Magyarországot és Bulgáriát az is szorosan összeköti, hogy a két ország hasonlóan gondolkodik a migrációról – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus Dzhema Marinova Grozdanovával, a bolgár parlament külügyi bizottságának elnökével folytatott megbeszélése után a közös sajtótájékoztatón kiemelte:

Bulgária és Magyarország álláspontja megegyezik az Európa-politika, a biztonságpolitika, a migrációs politika, az uniós bővítéspolitika, valamint a társadalompolitika több kérdésében, és ez az oka annak, hogy kifejezetten barátként tekintenek egymásra.

Németh Zsolt közölte: összeköti a két országot a kultúra és a nemzeti kisebbségek kérdése is, Magyarországon virágzó bolgár közösség él, és az ország elkötelezett a mellett, hogy ez a kulturális és kisebbségpolitikai kapocs megmaradjon.

Hangsúlyozta:

a következő évtizedek legfontosabb kihívása a migráció ügye.

Most a Bulgária is úgy döntött, hogy kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalási folyamatából, és egyre többen gondolkodnak hasonlóan – mondta.

A képviselő úgy látja, ezen országoknak alapvetően a migrációs csomag megközelítésével van problémájuk, azzal, hogy az a migrációt elkerülhetetlen és kedvező folyamatnak tekinti, "mi pedig kihívásnak, amelyet nem menedzselni, hanem megállítani kell".

Németh Zsolt kitért rá:

az is összeköti Magyarországot és Bulgáriát, hogy mindkét országnak jelentős nemzeti kisebbségi közössége van Ukrajnában.

Remélhetőleg sikerül olyan megoldást találni, amely garantálja Ukrajna területi szuverenitását és integritását, emellett pedig segíti, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék kultúrájukat, intézményrendszerüket és nyelvüket – mondta.

Megjegyezte:

a nyugat-balkáni térség európai jövőjének segítése Magyarország és Bulgária legfontosabb közös feladata, támogatniuk kell e régió integrációját az EU-ba és a NATO-ba.

Dzhema Marinova Grozdanova arról beszélt, hogy a magyar-bolgár kapcsolatok kiválóak, a két ország az EU-ban és NATO-ban is hasonló álláspontot képvisel, továbbá más nemzetközi szervezetekben is együttműködik.

A bolgár politikus köszönetet mondott, amiért Magyarország aktívan segíti a nyugat-balkáni térség európai integrációját. Ez a kérdés a bolgár EU-elnökség egyik legfontosabb feladata volt az év első felében – emlékeztetett.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.