A törvényalkotási bizottság által szerda este benyújtott szöveg alapján már nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra.

A Fidesz mégsem enyhít a rabszolgatörvény javaslatán

Az országgyűlés törvényalkotási főbizottsága nem engedi, hogy túlzottan enyhítsék a túlóráztatás lehetőségét kiterjesztő törvényjavaslatot. A parlamenti szavazás előtti végső szót kimondó törvényalkotási bizottság csütörtök este 20 óra 9 perckor benyújtott szövege eloszlatja az illúziókat: nem csak kollektív szerződés esetén lehet több túlóra. Szavazni erről fog jövő szerdán az országgyűlés, és minden bizonnyal el is fogadja.

Alapszabályként a 250, kollektív szerződés esetén a 300 óra, de „a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján” ez felemelhető 400 órára – akár van kollektív szerződés, akár nincs. Ezt

önként vállalt túlmunkának

nevezik. Vagyis a kiszolgáltatott dolgozók egyénileg egyezhetnek bele önként vagy kényszerből a még több munkába, és a szakszervezet ebbe ott se szólhat bele, ahol van kollektív szerződés.

(hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nem kell enyhiteni a felteteleket, sot - szigoritani kell azokat. Mert ha valamivel, akkor ezzel most nagyon elrugjak a pottyost a gazdaallatek,... Pont ezzel lehet a legjobban felhergelni az embereket a holnapi tuntetesre...

orban mar teljesen elvesitette a valosagerzetet, a kapcsolatat a valosagos elettel, = nem tudja, meddig mehet el - es ahogy elnezem, egyetlen egy seggnyaloja sem mer ele allni es elmondani neki, hogy "foni, most nagyon messzire mentel".
De nem baj, legalabb tulcsordul a pohar...
Ha most valaki azzal jon, hogy "dehat az emberek vegre annyit dolgozhatnak, amennyit akarnak", azt orrbavagom tutira, pedig galamblelku vagyok...

Majd ha a kenyeret meg a tejet is elhozhatjuk a boltbol ugy, hogy raerunk csak 3 ev mulva kifizetni - es ugyanezt tehetjuk az arammal, vizzel, telefonszamlaval, lakberrel - , AKKOR azert meggondolom,...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Nem kell enyhiteni a felteteleket, sot - szigoritani kell azokat. Mert ha valamivel, akkor ezzel most nagyon elrugjak a pottyost a gazdaallatek,... Pont ezzel lehet a legjobban felhergelni az embereket a holnapi tuntetesre...

orban mar teljesen elvesitette a valosagerzetet, a kapcsolatat a valosagos elettel, = nem tudja, meddig mehet el - es ahogy elnezem, egyetlen egy seggnyaloja sem mer ele allni es elmondani neki, hogy "foni, most nagyon messzire mentel".
De nem baj, legalabb tulcsordul a pohar...
Ha most valaki azzal jon, hogy "dehat az emberek vegre annyit dolgozhatnak, amennyit akarnak", azt orrbavagom tutira, pedig galamblelku vagyok...

