A jövő májusi európai parlamenti (EP) választásokon remélhetőleg a nemzetállamok Európája győz, nem pedig az Európai Unió föderalisztikus koncepciója – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a lengyel közszolgálati hírtelevízióban.

Kövér László a lengyel szejm elnökével, Marek Kuchcinskival együtt adott interjút a TVP Infónak a lengyelországi Krasiczynben, a Waclaw Felczak Intézet által ott szervezett lengyel-magyar szabadegyetem helyszínén. Úgy látta: jövő májusban az EU történetében talán először tartanak olyan EP-választást, amelyen a választók "nem az aktuális kormányzat megítéléséről küldenek egy jelzést", hanem valóban Európa jövőjéről döntenek.

"A választáson eldől, milyen irányban megyünk, egy föderalisztikus állam vagy a nemzetállamok megerősítése felé." Szavai szerint arról van szó, hogy megőrizzük-e a nemzeti kultúránkat, vagy pedig "csináljunk egy népességcserét Európában", és "egy kevert népességű, kultúra nélküli populációt alakítsunk ki", támogassuk-e a családokat, vagy pedig "különböző gender-elméleteket támogassunk", "mossuk-e el a régebbi, nemcsak a keresztény, hanem még a kereszténységnél is régebbi civilizációs értékeket" – jelentette ki.

"Erről fognak az európai emberek dönteni, remélem, a mi álláspontunk kerül többségbe"

- fűzte hozzá Kövér.

Kuchcinski ebben az összefüggésben kijelentette: Lengyelország úgy fogja fel az EU-t, mint szuverén államok szövetségét, Brüsszelben pedig "két-, illetve háromsebességes unióban gondolkodnak, vagyis az EU dezintegrációjára törekednek".

Mindkét politikus egy erős, demokratikus EU-koncepció mellett állt ki. Határozottan cáfolták, Kövér egyenesen "rosszindulatú, politikai célzatú rágalomnak" nevezte azokat a nyugati médiában közölt nézeteket, miszerint Lengyelország vagy Magyarország az Egyesült Királysághoz hasonlóan az EU elhagyására készülne.

A műsorvezető az egyik kérdésében Angela Merkel német kancellár egy szerdai kijelentését idézte, miszerint a "nemzetállamoknak ma készen kellene állniuk a szuverenitásukról való lemondásra", aminek "egy rendezett eljárás keretében" kellene bekövetkeznie.

A német kancellár ezt a Konrad Adenauer Alapítvány berlini rendezvényén mondta, amelyet a "Parlamentarizmus a globalizáció és a nemzeti szuverenitás között" címmel rendeztek meg.

Az Országgyűlés elnöke válaszában kizártnak nevezte, hogy a szuverenitásról való lemondás valaha is bekerüljön a magyar jogrendszerbe.

"Szerintem a német kancellár még a saját alkotmánybíróságával sem ért egyet",

Németországgal "feltehetőleg ugyanaz a helyzet, amit a magyar alaptörvény rögzít" – jegyezte meg. A magyar alkotmánynak az uniós együttműködésre vonatkozó részeit idézte, amelyek értelmében Magyarország egyes alkotmányos hatásköreit "a többi tagállammal közösen gyakorolhatja, e hatáskörgyakorlás megvalósulhat önállóan, és az Európai Unió intézményei útján is".

Úgy látta: amit Merkel most nyíltan kimondott, arra a politikára utal, "amelyet eddig lopakodó módon próbáltak megvalósítani", például megkérdőjelezve (az EU részéről) a magyar alkotmány azon előírásait, amelyek értelmében a házasság egy nő és egy férfi között jön létre.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Grafix69
Nagyon remélem ,hogy nem a Nemzeti Szocialisták győznek , mert abból már volt elég galiba 1939 től .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
26-ből egy?
Narancsosok, a többi európai tagállam választásait nem az MVI fogja lebonyolítani.
Capisci?
human
Orbán valóban nem akar kilépni az EU-ból, de csak akkor, ha az úgynevezett nemzetállamok Uniója leszünk. Miért jobb forgatókönyv neki? Mert nem fognak beleszólni a lopásba és a demokrácia állapotába. Orbán számára a szuverenitás pont úgy ki van csavarva, mint a kereszténység fogalma. A kereszténység sem arról szól, hogy csak az létezik és minden más üldözendő, ahogy a szuverenitás sem arról szól, hogy lophatnak és senkinek semmi köze hozzá.

