Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud – figyelmeztetett a köztársasági elnök a klímaváltozásról tartott előadásában a Nyíregyházi Egyetemen pénteken.

Áder János Nyíregyházán aggódott a Föld jövőjéért
Fotó: Balázs Attila/MTI

Áder János emlékeztetett,

hatvanöt évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott. Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet "kamataiból" élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az "alaptőkét" fogyasztja az ember, "így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk"

- tette hozzá.

Az intézmény Bessenyei-aulájában, többségében egyetemi hallgatók előtt tartott előadásában az államfő arról beszélt, az energiafogyasztás növekedése háromszorosan haladja meg az amúgy is drámai mértékű népességnövekedést, a vízfelhasználás pedig kétszer olyan gyorsan nő, mint az emberiség lélekszáma. A vízfelhasználás gyors növekedése ellenére

nem lehet annyi édesvizet előállítani, amennyi megfelelő módon biztosítaná a népesség ellátását, illetve a mezőgazdasági és az ipari igényeket is ki tudná elégíteni

- fogalmazott.

Az egyik nagy problémának nevezte a népességrobbanást, az emiatt erősödő urbanizációt, amely egyre növeli az energiafelhasználást. Egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés – fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából. A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, amely nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét – fűzte hozzá.

A grafikonokkal, bejátszásokkal és videókkal illusztrált prezentációjában az államfő a Föld hőmérséklet-változásaival kapcsolatban azt mondta, az elmúlt ezer évben egy "lehűlési időszakban" volt a bolygó, amely nagyjából a 19. század közepéig tartott. A lehűlés tendenciája az elmúlt közel kétszáz évben megtört, azóta a földfelszín hőmérséklete radikálisan és folyamatosan nő.

Nyilvánvaló, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése és a hőmérséklet növekedése között ok-okozati összefüggés van, 1,5 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedést pedig – a tudomány szerint – már veszélyes átlépni

- emlékeztetett a köztársasági elnök.

Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági fejlődés, a "termeld ki, használd és dobd el" szemlélet miatt hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a világban.

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát – jelentette ki az államfő. Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki az egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz "drámája" is.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Figyelj, bajszos-szar! Mondd meg a cimborádnak, hogy kevesebb fát kell kivágni, kevesebb természetvédelmi területet kell művelésbe vonni, meg egyáltalán, kevesebbet kell lopni és akkor megelőzhető a baj...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Figyelj, bajszos-szar! Mondd meg a cimborádnak, hogy kevesebb fát kell kivágni, kevesebb természetvédelmi területet kell művelésbe vonni, meg egyáltalán, kevesebbet kell lopni és akkor megelőzhető a baj...
RonaGyuri
Figyelj pöttöm Jankó az FM-nél aggódj, mert ott van rá ok! =))
Eladott Ország
Áder "Azelnökakiottsemvolt" János nemzeti horgász és környezetvédő, elfordított fejű koalamackó simogató, a háromfülű gyíkok megmentője, valamint világhírű idézőművész, mindent zokszó nélkül alá ír amit elé toltak. Akinek úgy telik el a mandátuma, hogy a nagy nullán és a szilveszteri vérfagyasztó mosolyú koccintások alkalmával összehordott gagyi közhelyeken kívül kvázi semmi érdemi nem jut eszembe róla de, a síri csend, kussolás, sunnyogás nemzetileg korrupciós ügyekben, néhány erőtlen, államelnöki vétónak álcázott megmozdulással megbolondítva. Áder tökéletesen méltó utóda lett Schmitt Pálnak ,akkor is ha esetleg az államfő szót két darab L betűvel írja, és az, hogy mivé lett az ország az elmúlt nyolc évben, nagyjából tét nélkülivé silányítja ezt a témát. Akár Németh Bunkó Szilárd, Tállai Fingomnincsmirőlvanszó András, vagy Kósa Seggbuta Lajos is lehetne a államelnök, nem osztana és nem szorozna a dolgon.
wagabund
a Föld több tíz milliárd embert is képes eltartani...ennyinek van iható víz, művelhető termőföld, és fűtőanyag...

csak...csak az iható vizet oda kell adni a szomjazóknak, és nem elzárni, pénzért árulni.(lásd: ifjú pápa)...millió hektárnyi ugar hever ekére várva minden kontinensen..Afrikában is...csak hát nem akaródzik dolgozni..
...aztán a fűtőanyag..azzal főzni, hidegben fűteni lehet még néhány száz évig..persze az új értéket létrehozó munkával megkeresett pénzen ezeket meg lehet(ne) venni...
...a fenti értékekből túlkínálat van, csak nincs vásárlóerő...vajon miért?..

és akkor nem kellene hallgatni azt a sok hülyeséget, hogy mi itt milyen sokat fogyasztunk, meg pocsékolunk...tessék átmenni a Trump országába, és ott szónokolni, hogy miért pocsékolnak, míg máshol milliók éheznek...
Sámannus
Igen a legnagyobb pusztítást ti csinyájátok nagyokos. Tudod hogy mi a környezetvédelem. Alá írtad-e már a törvényt?Janó ne csinyájj budit a szádból!
X-ray
áder jobban aggódhat mint Én, mert nekem nincs jövőm, nincsenek szüleim, nem lesz gyerekem... ennek okán nem nagyon érdekel a környezetvédelem... bár szelektíven kezelem a hulladékot és nem szemetelek.
solidedge
Én nem aggódnék. Ha kihal az emberiség a Föld egyensúlya helyreáll.
simmering73
Azért sajnálom ezt a Jani gyereket. Állandó rettegéssel, aggódással és félelemmel telnek a napjai. Remélem azért hétvégén kiereszti a gözt, lazít, és szarik az egész világra.
vacsi
Alapvetően igaza van, de mit tehetnek ez ellen a nyíregyháziak?!
papa.49
Kuss bajuszos szar !!!Hiteltelen szemétláda vagy !!!
mackoka46
Az idegszálainkkal cimbalmozik ez a vén bajszos despota, hogy fulladna a kúttörvényébe.
Lepényleső
Na és véletlenül nem aggódott az általuk elnyomott népért?
Sámannus
@simmering73: Leül horgász sámlijára, és egy békaember rakja neki a halat a horogra.
tudode
Na EZ is azon aggodalmaskodik, amelyet a JOG-ÁSZ diplomájával úgy ugat, mint a kutya a holdat.
.
És a NEMZET EGYSÉGE "oké" úgy ahogy egy NER-katonától kitelik!
kisrigó
@Qqberci: Korábban túlzásnak éreztem a ráragasztott "bajszos szar " jelzőt, de egyre inkább rászolgál! Nagy ívben tesz a valódi problémákra, papol a természetvédelemről, de csak a "haver" utasítása szerint cselekszik. Hiteltelen, súlytalan csinovnyik, sokba kerül nekünk ő is!
Eladott Ország
Szépen megcsinált világban élhetünk.
Nem lesz semmi baj velünk, ha jók leszünk.
Minden úgy ki van találva,
A zakó belefér a kabátba.
Az ég kék, zöld a fű.
Ez így gömbölyű.
www.youtube.com/watch?v=-K8MK0Alr5A
wagabund
@solidedge: 17.44...érdekes meglátás, de van benne valami...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.