Magyarország jól sáfárkodik az uniós forrásokkal: a jelenlegi költségvetési ciklus mintegy 9000 milliárd forintos keretösszegének egészét odaítélték már a pályázóknak, a következő ciklus költségvetési átalakítását, a források tervezett átcsoportosítását azonban elfogadhatatlannak tartja – mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára keddi fórumán Esztergomban.

Schanda Tamás beszámolt arról is, hogy a megítélt támogatások 61 százalékát már ki is fizették a nyerteseknek, és emlékeztetett rá, hogy az előző költségvetési ciklus hasonló időszakában a balliberális kormány mindössze 18 százalékos aránynál tartott.

Az Európai Bizottság költségvetési tervezete a kohéziós források mintegy 10 százalékos csökkentését tartalmazza, azon belül Magyarországnak és néhány további, szabálykövető országnak 24 százalékkal jutna kevesebb erre a célra – ismertette az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. Az EU vezetésének hatalmas hibája szerinte, hogy hagyta Nagy-Britanniát kilépni az unióból, a bevándorlókat ugyanakkor beengedte Európába. Az EB az előbbivel indokolja a kohéziós és az agrár alapok jelentős csökkentését, a megtakarított pénzből pedig a migránsok integrálására, és saját bürokráciájának 7 százalékos emelésére kíván költeni, ami Magyarország számára elfogadhatatlan – mondta.

Schanda Tamás szerint ugyanakkor az nem jelentene gondot, ha a következő uniós költségvetésről a jövő évi európai parlamenti választásokon győztes képviselők döntenének, hiszen a szavai szerint a mostaninál frissebb, és a kontinens számára előremutatóbb politikai erők előretörése várható. A kormány 2030-ra szeretné elérni, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb, és legversenyképesebb országához tartozzon, ehhez a magyar tulajdonú kkv-k arányának és versenyképességének növelésére, a hatékonyabb innovációra, az IT-alapú fejlesztésekre, a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek kihasználására, a minőségi oktatás és a családtámogatási rendszer, valamint a népegészségügy további erősítésére van szükség – tette hozzá Schanda Tamás.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez elég sanda állítás, bár ha azt értjük, hogy elég nagy része landol Orbánék zsebébe akkor igaz! =))
staro2
Tud valaki egy épeszű államtitkárt mondani?
Nessy
@staro2: ha az lenne, nem lehetne államtitkár!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.