Uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében a V4-ek közös fellépése nyomán – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

"Eredményes a Visegrádi Négyek közös fellépése azon osztrák döntés ellen, amely a gyermekek után járó családi ellátásokat alacsonyabb összegben állapítja meg január 1-jétől az Ausztriában dolgozó uniós, így magyar állampolgárok számára is" – mondta az államtitkár.

Novák Katalin: uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Miután a V4 országok, valamint Litvánia, Szlovénia és Bulgária nyílt levélben szólította fel az Európai Bizottságot(EB), hogy tegye meg a szükséges lépéseket, Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa jelezte, hogy a testület vizsgálatot indít az osztrák döntés uniós joggal való összeegyeztethetőségéről.

Az államtitkár ismertette: a visegrádi országok azt követően fordultak a bizottsághoz, hogy egy osztrák kormánydöntés értelmében 2019. január 1-jétől csökken az Ausztriában dolgozó uniós állampolgároknak a nem Ausztriában élő gyerekek után járó családtámogatások összege.

A V4-ek, valamint Bulgária, Litvánia és Szlovénia határozott álláspontja, hogy a döntés súlyosan sérti az uniós jogot, az egyenlő bánásmód elvét és a szociális biztonsági koordináció alapelvét, illetve indokolatlan megkülönböztetést jelent, hiszen a külföldi munkavállalók ugyanolyan mértékben adóznak és fizetnek járulékot, mint az osztrák munkavállalók.

Marianne Thyssen válaszlevelében jelezte Novák Katalinnak: a EB meggyőződése, hogy a szabad mozgás elve alapján minden uniós állampolgárt azonos jogok illetnek meg, és senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a családtámogatások tekintetében sem.

A szociális biztonsági koordináció alapelve szerint megengedhetetlen az EU-ban a családi ellátások folyósításának csökkentése.

Novák Katalin hangsúlyozta: az osztrák családtámogatások indexálása legnagyobb mértékben a magyar családokat, közel 40 ezer magyar gyermeket érint.

A magyar kormány számára a gyermeket nevelő családok támogatása kulcsfontosságú, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsák a családok teljes körű hozzáférését a jogaikhoz és ellátásaikhoz. A kormány pozitívan tekint az EB által hamarosan elindított vizsgálatra, és reméli, hogy a testület ezúttal kiáll a magyar emberek, családok jogaiért is – fűzte hozzá az államtitkár.

(MTI)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Ennek a koránynak ugyan esze ágában sincs a nyugdijakat emelni éves szinten jogszerűen, a családi pótlék is változatlan ember emlékezet óta, de azért a más fa@ával veretnék a csalánt. Ez a Novák K számtalan iskolai végzettséggel rendelkezik (állítólag, olvastam valahol), de ezért kár volt annyit tanulnia, hogy csak arra használja, hogy orbán hátsójából lóg ki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ausztriában dolgozók nem ott élő családtagjaik után kapott családipótléka?
Miért kéne azt az összeget kapniuk, amit az egyébként tartósan ott élő gyerekek? A logika azt diktálja, hogy annak az országnak az összegét kapják, ahol állandó jelleggel élnek. Itt él, eszik, lakik--azt az életet éli, amit a nem kinn dolgozók gyerekei.
A sógorok döntése totál logikusnak látszik.
kereső
Az alacsonyabb összegben történő megállapitás azt takarja, hogy az Ausztriában járó családtámogatási összegből levonják a magyar családi pótlék összegét,hogy ne legyen kétszeres ellátás ugyanarra a gyermekre.
Érdeklődöm,tudja valaki,hogy a mercedes gyárban dolgozó német mérnök otthon maradt gyermeke/gyermekei után a magyar államtól milyen támogatás igényelhet?
tulipan
Te hülye, kÖZÉPKORI narancsos seprűnyeles Boszorka! Neked mi fasz közöd van hozzá, hogy AUSZTRIA MENNYT AD??? Nektek tán. mindenki belügyeibe is van beleszólásotok??
mackoka46
Sajnos csak látszatra igazságos, amolyan magyaros. Ugyanis meg fizetnek ott minden járulékot, ellátni meg nem akarják őket. Remélem az EU nem aszerint ítél amit lát, hanem méltányosan jár el.
colibri
Ennek a koránynak ugyan esze ágában sincs a nyugdijakat emelni éves szinten jogszerűen, a családi pótlék is változatlan ember emlékezet óta, de azért a más fa@ával veretnék a csalánt. Ez a Novák K számtalan iskolai végzettséggel rendelkezik (állítólag, olvastam valahol), de ezért kár volt annyit tanulnia, hogy csak arra használja, hogy orbán hátsójából lóg ki.
desiro
Hülye picha ne az oszTrákokkal foglalkozz, hanEm azzal, amit TI ITT MŰVELTEK!!!
kereső
@tulipan: jééééééééééééé! Egy se "vitte" ki az osztalékot,sőt nem is fizetett!Akkor hogy is van ez?Mészáros,garancsi,orbán apuka, a nemzeti vejkó...etc.mind,mind milliárdos összegű osztalékot vettek ki.Ráadásul az utóbbiak nyeresége mind közpénzből származik. Hajrá Magyarország!
vladimir putin
Nagyon is helyes, amit az osztrákok csinálnak.
Ha nemzeti európát akar a kurrupt geci, akkor ne adjon már erre pénzt Ausztria.

