A Magyar Bankszövetség elnöke szerint a mostani növekedési ciklus a magyar gazdaságtörténetbe óriási sikertörténetként fog bevonulni, és Magyarország egy következő válságot sokkal kisebb problémákkal fog átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben.

Patai Mihály a Növekedés.hu-nak adott, kedden megjelent interjújában azt mondta, hogy

azért különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak

Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív – közölte rámutatva arra, hogy "ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben".

Szerinte ebből az következik, hogy a következő leszálló ágba a magyar gazdaság úgy fog belekerülni, hogy nincsenek egyensúlyi problémái. Vagyis "a következő válságot sokkal kisebb problémákkal fogjuk átvészelni, mint eddig bármikor az elmúlt száz évben" – mondta Patai Mihály.

A Bankszövetség elnöke szerint gazdasági visszaesés nélkül tudja Magyarország a következő ciklust végigmanőverezni, egy nagyon alacsony növekedéssel, de visszaesés nélkül.

Korábban minden válságba úgy mentünk bele, hogy fizetési mérleg és államháztartási deficitproblémákkal küszködött az ország, a külkereskedelmi mérlegünk pedig tradicionálisan deficites volt

- mutatott rá.

Hangsúlyozta:

Most teljesen más a helyzet, és ez Trianon óta nem fordult elő. Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság.

Patai Mihály elmondta azt is, hogy idén 4,5, jövőre 3 százalék feletti növekedést várnak, utána, 2020-ban pedig valamivel 3 százalék alattit.

A lakáshitelek növekedéséről szólva arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank tanulva a devizahitelezésből és a válságból, leszabályozta a folyamatokat és számos esetben "megkötötte" a bankok és az ügyfelek kezét. Emellett igyekszik a fix kamatozás irányába tolni a piacot. Van még számos olyan szabályozás, amit a közvélemény nem lát, amely az eszköz-forrás gazdálkodást befolyásolja a bankokban. Nagyon körültekintően szabályozott a következő 10-30 évre a lakossági hitelnyújtás – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy a magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon, Patai Mihály aggasztónak nevezte, hogy az állomány az elmúlt öt évben megduplázódott, 2400 milliárd forintról 5000 milliárd forintra emelkedett. Ezt a pénzügyi tranzakciós illetéknek köszönhetjük – tette hozzá.

Patai Mihály közölte, jövő júliustól bevezetik az azonnali fizetési rendszert, az "instant paymentet". Ezzel a világszínvonalú technológiával – Európában csak öt országban van ilyen és ott sem teljeskörűen nyújtják a bankok – mindenkinek az utalása öt másodpercen belül teljesül, bármikor is utal – magyarázta hozzátéve: ha ez bekövetkezik, akkor a tranzakciós illetéket is újra lehet gondolni, és az viszont az egész készpénzállományra is hatást gyakorol majd.

