Szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

KSH: szeptemberben 10,4 százalékkal nőttek a keresetek
Fotó: Pixabay

Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt, egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szeptemberi 3,6, és az első kilenc havi 2,7 százalékos inflációval számolva

a reálkeresetek 6,6, illetve 8,8 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással – tette hozzá a jelentés.

A kerestek kétszámjegyű emelkedése tavaly február óta megszakítás nélkül tart.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél közfoglalkoztatottak nélkül számolva

333 000 forint volt 9,1 százalékkal több a tavaly szeptemberinél. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 600 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 223 200 forintra becsülhető.

A vállalkozásoknál a szeptemberi bruttó átlagkereset 11,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve és 332 200 forint volt. Ezen belül a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatás nélkül számolt rendszeres átlagkereset 10,5 százalékkal a rendkívüli juttatások 21,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A költségvetési szférában a rendszeres keresetek 8,6 százalékkal emelkedtek, az egyszeri juttatások viszont 35,8 százalékkal elmaradtak a tavaly szeptemberitől, így a bruttó és a nettó átlagkereset éves emelkedése 5,0 százalékos volt és havi 341 200, illetve 227 ezer forintot tett ki.

Több ágazatban is 10 százalék fölötti emelkedés volt

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt 9,1 százalékos nemzetgazdasági átlaghoz képest az iparban 10,3, az építőiparban 12,5 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek és bruttó 334 600, illetve 299 200 forintot értek el. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 16,7 százalékos emelkedéssel 214 200 forint volt a bruttó átlagkereset, 14,9 százalékkal nőtt az ingatlan ágazatban alkalmazottak fizetése és átlagosan meghaladta a 307 ezer forintot. A pénzügyi, biztosítási területen alkalmazottak szeptemberi átlagkeresete 8,0 százalékos emelkedéssel 564 ezer forintra nőtt.

A közigazgatás, védelem kötelező társadalom-biztosítás terén alkalmazottak bruttó átlagkeresete 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 404,5 ezer forint volt, az egészségügyben 329, az oktatásban 314 ezer forint volt a szeptemberi bruttó átlagkereset 17,4, illetve 6,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

Szeptemberben a vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma 95 ezerrel, 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, közszférában alkalmazottak száma 7 ezerrel emelkedett, a közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel csökkent és először süllyedt 100 ezer alá.

Az év első kilenc hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva

335 900 forint volt, ami 10,6 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

A családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 215 500 forint volt. Idén a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 100 forintra becsülhető.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ki kellene venni a megélhetési politikusok bérét, úgy számolni átlagot. Szerintem mindenki meglepődne az eredményen. Van ilyen mutató, az un. medián, vagyis az az összeg, amelyiknél a lakosság fele kevesebbet, a másik fele meg többet keres. De természetesen a NER ilyen demagóg adatokat nem publikál. Csak átlagot. Na persze. Pedig az örökbecsű Zsiga Marcell is megmondta, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból. Igaz, akkor ő naponta keresett annyit. De semmi gond, mi csak 2030-ra készülünk, pénzünk, erőnk, akaratunk, bátorságunk már megvan hozzá, mint közismert, amikortól majd mi leszünk az EU motorja, ugye. Ez még csak az edzés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Egy köztörvényes, elítélt bűnöző becsempészése + Elios botrány eltusolása + 20 manipulált közbeszerzés, ahol kistelepülések csatornafelújítását reklámozzák összesen 600 millióból + 2 nem kimondottan kormányközeli rádió kinyírása + neves és elismert felsőoktatási intézmények kicsinálása, lenyúlása + a már szinte követhetetlen kormányközeli korrupció...
=
KSH: szeptemberben 10,4 százalékkal nőttek a keresetek

Ez még akkor is egyenlőtlenséget mutatna, ha igaz lenne.
Eladott Ország
Ki kellene venni a megélhetési politikusok bérét, úgy számolni átlagot. Szerintem mindenki meglepődne az eredményen. Van ilyen mutató, az un. medián, vagyis az az összeg, amelyiknél a lakosság fele kevesebbet, a másik fele meg többet keres. De természetesen a NER ilyen demagóg adatokat nem publikál. Csak átlagot. Na persze. Pedig az örökbecsű Zsiga Marcell is megmondta, hogy meg lehet élni 47 ezer forintból. Igaz, akkor ő naponta keresett annyit. De semmi gond, mi csak 2030-ra készülünk, pénzünk, erőnk, akaratunk, bátorságunk már megvan hozzá, mint közismert, amikortól majd mi leszünk az EU motorja, ugye. Ez még csak az edzés.
Eladott Ország
A jobban teljesítő Magyarországon úgy döntött a Központi Statisztikai Hivatal, hogy 2014 után már nem ad ki arra vonatkozó adatokat, hogy mekkora a lakosságon belül a létminimum alatt élők aránya. Azért lesz ez így jó nekünk – a KSH szerint -, mert a létminimum valójában nem szegénységi küszöb, hanem a tisztes és szerény életvitelhez szükséges összeget jelöli, ami nem nyomorszint. És egyébként sem csinálnak ilyen számításokat máshol, ezért kár is vele bajlódni, valamint az adat véleményük szerint alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon.Az érthető, hogy tudni akarja a KSH, valójában hányan távoztak külföldre. Tartok tőle, hogy ezt a tudományát nem fogja velünk megosztani, én legalábbis még egy normális statisztikát sem találtam erről. Alap esetben eszembe sem jutna foglalkozni ezzel, de ismervén a jelenlegi egypártrendszer hülye szokásait, eléggé gyanakvó vagyok hozzá, hogy feltegyem magamban a kérdést: ezek miben sántikálnak már megint?
kereső
Ebben már benne vagyon az államtitkárok 30%-os béremelése /amit egyöntetűen a plusz feladatokért kaptak/?
namihami
És az árak?
Egyébiránt már többször leírtam: az átlag...
Vegyük az elefánt és a bolha farkát. Lehet átlagolni, de az elefántnak máris kicsi, a bolhának meg...
Kb. ugyanez igaz a honi átlagbérre is. Néhány államtitkár (és társai) plusz néhány tízezer minimálbéres és az átlagnál vagyunk.
Eladott Ország
KSH: Pártutasításra tettem,végre kellett hajtani a pártutasítást
Fradigege
Igen. Aztán repült vele minden. Egy büdös folyosós 46 nm-es panel 2015-ben 12-13 millió, most már 26 millió. Gyííííí ksh! Veletek is csak eggyel többen vagyunk.
kokopelli
@m73: ..mit mondott anno az "öreg angol"?
"Csak azt a statisztikát hiszem el,amit én hamisítottam!"
Eladott Ország
Tessék mondani, melyikünk a hülye? Mert fideszül, nő ami csökken és ami esik az emelkedik.
papa.49
Ehhez egy pici adalék Martfűn az itt működő cipőgyártó kft. ben egy felsőrészkészítő szakmunkás kettő hétvégi túlórával kézhez kap HATVAN EZER JÓ MAGYAR FORINTOT EGY HÓNAPRA !!! A következtetéseket mindenki levonhatja saját maga, az említett hölgy ismerősünk, most készülnek eltávozni a szűkebb szülőföldjükről, mert mint mondták ESÉLYÜK SINCS, HOGY VALAMIKOR LAKÁST TUDJANAK VENNI, ÉS CSALÁDOT IS TUDJANAK ALAPÍTANI !!!
Ja és ezt NEM A ksh. KÖZÖLTE !!!
Marivelsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
namihami
@Fradigege: Bocs, de csak SŰRŰBBEN.
Marhára nem mindegy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.