@mackoka46: ha eljön egy ukrán vendégmunkás Magyarországra, itt megfizeti a SZJA-t, (40 ezer forint)
akkor jár-e az otthon maradt húsz gyerekének a 700 ezer forint havonta?
simmering73
Ez megy ennek a mocskos kormánynak. Mindig más portája előtt söprögetni. Nézzetek már szét, rátok dől a budi.
Eladott Ország
Ha orbán elvtárs/politikai kurva nem akar Európai Egyesült Államokat, akkor jobb ha ezt elfogadja és saját népének az életszínvonalával foglakozik és nem saját népének kifosztásával. Egyébként is börtönben a helye, haverjaival együtt. Nem beszélve az öregségi nyugdíjminimum összegéről.
Azaz menjenek a qrva anyjukba!
tudode
Miről karatyolnak ezek akkor, amikor a CSALÁDI PÓTLÉKOT 2008 óta nem emelték egy fityinggel sem, még a CSALÁDOK ÉVÉRE SEM, de azért hápognak, hogy kevés a utódgyártás!
papa.49
Ez a nőimitátor mit foglalkozik azzal ami az osztrákok BELÜGYE, azzal törődjél dagadt picsa, ami itthon van, pontosabban ami NINCS !!!
Eladott Ország
@tudode: És 2008 óta az öregségi nyugdíjminimumot sem emelték. TIZEDIK éve változatlanul 28.500 forint.
Eladott Ország
Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella eltűnt ( kusza fogsorával együtt) a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben.
Jozefina
Az osztrákoknak teljesen igazuk van!!! Mire fel fizessenek olyan gyermekek után, akik nem élnek Ausztriában, még ha a szülő ott is dolgozik. Így is fizetnek elég sokat, de nyilván nem annyit, mint az ott élők után!!! Maximum annyit kellene fizetniük, amennyit az adott országban fizetnek a gyermekek után. (V4-ek, balkáni országok, stb.)Többet mire föl???
1magyar
Ez bizony az osztrákok belső ügye, ahogyan az is, hogy Mo-on mennyien nyomorognak de csak azt látják akik a plázákban verik el a pénzüket és wellneszeznek hétvégeken.
Azokból ítélik meg a gazdagságot, de azt senki nem látja, hogy havi 30 ezerből otthon ülnek emberek.
emerencia
Ami a magyar melósok ausztriai adó és járulékfizetését illeti: Magyarországon természetes, hogy azok fizetnek a legtöbb adót és járulékot, akik semmit ki nem vesznek ki a rendszerből. Az adott ország szabályai szerint fizeti mindenki a közterheket akkor is, ha nem vagy csak részben részesül belőle. Így is megéri Ausztriában dolgozni a magas bérek miatt, különben nem mennének el oly sokan. Bocs, de én inkább a magyar határon belül élő és dolgozó, napi gondokkal küzdő gyermekekért és felnőttekért aggódom.
Jozefina
Ez a lengyel cikk író hihetetlen józansággal tárja fel az orbán rendszert!!! Kétszer is elolvastam!!! Nagyon ajánlom mindenkinek!!!
tldr.444.hu/2018/12/03/orban-viktor-nemzeti-posztkommunizmusa
kissé felnőttem
na végre és azt is megtudjuk, hogy itt ki ül hónapokig az adatokon Kátyusa? avagy majd tőbb mint egy évig ???
kokopelli
@Jozefina:(18:09)
Egy napra ment át a "beteg" a kisbuszával??? Nem mondom
novemberi és decemberi fizum volt egy kis pulykapénzzel!
Benedista
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
karma1
te vegtelenul buta 3.14csa! Az, hogy ti bemoszeroltok valakit, es vizsgalat indul ellenuk, az egyaltalan nem jelenti azt, hogy TALALNANAK is hibat - az, hogy elindult egy vizsgalat, csak a torvenyes utat jelenti - de semmi tobbet!

Es azzal, hogy ti ossze-vissza csaltok, hazudtok, ezt nem fogja kisebbiteni, hogyha masokat is megprobaltok olyasmivel vadolni, amit ti naprol napra gyakoroltok... Nagyon pitik vagytok a gazdaallatoddal egyutt...
kokopelli
@tulipan: Tegnap már megnéztem!Már régen kérdeztem magamban,hogy mi van a
nagy beteggondozással Pannoniában?Elég rossz reklám a hazának,már maga a ME
ápolása ?! Sokan kérdezhetik a határon túl azt is,hogy nem kínos egy ilyen főnök?
(amit ketten tudnak,azt már mindenki tudja!) ;-)
kereső
@karma1: nem is értem-hogy Novák Katalin mint ifjúság-és családpolitikáért "felelős"? államtitkár miért nem a magyar csp.-t teszi szóvá a családok érdekében. És,ha már akkor a minimálnyugdij összegét is, hiszen annak összegétől rengeteg családokat!!!érintő ellátás függ.
tulipan
@kereső: Há' nanáá, majd kapna is jókorűkat a pofájára, ez a kiskati,hisz AZT a rabló narancsosknak kell fizetni! :)
tulipan
@kokopelli: Ha nem lenne ilyen rettenet, még kacagtató lenne...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.