Forrás: MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Én emlékszem jobb időkre is. Csak már rég volt. Elmúlt közben nyolc év.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Én emlékszem jobb időkre is. Csak már rég volt. Elmúlt közben nyolc év.
magyarbakancs
Aztán mégis ha beütne a gebasz ,hogy csinálná össze a gazdaság magát?
kereső
Azért az érdekes- mert nem mindenkinek molylepke az emlékezete-,hogy a magyar gazdaság produkált 4%-os növekedést máskor is, annak ellenére,hogy nem volt mercedes,audi csak még félgőzzel + euro milliárdok. Csak meg kell nézni az elmult nyolc év előtti emmuttnyocévet.
Hellcat
És még milyen lehetne ha a fidesz nem lopta volna szana szét a rendszert...13000 milliárd EUS támogatás huss...
Nessy
Patai úr hány éves is? Azért nem hiszem, hogy csak az utóbbi 8 évre emlékszik? Arról nem is beszélve, hogy mi indukálja a jelenlegi számokat!
desiro
A Kádár idejében sokkal jobban éltünk.
ez a mocsok mindent ellop amit meglát.
gulyasgyula
@desiro: ...Ez igaz de az elődeitől tanulta akik még ráadásul az országot is csődbe vitték ...
kokopelli
@Nessy: Ha mást mondana az Elnök-elvtárs ,akkor aznap ß@rna utoljára a József
Nádor téren!? ;-)
balos
@gulyasgyula: a horti ra gondoltál vájt nyelvű fideSSes?
Eladott Ország
Patai:" Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság." Azt még megvárom, a hajkinövéseddel együtt. valasz.hu/data/cikk/4/4719/cikk_44719/patai_fill_850x370.jpg
Matolcsy György annyira zseniális jegybankelnök (amúgy Patai Mihálynak is üdvözlöm a kopasz fejét, a devizahitelesek azt hiszem elgondolkodhatnának azon, hogy ha ez a bankigazgató, aki nem mellesleg a Bankszövetség elnöke és haverja Matolcsynak, miért kizárólag a bankok és Matolcsy járt jól az állítólagos forintosítással és megmentéssel), hogy bármit elnéznek neki. Nem csak a körülötte lévők, akik ugyanolyanok, mint ő, akik ugyanazon etikai kódexek szerint élnek, mint ő, hanem azok is, akik még nem gyújtották rá a rezidenciáját (senkit nem bíztatok erre egyébként). A saját etikájuk szerint minden megúszható, minden bicikli akármeddig tolható. Ők nem lopnak, csak elfogadják kedves ismerősök ajándékait, megbíznak a megfelelő emberekben, profi módon válogatnak a mindenkori nyertesek között és jókor vannak jó helyen.
Kookas
@gulyasgyula: szerinted most merre tartunk.de azért hej!!
Aki Én
Ha ez igaz lenne, akkor az nagyon szomorú lenne. Hiszen nem csak Európában, de a térségben és a V4-ben is sereghajtók vagyunk jelenleg mindenféle mutatóban.
Ez is csak egy hazug és megtévesztő propaganda.
Ráadásul a jelenlegi növekedés is kiszolgáltatott és bizonytalan. Pl autóipar.
Azt szajkózzák, hogy a német gazdaság gyengül. Akkor mi lesz a hazai német autógyárakkal?
A másik az építőipar, ami jelenleg csúcsra van járatva.
Aki Én
...ja, és akkor még nem említettük a szűnni nem akaró kivándorlást, és ennek következményét, a munkaerő hiányt. Lesz itt még nagy baj sajnos.
Lassan tényleg csak a Shikari féle félkegyelmű betegek maradnak, azok meg nem képesek érdemi munkára, csak a seggnyalásra és uszításra.
görbetükör
Bár ezt vitatom, azért az érzésem mégis az, hogy most sokkal jobban élünk, mint majd jövőre...
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 11:58
Megint szolgálatban,fideszes kurva.
Akkor most téged dug az egész kdnp.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 12:51
Hát,ha te mondod,akkor biztosan úgy van.
Gondolom a lakosság is hülye,hogy otthon tarja pénzét.
