesz – mint fogalmazott 

- alighanem az EPP legerősebb pártja tekintettel hazai támogatására és az elmúlt nyolc év stabilitására.

Szavai szerint a pártcsalád múlt heti helsinki kongresszusán egyáltalán nem lehetett hallani olyan követeléseket, amelyek a kizárást sürgették volna. "Ennek épp az ellenkezője történt" – mondta Kovács Zoltán, emlékeztetve arra is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogatta az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé választott Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát is. Mint mondta, a Fidesz gyakorlatias és "a józan ész" diktálta megoldásokért szállt síkra, s meg akarja osztani tapasztalatait.

A kormányszóvivő szerint az EPP liberális, Fideszt bíráló szárnya, amely részben a magyar kormánypárt kizárását szorgalmazza, "a valóságtól elrugaszkodott nézetei" miatt kudarcot fog vallani.

A Magyarországgal szemben kezdeményezett, az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás lehetőségével összefüggésben Kovács Zoltán úgy vélekedett, hogy mindez "egy politikai, nem pedig jogi eljárás". Az egész – mint hangoztatta – "politikai ízlés kérdése, és ezáltal boszorkányüldözés".

Kovács Zoltán értetlenséggel reagált azokra a követelésekre, amelyek szerint csökkenteni kellene Magyarország uniós pénzügyi támogatását: "Ez ostobaság". Mint fogalmazott, ez a pénz nem ajándék, hanem arra szolgál, hogy biztosítsa az európai piacok kohézióját, amiből mindenkinek haszna származik. "Minden euró, amit Nyugat-Európa kohéziós támogatásként Közép-Európának ad, megtérül" – emelte ki a magyar kormányszóvivő.

A Soros György amerikai milliárdos által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével kapcsolatban Kovács Zoltán megjegyezte, hogy a vita "tisztán jogi természetű". "Nem történhet meg, hogy ugyanazon teljesítményért valaki két oklevelet kaphat, mi viszont egy tiszta rendszert akarunk" – hangsúlyozta.

A kormányszóvivő emellett élesen bírálta a nemrég elfogadott osztrák családtámogatási reformokat, amelyek a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családtámogatási járulékok csökkentését írják elő. "Ez szerződésszegés. Ha az ember ugyanazt a teljesítményt nyújtja, ugyanazt a szolgáltatást kell kapnia" – emelte ki Kovács Zoltán. Reményének adott hangot, hogy az uniós jog alapján rendezni tudják a kérdést.

Kovács Zoltán elismeréssel szólt ugyanakkor a soros osztrák uniós elnökségről, amely – mint mondta – "józan ésszel cselekszik és nem valami feltételezett és ideológiailag megalapozott szolidaritást akar továbbra is kikényszeríteni."

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Mi vagy, te köcsög ?? Jövőbelátó ??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Végülis,az EP-ben a fidesz is jó valamire.Ha másra nem,hát elrettentő példának...
namihami
Kell a voks. Mégha mindkét fél erkölcstelen is.
Ez a Néppárt Európa határontúliai. Mint a mi erdélyi (stb.) "" magyarjaink"".
Lamberitta
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
kereső
@papa.49: mert? Én ebben nem vagyok olyan biztos! Eddig is mindent megúsztak orbánnal az élen.Az,hogy van egy-két ejnye-bejnye,hát Istenem.Foglakoznak vele? Nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.