A háttérben szerintem Orbán nagyon dolgozik a populista politikai erők előretörésén. Ha még korruptak is az neki csak dupla jó. Azt hiszem 2015-ben Habony Árpád Finkelsteinnel együtt céget is alapított erre. Szerbiában vagy talán Macedóniában be is vásárolta magát Habony a helyi médiába, hogy ott is az itt már bevált propagandával és hazugsággyárral hülyítsék az embereket. Horvátországban hallani furcsa gazdatámogatásokról, ami egyes magyaroknak valamiért nem jár, de horvát politikus megkaphatja. Szerintem a külföldi beruházások, épített stadionok a hazai minta alapján túlárazott projektek és az extra profitból a jelenlegi Európai berendezkedés elleni erőket pénzelik.
Ha Orbánnak tetsző erők lesznek többségben az EU parlamentben és azok szemet hunynak Orbán aljasságai felett, akkor bent maradunk. Ha marad, vagy erősödik a kritikus tábor, akkor kilépünk.
tudode
Elmennek ám oda, ahonnan jöttek a NEMZETIESKEDÉSÜKKEL akkor, amikor pl. a tagállamunk hatáskörébe tartozó FELADATOKKAL úgy bánnak, mint kutya a macskával!
.
Nevezetesen: egészségügy, oktatás, szociális ellátás, stb. amelyekkel KORMÁNYPROGRAM hiányában, mintha annak a KERÍTÉSNEK a megvédése, a hontalanok megalázása lenne a FŐ FELADATUK, amely még soha nem csúfította el a magyar határt!
.
Sőt még kunyerálta a HALÁLBÜNTETÉS nemzeti hatáskörbe vonását!
.
Nem a NEMZETIESKEDÉS a cél, hanem az, hogy MINDENKI VÁLJON felcsútivá!
.
Még egy egyszerű CSALÁDBAN is van házirend, nem csak az EU-ban ahol 2011 óta TAKARÓZIK vagánykodik, konfrontálódik ez a FATER SZOMORÍTÓ, vásott kölök, megjátsztva a maszatost!

www.youtube.com/watch?v=TAKsvGCCJAk
.
Élnek még azok, akik átélték HOVAA JUTTATTA Európát a nemzetieskedés, a társadalom agymosása

!www.youtube.com/watch?v=TAKsvGCCJAk
.
A EU adófizetők lóvéját azért FELMARKOLJÁK, elb@va mindenféle baromságra
.
Grafix69
Nagyon remélem ,hogy nem a Nemzeti Szocialisták győznek , mert abból már volt elég galiba 1939 től .
Nessy
Ha jól értem, akkor mindenki a szuverenitására hivatkozva azt csinál, amit akar, az Unió ,meg csak fizessen. De abba már ne szóljon bele, hogy ellopják, vagy értelmes célokra használják a pénzt. Igen ám, de ebben az esetben ki fogja állni a cehhet? Az unió eddig sem szőlt bele.hogy melyik államban milyen vallást preferálnak éppen, hogy ki hogy definiálja a "családot". Ezt elsősorban Orbánék nem értik. Nálunk éppen kitört a hittérítés, az erőszakos katolizácó. Miután"nemzetállamokban" gondolkodnak, akkor minden államnak szuverén joga ezekben a kérdésekben a saját országában dönteni. Tehát nem kötelező az Uniónak a mi álláspontunkat kötelezővé tenni.
Alapjába véve vagy szétesik ebben az esetben az egész Unió, vagy kétsebességűvé válik, aminek következtében mi a periférián találjuk magunkat 2 -3 országgal együtt.
Aztán ha kilépünk, és jönnek a vámok, határok, mennek a multik, a támogatás, akkor szabhatjuk a szuverenitást, meg az identitást.
Aztán tényleg mehetünk a türk testvéreinkhez, vagy Putyinhoz.
RonaGyuri
Hogy itt ebben a szerencsétlenül buta országban - ahol ezeket a maszlagokat tapsikolva fogadjátok - mi lesz az eredmény az sajnos várható, s ezen az ilyen dumák nem változtatnak. Azonban a polgári európát kellően elrettenti attól, hogy a pártcsalád ottani tagjaira szavazzanak! =))
Hofipisti
És akkor legalább az olyan bűnözők, mint a FIDESZ-politikusok megint egymás ellen tudják uszítani az egyes "nemzetállamokat", aminek egy újabb világégés lesz a következménye. Hajrá!!!
papa.49
Tévedni emberi dolog, mondta a sündisznó miközben lemászott a síkárkeféről ))))))))))))))))))
kokopelli
...nem hiszem,hogy tudja,azt ami egy nemzetállamot jellemez! Legalább a Wiki-ből
felolvasták volna neki a sameszai!Nyugatabbra még nem hallottam róla,de jobb is!
A homogén államra való törekvés már a "Führer"-nek sem sikerült,de egy világégés igen!
human
@durbincs: De tényleg, miért írsz ilyen elme háborodottan és nem normálisan?
papa.49
@human: Kérded miért MERT AZ )))))))))
Csizmás Kond
...szerintem még mindig azért használják a nemzetállam kifejezést mert még nem találta más önkifejezőbb meghatározást az etnikai hovatartozásra.
silber13
@human: Azt adja, mi lényege.Az eszeveszett gyűlölködés! Lángésznek képzelimagát de buta mint egy nagy segg!!
bodorandras
Ezek szerint a kis segg okos? Magának milyen segge van, kicsi vagy nagy? Csak úgy érdeklődöm...
human
@durbincs: Ennyi helyesírási hibával és Edisont "z"-vel írva elég vakmerő 50-es IQ-t osztogatni másoknak :D
De most komolyan. Ha direkt is írod, úgymond bosszantásból ilyen betegen a kommentjeidet amennyiben ép eszű vagy, hidd el, hogy be fogsz kattanni. Persze lehet, hogy már ezen túl vagy. Ebben az esetben javulást kívánok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.