Esetleg a nagy melldöngető dumátok ellenére is van józan parszti esze.
Megyarul nem hisz nektek,meg ennek nagy teljesítménynek.
gulyasgyula
@Kookas: ...Amerre Brüsszel meg a multik a nagyhatalmak mutatják az utat ...Van másfelé is ??? Gyurcsány is csak úgy csinált mintha kormányozna ezt saját maga mondta ...
Sámannus
Mert nincs aki teleszarja a Kossuth teret akkor is ha nincs igaza.
Ha lenne aki kivinné akiket kiraboltak, akkor a Dunával kéne öblögetni onnan a fost.
CsipkeRózsa
@Shikari: , és óriási növekedés volt a nyomor és a szegény családok alakulásában.
gulyasgyula
@Kookas: ...Nem lenne itt semmi baj ha az árúház láncok nem hazudnák a folyamatos fogalom bővülést ...Mert ez nyilván hazugság , honnan lenne e csóró pórnépnek ennyi pénze ??? A Média Márk -ban is úgy veszik a lapos TV az OKOS telefont minha mindig karácsony lenne ...A maradékot meg a WELLNESS szállókba költik ...Na ez a baj mikor szegények a pénzt költik ahelyett hogy tüntetni mennének ...Így marad a fotelforradalmárok kormánydöntő véleménye viszonzatlan ...
Nessy
Amennyiben a régiótól való leszakadásunk évről, évre növekszik, az győzelem, ám legyen! Az infláció számításnál meg csak a "maginflációt" veszik figyelembe, ergo ha olcsóbb lesz a toronydaru, meg a LED tv, csökken az infláció.
Amennyiben csak árbevételt számolnak, logikus, hogy pl. növekszik az élelmiszer áruházak bevétele, csak nem biztos, hogy olyan volumenű áruforgalom miatt, mint előzőleg.
Okos telefont ma már ingyen kínálnak, csak a vásárló nem gondol a kétéves hűségidővel, és kötelező "csomaggal".
Ez olyan, mint a hitelre vásárolt autó. A törlesztő részlet nagyon kedvező, viszont a fenntartási költséggel nem számolnak, ami elég számottevő, és egyre emelkedő tendenciát mutat, pl. a kötelező biztosítás,a Casco, ami hitel esetén kötelező, a szerviz árak, az üzemanyag ár. Megint erősödik a hitel spirál! Csak most nem tudom kire mutogatnak majd!
papa.49
Te szemétláda patai te voltál akivel a fütyisz 2010 tavaszán megállapodott a 180 Ft. svájci frank törlesztésben, és utána szabad kezet kaptak a bankok a TOTÁLIS FEJÉSRE, jobb lenne ha kussolnál !!!
Tracymika
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 13:03
Látszik nem a cikkhez szólsz hozzá,hanem bemásolod az agit prop oszály által kiadottakat.
Ebben a cikkben van,gyagyás román.
"Arra a felvetésre, hogy a magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon, Patai Mihály aggasztónak nevezte, hogy az állomány az elmúlt öt évben megduplázódott, 2400 milliárd forintról 5000 milliárd forintra emelkedett. Ezt a pénzügyi tranzakciós illetéknek köszönhetjük – tette hozzá."
papa.49
@kulabombaafityiszre: Saját gondolat??? Ugyan már csak ő egy ,,kódex másoló,, aki a Lendvay utcai ,,kódexet,, másolja !!!
Borsodi
Hát ez csodálatos,ha kimegyek az utcára az arcokra van írva ez a nagy jó lét ami párosul a biztonsággal.Szerintem a föld is megnyílik az ilyen kijelentések után,
www.youtube.com/watch?v=EJdgS7xjAdw
Desischado
Vajon mennyit kaszál ez a hitvány féreg, ezért az ordas hazudozásért?!
creativehun
