Soha nem volt nagyobb szükség az összefogásra, mint napjainkban, minden eddiginél komolyabb próbatétel jöhet, "Európa felett ismét viharfelhők gyülekeznek" – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán az Országházban.

Kövér: soha nem volt nagyobb szükség az összefogásra, mint napjainkban

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés, a szábor elnöke érkezik a Megbékélés és fejlődés – a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulója címmel megrendezett konferenciára az Országház Vadásztermében 2018. december 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Megbékélés és fejlődés – a horvát-magyar kiegyezés 150. évfordulója címmel megrendezett konferencián köszöntőjében a házelnök kiemelte: a liberális történetfilozófia művelőinek várakozásaival szemben a történelem mégsem ért véget.

A kérdés csak az, hogy "mi, közép-európai nemzetek szerepelünk-e benne a jövőben saját jogunkon, saját nyelvünkkel és kultúránkkal"

- vetette fel.

A házelnök azt mondta: ilyen időkben a szomszédjával nem lehet rosszban az ember. Még akkor sem, ha vannak vitás kérdéseink, s ezek között vannak súlyos kérdések is – tette hozzá.

Felidézte: "mi, magyarok és horvátok az elmúlt nyolc évszázadban voltunk egy államban, voltunk külön államban; voltunk barátságban, voltunk ellenségek; voltunk változó szövetségekben, hol azonos oldalon, hol ellenfelekként". 150 évvel ezelőtt mindkét nemzet politikai osztályában megérett a felismerés: "ha nem akarjuk, hogy eltűnjünk Európa történelmi porondjáról, akkor ki kell egyeznünk egymással" – emlékeztetett.

Megjegyezte: ma ezt a kiegyezéses állapotot az ugyanazon szövetségi rendszerekhez tartozásunk garantálja, de ez csak egy keret, amelyet közösen kell megtölteni tartalommal.

Kövér László arról is beszélt, hogy térségünk történelmének egyik állandó feszültségét az a kettősség adja, hogy miként őrizhetjük meg nemzeti közösségünket, anyanyelvünket, kultúránkat, hogyan biztosíthatjuk érdekeink érvényesülését, miközben a nagyhatalmi törekvések ellen csak egy nagyobb integráció biztosíthat védelmet.

Nem jó, ha egy nemzet a sorsát nem intézheti teljes önállósággal, de ennél már csak az rosszabb, ha egyenként válunk terjeszkedő birodalmak alávetettjeivé

- fogalmazott.

Mint mondta,

az első világháború befejeződésével "véget ért a közös államélet, de nem ért véget a sorsközösség".

Elsősorban azért, mert mindkét állam területén élnek nemzeti kisebbségeink, akikért kölcsönös felelősséggel tartozunk. A 21. században csak úgy tudunk együttműködni, "ha biztosak vagyunk önmagunkban, és szeretjük azt, ami a miénk, ugyanakkor tiszteletben tartjuk azt, ami másoknak fontos" – magyarázta.

A házelnök szerint a sorsközösség nem ért véget azért sem, mert Közép-Európában, ha "meg akarjuk őrizni szabadságunkat a térségünket átjáróházként használó birodalmakkal, s azok 21. századi megjelenési formáival szemben, újra meg újra meg kell találnunk az összefogás lehetséges megoldásait".

Úgy látja, el kell dönteni: "a nemzeti érdekeink védelmére és érvényesítésére irányuló stratégiáinkat az egymással való kompromisszumokra épülő együttműködésre építjük-e, vagy rossz hagyományainkat követve, magunkat különböző, támogatást ígérő nagyhatalmi protektoroknak alárendelve próbálunk fölébe kerekedni szomszédainknak és sorstársainknak". Nincs harmadik út – tette hozzá.

Kövér László azt mondta:

a magyar-horvát kiegyezés történeti és eszmei hagyatéka segíthet abban, hogy "egymásrautaltságunk a jövőben se teher, hanem erőforrás legyen nemzeti céljaink elérésében".

