Eléggé kiakadt több ellenzéki párt azon, hogy a hazájában korrupciós ügyek miatt jogerősen elítélt, ám büntetése elől Magyarországra szökő Nikola Gruevszki volt macedón államfő menedékjogot kapott az Orbán-kormánytól.

DK: csak bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt

A Demokratikus Koalíció világméretű botránynak nevezte azt a hírt, hogy menekültstátuszt kapott Magyarországon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök.

Rónai Sándor, a párt szóvivője a Magyar Idők keddi értesülésére reagálva egy budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: csak és kizárólag bűnöző kormányok adnak bűnözőknek menekültstátuszt. Hozzátette: ilyen eset egyetlen másik európai országban sem fordulhatott volna elő.

Kiakadt az ellenzék Gruevszki menekültstátuszán – rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági bizottság

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor Budapesten 2016. november 18-án

Fotó, címlapi kép: kormany.hu/Árvai Károly

A magyar kormány ezzel azt üzeni a világ bűnözőinek és terroristáinak, hogy Magyarországon menedéket lelhetnek a törvények elől – jelentette ki a politikus. Szavai szerint "Európa első embercsempész kormánya" eközben azt is el akarja hitetni, hogy nem szegett meg egy sor magyar és nemzetközi törvényt.

Az ügynek súlyos nemzetközi következményei várhatók – mondta Rónai Sándor.

Az is eldőlt, hogy Orbán Viktornak is menekülnie kell majd, ha egyszer elveszíti a hatalmát, hacsak nem akar hosszú éveken keresztül börtönben sínylődni – jelentette ki a szóvivő.

Rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze a testület jobbikos elnöke

Rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos elnöke.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a "Gruevszki-botránnyal" kapcsolatban a Belügyminisztérium és a bevándorlás hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették.

Azt írta: magyarázatot vár, ki a felelős azért, hogy az "elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát".

Gruevszki ismét bejelentkezett Facebook-oldalán – ezt írta

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust – értesült a Magyar Idők kedden. A kormánylap megkereste a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, de a szervezet nem tudta megerősíteni az információt, mondván a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást.

Kedden ugyanis a bizottság ülésén arról tájékoztatták a képviselőket, hogy a menekültügyi eljárás hosszas procedúra lesz – olvasható az Index cikkében.. Ehhez képest a bizottsági ülés után egy órával már a Magyar Idők tényként írta, hogy Gruevszki megkapta a státuszt, amit később maga az érintett is megerősített a Facebookon a

Párbeszéd: magyar és nemzetközi jogszabályokat sértett a kormány Gruevszki ügyében

A Párbeszéd szerint a magyar kormány hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett annak az eljárásnak a során, amelyben – a hírek szerint – Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor "a politikai söpredék lerakóhelyévé tette" Magyarországot.

A frakcióvezető azt valószínűsítette, hogy Nikola Gruevszki Pintér Sándor belügyminiszter külön méltányossági engedélyével juthatott be Magyarországra. Ezzel a belügyminiszter, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal is megsértette a menekülttörvényt – fűzte hozzá.

A politikus egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió alapszerződése kimondja: különösen súlyos bűncselekmények elkövetőinek nem lehet menekültstátuszt adni. Jelezte azt is: megnézik, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a volt macedón kormányfő ne maradhasson Magyarországon.

Liberálisok: az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellett állt ki

A Magyar Liberális Párt szerint az Orbán-kormány hivatalosan is egy bűnöző mellé állt. Megdöbbentőnek nevezték, hogy a Fidesz-kormány hivatalosan is menekültstátuszt adott a korrupció miatt elítélt Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőnek.

A párt keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Nikola Gruevszkit otthonában nem "politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt" üldözik, hanem azért, mert korrupció miatt elítélték, szökése után pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene.

A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz-kormány segítséget nyújt neki abban, hogy saját országában elkerülhesse a felelősségre vonást. Úgy fogalmaztak: miközben az Orbán-kormány a valódi oltalomra szoruló emberek ellen "gyűlöletkampányt hirdetett", a letelepedési kötvényeken keresztül már így is több mint 20 ezer embernek adott lehetőséget arra, hogy Európába jöjjön, és köztük sok "kétes hátterű" lehet.