Akkora nagy jólét van,hogy csuhaj..ezért is könyöröktek azemberek külön a jóságos viktor királynak,hogy szánja meg az ő kedves hűbéreseit..mert szeretének még többet dolgozni..ha lehet..ingyen...mert már nem tudják hova tenni a sok pénzt.Tele a párna ciha...nem jó ez így. No..aztán a jóságos orbán király ...nem szívesen bár..de engedett a könyörgésnek..és mondá..légyen nektek osztán ezentúl évente 400 órátok amikor dolgozhattok...de csak ha nagyon akartok...csak akkor...mert bizony mondom néktek ..nem lesz ám az kötelező...de nem ám..és amit én mondom az osztán meg vagyon mondva...oszt,hogy a pénzzel se légyen gondotok...azt meghagyom,hogy ne fizessék ki nektek.. Igaz...fránya multik nem nagyon akartak ebbe belemenni...de a szakszervezet nevű naplopók...azok köszönték szépen a jóságomat és kitörő lelkesedéssel üdvözölték. Mert tuggyátok meg...kedves jobbágyaim...én csak értetek élek...hogy minden úgy légyen ahogy Ti akarjátok!
desiro
@gulyasgyula: Arra gondolsz amikor a 3 millió koldus országa voltunk???
Vagy a mostani 4 millióra???
desiro
@Shikari: "Aki pedig dolgozik, az halad, megbecsülik és építi Magyarországot. "
Meg is kapta érte az ajándék kényszer munkát, 3 év múlva meg tán ki is fizetik.
Szokjál már le a Lendvay utca utasításairól és húzd ki a fejed gorbán seggéből.
Grafix69
@Shikari: Később , pár év múlva ezeket a mondataidat amiknek csak az alternatív valósághoz van köze , simán letagadod . A te kormányod és pártod egy politikai bűnözőkből és tolvajokból álló mutatványos alakulat , akik baromira meggazdagodtak az ilyen primitív embereken mint pl te magad is . A fasiszta szó jelentése gyökeresen más mint a liberális szó jelentésének . Az illiberális pedig teljesen értelmezhetetlen , legalább annyira mint a keresztény cselekedet a KDNP -vel vagy a Fiatal Demokraták Szövetsége a demokráciával , a fiatalsággal és a szövetséggel .
human
Örülünk, hogy szárnyal a gazdaság (azért érdemes megnézni mitől), de közben embereket rúgnak ki az állásukból mert kritizálják a kormány lépéseit.
gulyasgyula
@desiro: ...Arra gondolok amik TÉNYEK ...Ha Te a tényeknek se hiszel az Te bajod ...Nem kell szeretni Orbánt én se szeretem de a tényeket elismerem ...Tegnap 13.53-kor már leírtam , nem akarom ismételni ...Tény az is hogy a kormányellenes tüntetések sorra bebuknak ...Nem akarjátok elfogadni hogy a fiatalok jobban élnek és nem akarnak változást ...Szegénység mindenütt van és lesz amiről sokszor maguk a érintettek tehetnek ...Ha ma minden adósságát kifizeted pár év múlva újra eladósodik ...Hogy hány ""millió """ szegény van arról soha nincs és nem is lesz adat egy kormány alatt se ...Egyet mondj miből gondolod ---gondoljátok hogy a következő kormány ÉRTETEK fog dolgozni ...Ezek a megélhetési politikusok ellenzékben is egymás ellen harcolnak ezt tennék kormányon is ...Közben az ország csődbe menne ...Nézd meg a külföldi koaliciós kormányokat , mindenütt káosz van ..A Románok 3 -kormány egy év alatt a tüntetőket szétverik , nézd a jelenlegi Francia helyzetet már halottak is vannak ...Ez a hőn várt DEMOKRÁCIA ??? Én egy kormány egy politikust se szeretek de gazdasági változásokat elismerem ...JÓ VILÁG ??? Nem ...Csak egy kicsit jobb ...Ezt gondold át ha akarod ...
Eladott Ország
@gulyasgyula:ma, 08:27; Írod : "de gazdasági változásokat elismerem "... akkor örülj neki, Európa szegényháza vagyunk.
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 08:58
Szerencsére az eszed miatt nem lehetsz liberális,mert nem fogadnának be,mivel nincs önálló gondolkodásod.Te csak egy olyan fityfaszos,magát keresztény konzervatívnak hazudó román suttyó vagy,aki a napi párt propagandát ismételgeti.
kulabombaafityiszre
@Shikari: Látszik nem a cikkhez szólsz hozzá,hanem bemásolod az agit prop oszály által kiadottakat.