Kapcsolatainkban szilárd alapokra van szükség, amelyeket csak a magyar és a horvát parlamentek és kormányok, önkormányzatok és a társadalom irányában felvilágosító munkát vállaló értelmiség, a történészek, véleményformálók és pedagógusok szoros együttműködésével teremthetünk meg – közölte.

Gordan Jandrokovic, a horvát nemzetgyűlés, a szábor elnöke hangsúlyozta: ma Horvátország és Magyarország önálló szuverén államok, európai uniós tagállamok, és már objektíven lehet megítélni a 150 évvel ezelőtti történéseket. A magyar történelem a horvát része és fordítva – tette hozzá.

Úgy vélte, a magyar-horvát az egyik legtartósabb államjogi közösség volt, Közép-Európa aktív politikai tényezője volt, és ma is a két nemzet szoros együttműködése a cél.

Mint mondta, közös életünkben voltak konfliktusok, nézetkülönbségek, de sok volt a közös eredmény, siker is, ilyen volt például a szigetvári csata.

A szábor elnöke szerint a kiegyezés a horvát politika nagyobb részének a célok nem teljes megvalósítását jelentette, és az egyezmény ellentétes reakciókat váltott ki Magyarországon is, de egy hosszú instabil korszakot zárt le. A kiegyezés olyan stabil alapot adott, amelyre intenzív reformok épülhettek a fejlődés és a modern polgári társadalom létrehozásának érdekében – mutatott rá.

Gordan Jandrokovic kiemelte: remélhetőleg folytatódik a magyar és horvát történészek tudományos együttműködése, ahogyan Magyarország és Horvátország sok más területen is jól együttműködik.

Ez különösen fontos a mai, egyre több kihívással teli világban, amikor felértékelődnek a partnerségek, barátságok – fogalmazott.

Megjegyezte:

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn lezajlott zágrábi látogatása újabb lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Hja, azok lesznek Kövér elvtárs,ha benneteket nem raknak ki !
szalai999
---Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
justhpeter
Kövér összefoghatna a 220-as dróttal. Már régen megszolgálta.
mackoka46
Kutyák kakasok poloskák egyesüljetek.
simmering73
"Európa felett ismét viharfelhők gyülekeznek". Fidesz a neve.
cikicakk55
Amennyiben nem lennének hatalmon ezek a Soros által kitanított minta diákok,Magyarország felett sütne a nap, és csak kevés,legalább is nem vihar felhők lennének az égen.Amint bebuknak,egyből ki fog sütni a nap. Remélem mindegyikbe bele csap egy villám az általuk okozott viharfelhőkből.
nezelodo
Kövér úgy látja, nagy az ínség a rettegésre, hát szállítja a népnek, úgy mint a felmenő generációi, és ő maga, amikor még a gonosz nyugati imperialistáktól óvott bennünket, kommunista szochazás előjogokat élvező ifjú MSZMP-s munkatársként. Akkor is volt kerítés, nehogy megkívánjuk a rothadó nyugat erkölcstelenségét.
kereső
@nezelodo: az a valóságos kerités nem volt olyan erős, mint amit most épitenek rettegésből,gyűlölködésből,butitásból-és megalázásból.
szalai999
----Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
staro2
"Európa felett ismét viharfelhők gyülekeznek" – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán az Országházban.

Húzzál esőkabátot vazze!!
kokopelli
Van még Középeurópában olyan nemzet,melyeket a magyarok a XX.században nem tartottak alávaló,mocskos árulóknak,területrablóknak,senkiknek,és később a kül,"táborokban" egymás
mellé kerülve ugyanazok scheggét a melegfoschig ne nyalták volna ki! Érdekes az,hogy vala-
mi külső erő akaratuk ellenére is kényszerítette őket,politikusaik állítása szerint.A hiba nem a készülékben van,hanem a felhasználóban!? Nemtoom!
ibn Said
@staro2: Az apjának kellett volna "esőkabátot" húznia!
DR Eric CARTMEN
Kövér modorával , a lapaj paraszt kinézetével, a világ legszalonképtelenebb parlamenti elnöke. egy sárgarézkampóval a kézében subában,egy birkanyájat legeltetve a Hortobágy legszebb idegen forgalmi látványossága lenne. A stílusa megjelenése erre teszi alkalmassá, de csak erre. Jelleme az arcáról leolvasható.Orbán azzá vált, ami, Kövér viszont eleve ilyennek született, komcsi család komcsi gyereke. Az az ország szegénységi bizonyítványa, hogy egy ilyen alak házelnök lehet, de egyáltalán beteheti a lábát az ország házába.
Clavigo
Fogjon veled össze a körösztanyád,,,,idióta Subaszájú.
Ludmilla
hát fogjátok magatokat,és takarodjatok,te féreg
Peller Anikó
Hejretytytutyúú kövérúr, ezt jól láttad meg, pontosan egyet értek. Ezt az egyet:

Haljátok balfaszellen zék? Még a kövér is összefogást sürget. Akkó mán ideje.
tudode
Előrebocsátva!
.
Miről is SOPÁNKODOTT a rövidgatyás, ápolatlan "utcai harcos":
.
----- Orbán a vidéki lapokról az 1990-es választások előtt
www.youtube.com/watch?v=j_5P51dZi9g
.
Összefogás, meg nyafogás, hogy BÁNCSÁK őket, akkor, amikor úgy elszabadult EZEKKEL a fel-, és le csűti, hogy nem csak az alkotmány/tákolmány bíróság etetőjét fogták be, a SZABAD SAJTÓ megmaradt pilléreit is BEKEBELEZTÉK, amúgy ILLEGITIM HATALMUKKAL VISSZAÉLVE azzal, hogy nem csak a stadionokat minősítik KIEMELT ÁLLAMI BERUHÁZÁSSÁ, szociális lakásépítés helyet FÉLBILLIÓBÓL, magukévá tették
.
---- Nemzetstratégiai jelentőségűvé tette a kormány a fideszes médiabirodalmat
.
24.hu/belfold/2018/12/05/kormany-nemzetstrategiai-jelentosegu-fidesz-mediabirodalom-liszkay-gabor-orban-viktor-sajto-alapitvany-gvh-nmhh/
.
Erről van nagyba szó:
.
2018. 12. 05. 17:43

"""A hvg.hu szúrta ki a Magyar Közlönyben, hogy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány azt az ügyletet, amellyel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo TV, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály egy szóval indokolja a döntést:
.
közérdek
.
Mindez azért kulcsfontosságú döntés, mert
.
a stratégiai jelentőségűvé minősítés azt jelenti, hogy a kormánypárti sajtó sajátos összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak.
.
November 28-án jelentették be azt, hogy a nyáron alapított Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonába kerül tíz kiadóvállalat, a cégek önkéntes felajánlással léptek be a nonprofit szervezetbe."" (...)
.
Az a kérdés ma már: MI KÉNE MÉG HA VÓNA?
.
www.google.hu/search?q=k%C3%B6v%C3%A9r+%C3%A9s+orb%C3%A1n+kommunista+%C3%BCgyn%C3%B6k%C3%B6k&oq=k%C3%96V%C3%89R&aqs=chrome.2.69i57j0j69i59j35i39j0l2.4063j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
,
ÁTKOSABBAK AZ ÁTKOSNÁL!
nezelodo
@ibn Said: Sajnos nem kímélte meg az országot a leszármazottaktól "esőkabát" híján. De még a nagyapja mekkorát vétett, az ötvenhatosok némelyike (aki túlélte) tudna mesélni a mulasztásáról.
Hellcat
"Kövér: soha nem volt nagyobb szükség az összefogásra, mint napjainkban"

Ellenetek...
Nessy
Tényleg viharfelhők jönnek holnapra! Esernyő, dzseki!
RonaGyuri
MOST & ITT 2018-12-05
HUSZONEGYEDIK ÉVFOLYAM, HUSZADIK
(EZERKILENCVENÖTÖDIK) CSAPÁS

Aki tud, imádkozzon Magyarországért!