Véleményük szerint ezt koronázza meg Nikola Gruevszki befogadása, amelyet több demokratikus ország teljes joggal kritizál. A Fidesz a menekültstátusz megadásával "hivatalosan is felrúgta azokat a jogállami, demokratikus normákat", amelyekért a Liberálisok is küzdenek, ezért minden lehetséges módon tiltakozni fognak az Orbán-kormány lépése ellen – tették hozzá.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, amit meg is kapott.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Testületi bojkottot minden törvénytiyztelő magyar állampolgár érdekében! Aki bent marad az orbángyúlésben az búnrészessé válik. Viktor Viktorovics Gecikovot a törvények nem állitják meg, demokratikus eszközök nem hatnak rá.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Minek ez a "bohózat"? Álljatok már föl,és hagyjátok a 3,14-csába a fideszt,meg orbánt! Működik a parlament az "ellenzék" nélkül is! Megmondta már régen orbán. Minek kell még ehhez a gyalázathoz is asszisztálni?Játszani a jogállamot,demokráciát? Nem meritek megcsinálni? Gyávák vagytok.Csodálkoztok,hogy nem tartanak veletek az emberek az utcára tüntetni? Ne csodálkozzatok.
cikicakk55
Én megmondom őszintén nem hittem,hogy ezt is megmerik lépni Orbánék. Ez már annyira nyíltan szembe köpése a saját országunk törvényének,amit ráadásul pont a Fidesz variált olyanná,amilyen most. Amennyiben ezt is megússzák büntetlenül,akkor szerintem le is húzhatjuk a rolót. Ez az ország egyre inkább csak a bűnözőknek ad megélhetést és lehetőséget az élethez. A tisztességes embereknek semmihez nincs már joguk. Mikor egy kormány a saját maga által írt törvényt is semmibe veszi,ott már nincs lejjebb. Ez már a gödör alja,vagy még annál is mélyebben beásva. Mi Magyarok nem azért nem tehetünk semmit,mert nem akarunk,meg birkák vagyunk.Egyszerűen nincs mit tennünk,hisz nincs semmi féle fegyverünk ezek ellen.Sem jogi,sem politikai fegyverünk nincs. Kíváncsi leszek mikor unja meg végre az Unió és tesz végre lakatot az egész Kormány minden tagjára?
Lepényleső
Az ellenzéknek talán nem a kiakadás lenne a dolga,ha ellenzék volna? Amíg a bán taligáját
tolja,ki lenne ki másra is gondolna,mint minden tehetségét a kiakadásra korlátozza?
ibn Said
Ha megengeditek, egy kis védelmet az ellenzéknek, mert itt mindenki most az ellenzéket ekézi!

Nem az ellenzék csempészte be Gruevszki-t!
Nem az ellenzék adott neki menedékjogot!

Talán arról kellene beszélni, hogy ez hogyan, és miként lehetséges!?
Igen az ellenzék nem fogott össze a választáskor, és stb, stb.. DE az ellenzék SOHA nem fog igazán összefogni, mert nem is lehet! Hiszen ahány ellenzéki párt van annyi nézet is azt pedig nem lehet összeegyeztetni, hogy mindenkinek elfogadható legyen az ellenzéki oldalon! A Fidesz-KDNP-nél egyszerű a képlet a közös nézet a LOPÁS! Azt könnyen tudták egyeztetni.
Az ellenzék megosztottsága azt jelenti, hogy nem vagyunk egyformák, hiszen mindannyian kaptak szavazatot ami bejuttatta őket a parlamentbe! Mi (választók) nem vagyunk arra berendezkedve, hogy 2 párt rendszer legyen, pedig Orbán szándéka pont ez volt, és meg is valósította az átírt választási törvénnyel!
Lehet szidni az ellenzéket, de MI A VÁLASZTÓK szavaztuk meg Orbán rendszerét!!!
Szalai27
---Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
justhpeter
Az ellenzéknek jó melegedni a parlamentben. Miért pont most hagyják ott, amikor nyáron sem tették.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.