"Arra a felvetésre, hogy a magyarok egyre több készpénzt tartanak otthon, Patai Mihály aggasztónak nevezte, hogy az állomány az elmúlt öt évben megduplázódott, 2400 milliárd forintról 5000 milliárd forintra emelkedett. Ezt a pénzügyi tranzakciós illetéknek köszönhetjük – tette hozzá."
Tessék válaszolhatsz rá ha az előzőekben nem sikerült.
kulabombaafityiszre
@kulabombaafityiszre: ma, 10:17
Patai a matolcsy barátja.Na most a fent idézett szöveget ö mondta.
Erre ez volt a válaszod:Nem vagyok liberális, hogy mellébeszélve hazudozzak, mint te!
Most akkor csodálkozol,hogy elküld mindenki a picsába.
Megértem,ha nem lehet önálló véleményed,nem azért fizetnek,de ha egyszer a valóság pofán fog vágni a maga fizikai erejével akkor mi lesz.
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...Én nem írtam hogy gazdag az ország csak egy kicsit jobb mint eddig ...Én a Osztrák ,Szlovák határ közelében lakom , gyakran járunk át mind a két helyre de nem látom azt a különbséget amitől SZEGÉNYHÁZ LENNÉNK ...Ennyi kutyás nyugdíjas mint nálunk talán a világon se látni ...Egy hónapja üzleti ügyben KASSÁTÓL --Komárnó-ig jöttem sehol egy autópálya ,sok régi autók , nincsenek építkezések stb ..Arra jobban láttam a térség lemaradását de ezt láttam ugyan Biharban --Békésben is ..Ausztriában is mentem olyan rossz úton hogy azt hittem a balkánon vagyok ...Tehát jót és rosszat mindenüt találsz ...Ha Te ellenzéki vagy neked a kritizálás a dolgod tedd meg a politikusok helyett is , ha már ŐK halgatnak mikor beszélni kellene ...
Eladott Ország
@gulyasgyula: Csak a számok mást mutatnak. A lesajnált Szlovákia és a Baltikum is előrébb jár. Egy főre jutó GDP tekintetében a románok utolérték a horvátokat, az egyéni fogyasztásból levezetett életszínvonal-mutató alapján pedig beérték a magyarokat. Így Magyarország 11 év alatt a harmadik helyről hátulról a harmadik helyre csúszott vissza. Azaz nem hogy felzárkóznánk még leszakadtunk. Az elmebeteg csúti cigány, meg Ausztria utolérést vizionálja.
www.portfolio.hu/gazdasag/utolerte-a-roman-eletszinvonal-a-magyart.253843.html
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...Elég sok rokonom él Romániában de Ők egyelőre lefelé csusznak nem hogy valakit utól érjenek... Ezért is voltak a tüntetések míg szét nem verték Őket ..Bár mit mutatnak statisztikák ...Az Osztrák , Szlovák , Magyart magam látom...Hogy lejjebb fog csúszni az ország az valószínű ..megint a sportba akarják önteni a pénz , ..Remélem valakinek eszébe jut a népszavazásra vinni az ügyet ..
Grafix69
@Shikari: A bérek a béka picsája alatt vannak , Somogy megyében az átlagbér nem éri el a 130 ezer forintot , a gazdasági szférában . Kizárólag Budapest és Győr -Sopron megye húz valamibe de ennek speciális oka van , nem részletezem . Az árak európai árak , legalább is az élelmiszerek területén . Infláció volt és van és lesz is . Nagyon nagy befolyásoló tényező a vásárló erő vissza esése , mellesleg az infláció maximum egy évig stagnált mégpedig 2013 -ban . A többi évre ez nem igaz . Csak azok élnek jobban akik a kormányhoz közeli érdekeltségeket tartanak fent stb stb . A devizahiteleseket a megmentés szó igazi értelmében nem mentették meg . Akik 180 ft on tudtak egy összegbe törleszteni több milliót azokat nem nevezném rászorulóknak . Az emberek otthon szarabbul élnek mint 8-10 éve . Bérlakásokat nem építenek a csókkal meg kitörölheti a valagát aki nem keres havi 220 ezer nettót. A morális helyzet meg szarabb mint régen mert fasiszta berendezkedésre hasonlít . Kb ennyi