Magyarország hagyta elmenni a CEU-t. Nem kellett, mert túlságosan jó volt nekünk. Magyarország Mucsát választotta, az árvalányhajas, hátrafelé nyilazós, urambátyám világot. Ez az ország arra szavazott, hogy Semjén Zsolt a jövőben is gond nélkül vadászhasson Svédországban. És persze nem csak ott, hanem bárhol, ahol kedve tartja, mert a magyar adófizetők, ahogyan eddig, a jövőben is készséggel kifizetik ezeket a drága kiruccanásokat.



Magyarország nem a versenyre, hanem a mutyira szavazott. Nem a teljesítményre, hanem arra, hogy Kósa Lajos, aki egy csengeri háziasszonyként elhíresült szerencsétlen ezerháromszázmilliárd forintját kezelte, még mindig szabadlábon lehessen. Hogy a Nemzet Veje és saját lábon álló neje tovább gazdagodjon, és Matolcsy Györgynek még a mostaninál is több unokatestvére lehessen, akiket bőkezűen támogat.

Magyarország arra szavazott, hogy az legyen, ami most van. Hogy a legfőbb ügyész a bűnt ne üldözze, hanem bátorítsa, az adófizetők pénzéből fenntartott közmédia pedig a mi pénzünkön a mi képünkbe hazudjon.
Magyarország azt választotta, hogy a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor megvédje a hazát azoktól a migránsoktól, akiknek eszük ágában sincs idejönni, még kevésbé velünk együtt élni.
Boldog és elégedett alattvalói vannak Magyarországnak, akik elégedetten böfögnek, amiért egy jóságos és igazságos uralkodót választottak maguk fölé. Olyan embert, aki mindig tudja, hogy mi a jó, és mi az, ami nem. Ő mondja meg, hogy ki a jó polgár, családapa, dolgozó, hazafi, ember.
Magyarország nagyon beteg. Aki tud, imádkozzon Magyarországért!

Föld S. Péter
volvós
"...Kövér: soha nem volt nagyobb szükség az ellenzék összefogására, mint napjainkban..."
Várjad csak pápai subás kondás...eljön még az az idő is, mint 1990-ben Romániában. Ott sem volt elég a bunker és a helikopter...a NÉP döntött !!! Érik a leszámolás !!

"
magyarbakancs
ez a süket majom dumát minden korszakban elsütik.
összefogass.
Yoda69
Koteles elvtars!
A lagnagyobb vihart pont ti hozzatok Europara.
szalai7777
==Itt találsz meztelen 18+ lányok a városodban_ : Huit.Re/Lanyok
volvós
Már Hofi is megmondta anno, a Temető bejáratánál ez van kiírva:

" FEL ! TÁMADUNK !!! "
creativehun
Komolyan mondom...még ahhoz sincs elég eszük,hogy valami saját propagand szöveget találjanak ki. Ezt a sötét viharfellegek gyülekeznek dumát..már egy előző rendszer elsütötte egyszer-kétszer..,hogy ezzel motiválja az erre fogékony fél balkáni hülye lakosságot! Most ez a bajusz király is bedobta a köztudatba,.,..igaz azt már elfelejtette hozzátenni,hogy itt..Európa szívében valójában ők az egyik gócpont amely a viharfelhőket generálja! Ők azok akik bűnözőket menekítenek ki diplomácia kocsival,diplomata segítséggel az adott ország törvénykezése elől,ők azok akik kétlaki politikát folytatva csontig nyalnak putyinnak mijközben az Eu fele harcolva pénzért kuncsorognak..ők azok egy idegen országban tartanak rendszeresen propaganda gyűléseket..arra hivatkozva,hogy az a terület 100 éve a miénk volt...ők azok akik folyamatosan uszítanak,rettegésben tartanak,megosztanak. Sajnálatos módon az EU nem jkészült fel erre és a bürokrácia lassúsága miatt mire lépnek...arra attól tartok már késő lesz. Itt ..Európa szívében épp egy szélsőségesen nacionalista ország képe bontakozik ki a szemünk előtt...amelynek állampolgárait Goebbelsi propagandával irányítja a saját kormánya a kívánt irányba!
Desischado
Fogjon össze veletek a hóhér! Remélem, megélem még, hogy összefog a nép - ellenetek!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.