Majd ha a kenyeret meg a tejet is elhozhatjuk a boltbol ugy, hogy raerunk csak 3 ev mulva kifizetni - es ugyanezt tehetjuk az arammal, vizzel, telefonszamlaval, lakberrel - , AKKOR azert meggondolom,...
Hellcat
Aha aztán vagy belemész "önként" vagy repülsz...
szép új világ
A csuti patkány már a következő önkényes törvényeken töri a fejét, csak még nem döntötte el, hogy melyik legyen. A pallos jog, vagy az első éjszaka joga, esetleg a röghöz kötöttség...
szép új világ
@karma1: Ha az ország egy kisebbik része (ami aztán 2/3 lett) ezt választotta, - míg a nagyobbik fele várta a sült galambot - akkor viselje mindenki a következményeket!
karma1
@szép új világ: De az a szerencse, ahogy latom, hogy aki a VALODI tobbseg volt (mert valojaban sokkal tobben szavaztak orban ELLEN, mint mellette, de a toredekszavazatokat a puhos benyelte a simlis valasztasi torveny miatt ), azok most vegre kezdik magukat megtalalni. Kicsit keson, kicsit szarul, de legalabb nem adjak meg magukat terdenallva ennek a gazember kormanynak...A tobbi egyenlore nem szamit - lepjenek elo vegre a tehetetlensegbol, a tobbi meg majd jon...
Gauntlet
aha. mint a"polgári védelem" feliratú önkéntesség: ha nem mész el, fizetned kell, nem kis pénzeket !
Katalina62
@karma1: hidd el még ez sem veri ki bisztosítékot! Ha mindezt Gyurcsány csinálná égne az ország! Ezért nem csak az ellenzék a hibás!
Jozefina
Sárga mellény itt is van minimum kettő, minden autóban!!! Talán használni is lehetne!!!???
karma1
@Katalina62: Sajnos nagyon igazad van, de ki kellene ebbol a kobra-kigyobuvoletbol jonni vegre, mert ebbe belepusztulhat nemcsak par ember, hanem az egesz nemzet...
Jozefina
"Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!"
444.hu/2018/12/06/veszpremben-es-pecs...
Föltámadott a tenger,
A népek tengere;
Ijesztve eget-földet,
Szilaj hullámokat vet
Rémítő ereje.
Látjátok ezt a táncot?
Halljátok e zenét?
Akik még nem tudtátok,
Most megtanulhatjátok,
Hogyan mulat a nép.

Reng és üvölt a tenger,
Hánykódnak a hajók,
Sűlyednek a pokolra,
Az árboc és vitorla
Megtörve, tépve lóg.

Tombold ki, te özönvíz,
Tombold ki magadat,
Mutasd mélységes medred,
S dobáld a fellegekre
Bőszült tajtékodat;

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!
Sonikella
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
kereső
"Hollik István szerint a kormány célja most is az, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsák a bürokratikus akadályokat.

Ezért a kormány támogatja, hogy a dolgozók lehetőséget kapjanak az önként vállalt munkavégzésre, hogy így többet kereshessenek, de ehhez mindig szükség van a dolgozók beleegyezésére - tette hozzá."

Azt is mondta még,hogy a kormány eddig 800.000.-munkahelyet teremtett. Ezek szerint ennyien dolgoznak külföldön?
1magyar
300 óránál miért akarna bárki is többet dolgozni? Ez tényleg kizsákmányolás lenne.
csak úgy....
@1magyar: kérdezett téged valaki a dologról? vannak migráncsok a kertedbe? na látod!...,akkor robotolhatsz az elvtársaknak látástól-mikulásig, mert vették a fáradtságot és megvédtek!
Remélem elégedett vagy ...
Rockxy
@1magyar: Amint már írtam volt máshol, a 90-es években már így ment a rabszolgatartás, ahogy most, csak nem volt törvényes.
Az persze nem fájt az uraknak, firkászoknak, pártfunkciknak, mert nem lehetett uszítani, mivel nem volt bizonyíték.
Most, hogy legalizálja a mocskot a fidesz, ami már az Antall kormány idején is iszap volt, most már lehet a lumpeneket ámítani, hogy rabszolgaság lesz.
Nem lesz, mindig is volt, de ugye a propagandának meg kell ágyazni.

Én tudok olyan esetet, nem egyet, nem egy cégnél, és nem véletlen, "csak most az egyszer nagyon kell túlórázni, mert sürgős a munka" típusút.
Akkor még a fidesz hátulgombolós volt, amikor szakadtunk a munkába és nem volt kedvünk sem hazajárni, mert a főnök akkor csúnyán nézett és csóválta a fejét.
És akkor a pl. hornkormány idején miért nem lázadtak, akik éjjel-nappal túlóráztak szépen csendben 300 órákat?
egyember
Valaha a szakszervezetek(?) célja volt a:
NYOLC ÓRA MUNKA, NYOLC ÓRA PIHENÉS, NYOLC ÓRA SZÓRAKOZÁS.
Ma soxor nosztalgiázunk (divatos), nem kellene ezt is bedobni?
Nessy
Anno a túlóráért pótlék járt, hétvégén 100% volt a pótlék. A dolgozó a következő havi fizetéssel együtt megkapta. Ellenkező esetben bizony felemelte a hangját.
Most viszont az érdekelne, ha a vállalat a 36 hónapos elszámolást választja, melyik évnek a bére lesz az alapja a túlmunka kifizetésének?
Ez a kifizetés alapja! Esetleg erre is gondolhattak volna a benyújtók és a megszavazók, ha dolgoztak volna életükbe alkalmazottként, és nem milliókért ülnének a hátsófelükön!
Borsodi
@bakcsubakka: Az a baj annyi agyhalott fidesz imádó,illetve függő van,hogy már nem látják az ország vesztét.A szavazatokat meg úgy is manipulálni fogják.
www.youtube.com/watch?v=7PkvgWf_IVk
Borsodi
A fidesz mindenkit kicsinál,Jakabnak igaza van,ennyi bűnöző pofátlan ember sehol nincs..Orbán elhiszi ,hogy nem hazudik,közben jól mulat Semjénnel.

