Már ugye azoknak, akiket nem érintett a több ezer fős leépítés.

A kormány elfogadta és az Országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, amelynek elfogadása esetén januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére, emellett számos családbarát intézkedést is bevezetnek – jelentették be kedden Budapesten.

Kormány: januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére

Fotó: pixabay.com CCO

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a javaslat szerint kormányzati személyügyi központot hoznának létre, hogy a létszámgazdálkodás új rendszerét – amit szintén megteremtene a javaslat – működtetni lehessen, és a jövőben se termelődjön újra a felesleges bürokrácia.

Rögzíti továbbá a javaslat a kormány működésére, a miniszterelnök feladataira, a kormányülésekre, kabinetek működésére vonatkozó szabályokat, megteremti a kormányzati létszámgazdálkodáshoz szükséges fogalmakat, jogi kereketek.

A kormányzati személyügyi központ meghatározná, hogy mennyi álláshely áll rendelkezésre a központi közigazgatásban, és azon belül a minisztériumoknak nagyobb mozgásteret biztosítanának, hogy az álláshelyállományt a lehető leghatékonyabban használják fel – ismertette a részleteket az államtitkár.

Hozzátette, a javaslat kiterjed emellett a kormányzati főhivatalok és központi hivatalok jogállására és szervezeti működésére is.

A kormányzati igazgatásról szóló javaslat benyújtásával a kormány újabb lépést tesz Magyarország versenyképességének javítása, a bürokráciacsökkentés és a hatékonyabb kormányzati munka, és a közigazgatásban dolgozók anyagi megbecsülésének javítása, a gyereket vállaló és nevelő kormánytisztviselők kiemelt megbecsülése érdekében – emelte ki Orbán Balázs.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a kormánynak komoly adósságot kellett ledolgoznia, ugyanis a 2010. előtti szocialista-szabad demokrata kormányok államfelfogását a neoliberális szemlélet jellemezte, a cél a piac szerepének növelése volt, a privatizáció megfelelő ellenőrzés hiányában azonban korrupciónövelő tényezővé vált-

A közigazgatás nem volt más csak a szocialista hatalomgyakorlás megteremtésének és megerősítésének eszköze – mondta Orbán Balázs.

Ezzel szemben 2010. óta új államfelfogási modellt vezettek be, és megerősítették az állam szerepét. A kormány szerint az állam feladata, hogy szabályozza a munka világát, járuljon hozzá a család szerepének felértékeléséhez, professzionális közigazgatást működtessen, mérsékelje a bürokráciát. Teljesítményelvű, szolgáltató, állampolgárbarát, hatékony, az ország versenyképességét támogató közigazgatási rendszer kialakításában érdekeltek – hangoztatta az államtitkár.

Azt mondta, mostani törvényjavaslat a bürokráciacsökkentés sokadik, de nem utolsó állomása, a kormány célja, hogy a központi közigazgatásban csak annyian dolgozzanak, ahány emberre szükség van, de olyan anyagi megbecsülésben részesüljenek, amely méltó a munkájukhoz, ezért döntött a kormány az átlagosan 30 százalékos béremelésről.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára közölte, azzal is szeretnének példát mutatni a versenyszférának, hogy a javaslatban külön fejezet tartalmazza a családbarát intézkedéseket, amelynek keretében változtatnának a családosok munkavégzési rendjén, a pótszabadságok rendszerén, a felmondási időn, valamint többletjuttatásokat is bevezetnének.

A részletekről szólva elmondta, a kisebb gyermek hároméves koráig, nagycsalád esetén a legkisebb gyermek ötéves koráig a részmunkaidő mellett a valóban rugalmas munkaidőt, például a tömbösített munkavégzés lehetőségét is biztosítanák, emellett bevezetnék a távmunka lehetőségét is.

Duplájára emelnék a gyerekek után járó pótszabadságok mértékét: egy gyerek esetén kettő helyett négy, két gyereknél négy nap helyett nyolc, három gyereknél pedig hét nap helyett 14 nap járna majd.

Hosszabb lenne a gyerek születése után járó apaszabadság is, egy gyerek esetében öt nap helyett nyolc, ikrek esetén hét helyett tíz napra emelkedne.

Új elemként megjelenne a nagyszülőknek járó pótszabadság, amely minden unoka születése esetén öt napot jelentene majd, és bevezetnék az első házasoknak járó öt napos pótszabadságot is.

A gyereket nevelők esetében hosszabb lenne a felmondási idő, egy vagy két gyereknél a jelenlegi két hónap mellé plusz egy hónap, nagycsalád esetében plusz két hónap járna.

Többletjuttatásként bevezetnék a – gyermek születésénél vagy örökbefogadásánál adható – családalapítási támogatást, amely a kormánytisztviselő kérelmére, a házastárs vagy élettárs jövedelmi viszonyainak figyelembevételével, legfeljebb a minimálbér ötszörösének – jelenleg 690 ezer forintnak – megfelelő, a kormányzati szolgálati jogviszony fennállása alatt egyszer igényelhető, kamatmentes kölcsön.

Az iskolakezdési, nevelési, nyári szünidei gyermekfelügyeleti támogatás mértékét önállóan szabályozhatnák majd a minisztériumok és a hivatalok, a 10 év alatti gyereket nevelő dolgozók pedig nagyobb mértékű cafetériára lehetnének jogosultak – ismertette az államtitkár.

Kiemelte, ezek az intézkedések ismét egy lépést jelentenek a családbarát ország felé vezető úton.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
"Ezzel szemben 2010. óta új államfelfogási modellt vezettek be, és megerősítették az állam szerepét." Nem megerősítették az állam szerepét,hanem egy az egyben magukévá tették az egész országot. Most már minden a kormány( Fidesz kezében van) Arról meg inkább hallgasson,hogy mennyire volt korrupt 2002-2010 közt az ország kormánya. Én sem szerettem az MSZP-t,mert sok mindennel nem értettem egyet,ráadásul ha nem is ennyire,de korruptak és tolvajok is voltak köztük,de a mostani 8 évre visszatekintve úgy érzem,hogy a két rossz közül az a 8 év inkább,mint ez a mostani utolsó 8. Akkor azért még volt demokrácia, a bíróságok működtek a Főügyész nem volt a kormány embere. Nem nyúlták le a magánnyugdíj pénztár addig összegyűjtött 3000 milliárdját, Nem csak MSZP-s vállalkozók nyertek a versenykiírásokon. Sorolhatnám akár meddig,hogy mit nem tettek és mit tettek. Az biztos,hogy a Fidesz messze túl megy már azon a határon,amelyiken eddig egyetlen diktátor sem tett meg.Rákosi egy kiscserkész volt Orbánhoz képest.
wagabund
..."Kormány: januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére"...és a sajátjogú nyugdíjasok öregségi nyugdíja... ez lemaradt?...
Szalai27
=---Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Beckybela
Üdvözöljük a legjobb a szex Társkereső = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.