gulyasgyula
@Horizont: ...Egyet értek az írásoddal de mivel az én gyerekeim se élnek rosszul nekem kényelmesebb elfogadni a jelenlegi állapotot mint migráns barát megélhetési politikusokat hatalomba juttatni ...Én minden kormány váltást megfizettem ...Most is ez lenne ""üres a kassza adót kell emelni """ ...Kiért fizessek ?? Ilyen ellenzéket hatalomba juttatni ??? Nekem elég volt az Oroszokból 45-év ...Most Brüsszel vagy egy Holland lotyó mondja meg mit kell tennem ...Na nem ha rajtam múlik ...Akkor maradjon Orbán ...Sokan a Brüsszeli pénz féltik ::A 1990-es években szétprivatizált --szétlopot országról már elfedkeztek mikor a Lábatlani cemetművet annyiért adták el hogy a már legyártott vasúti talpbetonért utólag többet kaptak mint a gyár ára volt ...Vajon hány ilyen üzlet köttet ??? Reklamálunk hogy szegény az ország ?? Rabszolga államot csináltak belőlünk a NYUGATI BARÁTAINK ..Ezt fizetjük még most is ...Átlettünk mi verve a rendszerváltásnak nevezett cikusszal rendesen ...
Eladott Ország
@gulyasgyula: Akkor most nem a privatizációval lopják szét az országoz, ha nem a csúti cigány és bandája, és az mennyivel jobb? A statisztikai adatok (és a valóság) nem a fidesz bandát igazolja!
uploads.disquscdn.com/images/343fd5f7830735017a0d1f0e3c63c82a3681b7744466e49681cfbc45c774a490.jpg?w=800&h=540
Eladott Ország
@gulyasgyula: Magyarország arra szavazott, hogy az legyen, ami most van. Hogy a legfőbb ügyész a bűnt ne üldözze, hanem bátorítsa, az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia pedig a mi pénzünkön a mi képünkbe hazudjon. Magyarország azt választotta, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor megvédje a hazát azoktól a migránsoktól, akiknek eszük ágában sincs idejönni, még kevésbé velünk együtt élni. Boldog és elégedett alattvalói vannak Magyarországnak, akik elégedetten böfögnek, amiért egy jóságos és igazságos uralkodót választottak maguk fölé. Olyan embert, aki mindig tudja, hogy mi a jó, és mi az, ami nem. Ő mondja meg, hogy ki a jó polgár, családapa, dolgozó, hazafi, ember
gulyasgyula
@Horizont: ..@Eladott Ország: ...Nagyjából egyetértünk , de Én a Ti véleményetek tiszteletben tartása mellet is a saját kényelmes véleményem szerint ítélem meg a mai politikai életet ... Mivel így nem leszünk egy véleményen én a társagást befejezem ...Mind kettőtöknek jó egészséget kívánok a további ""politizáláshoz ""...
Grafix69
@Shikari: Ebben igazad van de vannak akik nem tudnak mozogni .
creativehun
Nem mondjátok komolyan,hogy képesek vagytok leállni egy Shikari félével vitázni??? Agyhalottal vitázni..lényegében hullagyalázás...
Eladott Ország
@gulyasgyula: Érdemes megfigyelni a magyar adatok dinamikáját. Mármint azt, hogy dinamikusan lezuhant és dinamikusan úgy is maradt, a béka segge alatt pár lépéssel. Románia – miközben igen mélyről indult – jó ütemben végez a magyarral ellentétes mozgást. Nem kizárt, hogy azóta már sikerrel megelőzték üvöltve fejlődő kicsiny hazánkat.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/06/1.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/06/%C3%A1r.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/06/gdp.png
gulyasgyula
@Eladott Ország: ...A Román rokonaim nem így látják , érzik ...Biztos nem értenek a dinamikához ezért költöznek még mindig elég sokan Magyarországra ..
volvós
Patai elvtárs !!! " Szopok, nyalok, gombot varrok ! ( By Hofi ) Igaz ???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.