Korrupt kormány,az biztos.sok senkiházi potyalesővel.
www.youtube.com/watch?v=xx6hcDbhxW4
www.youtube.com/watch?v=YCr5Bi32wx8
karma1
@karma1: Mar latom, a hollikot vagnam jol pofan, aki kepes meg most is azt mantrazni, hogy az emberek igy tobb penzt kereshetnek a tobb tuloraval. HAROM EV MULVA!!!??? Ha addig az adott ceg nem szunik meg, nem kerul csodbe, nem teszi ra orban a mocskos kezet, es nem rugja ki egymas utan azokat a dolgozokat, akiknek eppen esedekes lenne kifizetni a 3 evvel azelott elvegzett munkaert a bert... Ezek az emberek eppen pont akkor fognak feleslegesse valni - es a mostani munkaval kapcsolatos rendeletekben egyetlen egy sincs, ami megvedene a munkavallalokat, illetve mindenaron garantalna nekik a 3 ev mulva torteno kifizetest...
Desischado
Kiváncsian várom, hogy ezt is eltűrik? Mert akkor Észak Korea leszünk!
1magyar
@Rockxy: Személyes tapasztalom volt a fidesz mt- könyve után mikor már nagyon elegem lett a 8 órás munkaidőben szerződést kötött "túlmunka" esetén mikor a főnököm azt mondta, hogy annyi időre kötelezhetlek amennyire akarlak" - akkor elszakadt a cérna és otthagytam.Mondtam neki, hogy akkor írja bele a szerződésembe, de azt már nem.
Úgyhogy már akkor szemetek voltak a munkaadók ha most a kezükbe adja a fidesz még ezt is, akkor tényleg rabszolgák lesznek.
1magyar
Na meg egyébként ha havi 300 órát dolgozik valaki, (nem 400-at) akkor mikor éljen családi életet, mikor menjen orvoshoz, fodrászhoz, vigye a gyerekét bölcsibe, oviba stb.?
A curva anyátokat akik ezt nem érik fel ésszel, ne hozzanak ide kínai, indiai munkaadókat akiknek meg akarják feleltetni a magyar dolgozókat.
Éppen elég a német, francia stb. kizsákmányoló akik még azért adnak éhbért, bár már ezek is
jajveszékelnek a rabszolgákért.
colibri
Nem az első eset regnálásuk óta, hogy drasztikusan megváltoztatják a munka törvénykönyvét. Ahányszor csak hozzányúltak, mindig a dolgozók kárára tették! Meddig mehet ez el még? Mikor mondjuk végre, hogy elég volt? Nem szégyellik magukat? Maguknak van képük akár 350%-os fizetést emelni, a dolgozókról meg lenyúznák az összes bört még a családok évében is? ...ezek a vérszívó tetvek, akik életükben nem dolgoztak még egy jóízűt?? Eltakarítani mindet!
Borsodi
@colibri: Az Oroszoktól Törököktől már úgymond megszabadultunk de ezektől soha nem tudunk,mert elbújnak és hivatkoznak az általuk megfogalmazott törvényekre.Minden ráfér a pofájukra szemrebbenés nélkül bele hazudnak a szemünkbe.
www.youtube.com/watch?v=lxeQ2gQr15M
colibri
Soha ne mondd, hogy soha! Hajlok rá, hogy igazad van, de titokban mégis reménykedem, hogy megérem, hogy megszabadulunk ezektől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.